Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

A rianás és a turolás

Ha azután melegebbre fordul az időjárás, a jég is fölmelegszik és melegedésével egyidőben kiterjed. Tulajdonképen úgy kellene kiterjedne, hogy domború gömbhéj formájában fölpúposodjék, vagyis az összehúzódásnak éppen ellentett jelensége játszódjék le.

De a meggörbülés ismét lehetetlen a jégtáblák súlya, helyesebben a rájuk ható felhajtó erő miatt, amely a szélső szálakban a jég szilárdságánál sokkal nagyobb feszültséget okoz. A jég tehát nem púposodik föl, hanem egyszerűen kiterjed.

Kiterjedésének azonban nagy akadályai vannak, hiszen a repedések befagytak, a partokhoz oda van fagyva. Ha a repedések vékonyan voltak befagyva, a kiterjedés összezúzza a vékony jégtakarót és a repedés szélei közelebb kerülnek egymáshoz, vagy esetleg a repedés teljesen be is zárul.

A jég összehúzódása és kiterjedése számtalanszor megismétlődhetik. Repedések támadnak, bezáródnak, a jégpáncél folytonosan mozog, hiszen nap-nap után új és új hőmérsékletváltozások érhetik.

A hőmérséklet okozta dilatációs mozgások leginkább a repedések mentén egyenlítődhetnek ki, mert ott a jég kérge meg van sértve s így leg inkább alkalmas a mindenkori mozgások kiegyenlítődésére.

Természetesen előfordulhat az is, hogy a hajszálnyi repedés beheged anélkül, hogy annak észrevehető külső nyomai lennének és csak a jég anyagának tüzetesebb vizsgálata árulja el, hogy ott valamikor a jégpáncél felsértődött. Viszont, ha a repedés többször meg-megújul, nagyobb a valószínűség arra is, hogy az mindig szélesebben nyíljon szét.

Ha a fölmelegedéssel járó kiterjedés olyan erős, hogy a kiterjedést repedés összezáródása még nem tudja teljesen kiegyenlíteni, a repedés falai egymásnak szorulnak s a jégben hatalmas vízszintes nyomófeszültség támadhat.

A nyomófeszültség erős kiterjedés esetében annyira felnövekedhetik, hogy a jég végül enged a nyomásnak, a volt repedés szélein a jégtáblák felszakadhatnak, egymásnak dőlnek, vagy át is tolják egymást. Ezt nevezik a Balaton mentén turolásnak . Ilyenkor úgy dőlnek egymásnak a felpattantott jégtáblák, mint az egymáshoz támasztott kártyalapok.


Ha a turolás keletkezése után ismét hidegebb lesz az idő és a jég összehúzódik, a turolás oldalperemei távolodnak egymástól, a feltámaszkodó jégtáblák beleestek a nyílt vízbe és esetleg újra befagytak. Rendesen azonban úgy van, hogy amikor a turolások képződésének ideje elérkezett, már melegebbre fordul az időjárás, hiszen egyébként nem következhetett volna be a jégpáncélnak a turolást előidéző nagy kiterjesztése sem.

Leggyakrabban a turolás jégtábláit inkább a Nap sugarai kezdik ki, olvasztgatják és döngetik a rés tekintélyes, esetleg több méter szélességet is elért híg vízébe. Ezeket a több méter szélességű, a turolások jégdarabjaival teleszórt széles csatornákat nevezik a Balaton mentén rianásnak . A rianás rendesen olyan széles, hogy nem lehet rajta keresztülmenni, ha csak deszkákból pallót nem készítünk, vagy a jégtábláról jégtáblára való kockázatos ugrásokat meg nem kíséreljük.

A rianás tehát a jégpáncél hosszadalmas mozgásának az eredménye. A durrogással bevezetett hajszálnyi repedések jelölik ki a híg vizes rianások helyét, de természetesen nem mindegyik apró repedés menten keletkezik azért nyilt rianás. A rianás kialakulását a jég összehúzódása indítja meg a folytonos térfogatváltozás segíti elő és végleg a jég kiterjedése dolgozza ki.

Jókai leírásában tehát a rianás elemei jobbára szerepelnek, de amint láthatjuk, a kép erősen túlzott, rosszul összerakott, a mozgató okok megjelölése pedig teljesen hibás.

Dr. Kéz Andor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Turolás a balatonfüredi öbölben Széles repedés, rianás Rianás a Balatonon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A háború borzalmas törvényszerűsége A háború borzalmas törvényszerűsége
Hány és hány háború kimenetelét döntötte el a történelemben egyetlen...
A párisi léghajós-verseny A párisi léghajós-verseny
Néhány nap előtt a Szajna partján érdekes látnivalóra sereglettek...
A műkőgyártásról A műkőgyártásról
A mészhomok-tégla és fedélcserép gyártásának rendkivüli előnyei mind...
Csöndes depresszió Berlinben, Newyorkban és Londonban, élénkség a párisi tőzsdén Csöndes depresszió Berlinben, Newyorkban és Londonban, élénkség a...
A berlini tőzsde az elmult héten még mindig a Löwenstein-krizis...
Gerevich Aladár nyerte a válogató kardversenyt Gerevich Aladár nyerte a válogató kardversenyt
A harmadik válogató kardverseny döntőjében Gerevich fölénye...
A japáni színház vendégjátéka a Városi Színházban A japáni színház vendégjátéka a Városi Színházban
Artista = színpadi művész; a latin népeknél ez a szó máig megőrizte...
Zsuffka négy méterre javította a rúdugrás magyar rekordját Zsuffka négy méterre javította a rúdugrás magyar rekordját
A Magyar Atletikai Club kétnapos Hősök emlékversenyének második...
Hugo Viktor és családja. Hugo Viktor és családja.
A nagy franczia költő igen mozgalmas közéleti működése mellett nagyon...
Háborúban hallgatnak a múzsák Háborúban hallgatnak a múzsák
"1944. március 19-én Németország megszállta Magyarországot. Három...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98