Dtum
Login with Facebookk
1931 | Szeptember

Mégis magyar gyár építi az uj rádió-adóállomásokat

Rádiógramokat fogunk továbbítani Székesfehérvárról Amerikába

A Magyar Királyi Posta és Rádiótársaság a következő két év alatt a magyar rádió hírszóró szolgálat nagyarányú fejlesztését valósítja meg. A teljes kiépítés befejezése után rádió adók olyan csoportja lép Magyarországon működésbe, mely az ország egész területén és minden magyarlakta vidéken jó kristálydetektoros és nagymértékben zavarmentes vételt biztosít. 

E nagyszabású rádió hírszóróhálózat jelen első kiépítésben 5 adót fog tartalmazni, a jelenleg Lakihegyen működő adóállomáson kívül. Ezek: egy új budapesti nagyteljesítményű adó és négy ú. n. reléadóállomás, Pécs, Magyaróvár, Miskolc és Nyíregyháza városokban. 

A budapesti nagy adónak a hágai konferencia formulája szerint számított teljesítménye cca 175 Kw. lesz, míg a pécsi, magyaróvári és miskolci reléadók 18 Kw. teljesítményűek, végül a nyíregyházai reléadó 8.8 Kw. teljesítményt fog szolgáltatni. 

Az öt adóállomás megépítésére a nagy magyar rádiógyár, Standard Villamossági R. T. kapott megbízást. Ez a cég – mely világviszonylatban is egyik legnagyobb telefon-technikai gyár – az egész világot behálózó International Telephone and Telegraph Corporation szervezetébe tartozik, így a külföldi többévtizedes tapasztalatok alapján, de tisztán magyar mérnökökkel és egyéb magyar munkaerőkkel, hatalmas újpesti több ezer munkást foglalkoztató gyártelepén fogja az adóállomásokat elkészíteni.

A rádió hírszóró adókon kívül a m. kir. posta székesfehérvári rádió-telegráph berendezését új nagyteljesítményű rövidhullámú adóberendezéssel bővíti. Ezt a berendezést is az előbb említett Standard cég késziti. Ez a rövidhullámú adó oly berendezéssel is el van látva, mely rendes szerepén – s távirat adáson kívül – lehetővé teszi majd rádiógrammoknak Amerikába való továbbítását. 

Így nemcsak Amerikában élő véreink jutnak magyar nyelvű műsorhoz, hanem a magyar földön lejátszódó nemzetközi jelentőségű művészi és zenei eseményeket az egész művelt világnak közkincsévé teszi majd a magyar rádió. 

Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy az új magyar rádió-hírszóró adók a legújabb kutatási és üzemtapasztalati eredmények alapján, a legtökéletesebb kivitelben fognak készülni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rainer Maria Rilke versei Rainer Maria Rilke versei
Munkásaid vagyunk: segéd és mester csak téged épít, nagy Középhajó. ...
Osztrák balgaság Osztrák balgaság
Polónyi Géza és Szmrecsányi György interpellációi révén Tisza gróf...
Mit együnk? Mit együnk?
A telefon felkorbácsolta az idegeimet, egy kis nyugalomra volt...
A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást Magyarországra A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást...
A finnek legutolsó regősasszonya mondott verses áldást Magyarországra...
A csillagos ég ismerete A csillagos ég ismerete
A csillagászat, amely egyike a komplikáltabb tudományágaknak –...
Mi lett a konfetti gépből? Mi lett a konfetti gépből?
Hajdan, nagyon régen, amikor az emberek még tudtak mulatni, nagy...
Megostromlott takarékpénztárak Megostromlott takarékpénztárak
Uj év óta a megyei pénztárak kezelését az állam vette át. Ez furcsa...
Motorkerékpáros szegedi pékmester és civilruhás őrnagy utcai afférja Motorkerékpáros szegedi pékmester és civilruhás őrnagy utcai afférja...
Hangos és szokatlan utcai botrány játszódott le Szegeden, a Petőfi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98