Dtum
Login with Facebookk
1931 | Szeptember

Lord Robert Cecil szenzációs levele a békeszerződések területi rendelkezések módosításáról

Az ügyvédek miskolci vándorgyülésén, amelyről más helyén számolunk be, Auer Pál ismertette az angol népszövetségi delegáció vezetőjének, Lord Robert Cecilnek, a békeszerződések reviziójára vonatkozó nagyjelentőségü állásfoglalását.

 

A Lord annak idején résztvett a Népszövetség megalakításában és az ő kezdeményezésére került bele a békeszerződéseket bevezető „Nemzetek Szövetségének Egyezségokmányá”-ba a híres 19. §, amely szerint a közgyülés fölhívhatja a Népszövetség tagjait „az alkalmazhatatlanná vált szerződéseknek és olyan nemzetközi állapotoknak ujabb megvizsgálására, amelyeknek fönmaradása a világbékét veszélyeztetné”. A sokat vitatott 19. szakasz értelmezéséről Lord Robert Cecil levelet intézett Auer Pálhoz, amely most kerül először a nyilvánosság elé.


„Ami azoknak az intencióját illeti – írja a Lord -, akik a Covenant-ot szövegezték, nincs róla tudomásom, hogy bárki is különbséget kívánt volna tenni a szerződések csoportjai között abból a szempontból, hogy a 19. szakasz azokra alkalmazható-e? Nincs tudomásom semmi oly intencióról, amely különösképen a békeszerződéseket ki akarta volna zárni. Ami a 19. szakasz szövegének jogi értelmét illeti, véleményem szerint semmi sem utal arra, hogy a szerződések bizonyos csoportja, igy a területi megállapodások vagy az 1919. évi békeszerződések ki vannak zárva.


Ha a háboru, mint a hatékony változtatás eszköze kiküszöbölendő, nyilvánvalóan szükséges, hogy valamilyen mód rendelkezésre álljon a törvényes status quo reviziójának keresztülvitelére.


A X. közgyülésen egy határozat ujból megerősítette minden népszövetségi tagállam azon jogát, hogy a 19. szakasz alapján szerződések reviziójának kérdését fölvesse; de az, hogy a szerződés rekonszderációja valóban ajánltatik-e, a közgyülés egyhangu szavazatától függne.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98