Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Több mint kétmillió pengő van az inségakció céljaira

Mayer János kisgazdaminiszter elnökletével november hó 17-én mintegy harminc kisgazdaképviselő értekezletet tartott. F. Szabó Géza szóvátette, hogy a községek költségvetéséből törölték a faluszövetségi tagdijakat. Ő ebben az ügyben eljárt a belügyminiszternél, aki kilátásba helyezte támogatását arra nézve, hogy ez a jövőben elő ne forduljon. 

Temesváry Imre jelentést tett a megváltott földek árának mérséklése kérdésében kiküldött bizottság müködéséről és bejelentette, hogy komoly számitások és meggondolások alapján ebben a tekintetben a kormánynak megfelelő intézkedései várhatók. A meginduló vitában az a vélemény alakult ki, hogy lehetőleg buzában szabják meg a fizetési kötelezettségeket és pedig aránylagoson ugy, hogy ahol magasabb volt a föld ára, ott több engedményt adjanak, ahol pedig kevesebb, ott is a föld jövedelmezőségéhez mérjék. 

Mayer János kisgazdaminiszter ezután az inségakció lebonyolitását ismertette.
Rámutatott arra, hogy a földmivelésügyi minisztérium utján a mezőgazdasági népesség támogatására irányuló akciónak az inségadóból körülbelül egymillió pengő áll rendelkezésére, mig az akció másik részének lebonyolitására, amelyet a népjóléti minisztérium vezet, körülbelül 1,200.000 pengővel rendelkezik a kormány. Az akciónak mind a két részét a közigazgatási hatóságok közbejöttével és ellenőrzése mellett, jórészben a társadalmi szervek bevonásával bonyolitják le. 

A felszólalásokban az az egyhangu felfogás alakult ki, hogy a munka és kereset nélkül álló népesség támogatása a mai sulyos viszonyok mellett elkerülhetetlen, az akciónak azonban nem szabad munkanélküli segély jellegét öltenie, mert ilyen segélyeket sem a termelésünk, sem pedig társadalmunk nem bir meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98