Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Rövidek

Lukács György a titkos választójogot és a numerus clausus eltörlését várja az angol választások eredményétől
Az angol választások eredményéről a kormánypárt tulnyomó többségének az a véleménye, hogy ez a magyar belpolitikára semmiféle befolyást nem gyakorolhat. Ezzel szemben különvéleményt jelent be Lukács György, aki ezeket mondotta lapunknak.


- Azt hiszem, hogy az angol választások eredménye, ha közvetlenül nem is, de közvetve minden esetre befolyással, szabadelvü irányban bizonyos jótékony hatással lesz a magyar belpolitikára. E jótékony hatás alatt értem a numerus clausus lényeges enyhítését, sőt teljes eltörlését, továbbá a határozott haladást a titkos választójog megalkotása felé. De ettől eltekintve, előnyösnek tartom az angol választások eredményét a revizió szempontjából is, mivel a konzervatívokkal szemben mind a munkáspártban, mind a liberális pártban megvan a hajlandóság, hogy hozzányuljon a revizió kérdéséhez. Véleményem szerint egyébként közel van már az az idő is, hogy a magyar kormány a Népszövetség elé lépjen ezzel a kérdéssel. Ennek előkészítése érdekében azonban a legfontosabbnak tartom, mindenáron ápolni a Franciaországgal való jó viszonyt.

MacDonaldnak nem kell sem a nagy, sem a kisántánt

Berlin, junius 9.
Lord Robert Cecil, aki hosszu ideig Anglia népszövetségi megbizottja volt és most valószínűen ismét azzá nevezi ki a munkáskormány, Berlinből való elutazása előtt nyilatkozott a MacDonald-kormány külpolitikája felől.


- Biztosan tudom – mondotta -, hogy MacDonald nem ántántpolitikát, hanem népszövetségi politikát fog folytatni, mert az egyoldalu szövetségek ideje lejárt és arra van szükség, hogy az összes nemzetek összefogjanak a Népszövetségben. Ami a nagyántántra áll, az a kisántántra is vonatkozik. Legszivesebben látnám. ha ilyen egyáltalán nem létezne és tagjai minden együttmüködésüket a Népszövetségben koncentrálnák.


- A versaillesi, trianoni és a többi békeszerződés nem ideális s én nem is akarom minden pontjukat védeni. De ne felejtsük el, hogy a kisántánt államai létüket a békeszerződéseknek köszönhetik és ezért ragaszkodnak a középeurópai statusquohoz.

Az egyiptomi király vasárnap Németországba érkezett

Berlinből jelentik: Fuad király vasárnap délután 5 órakor különvonaton Svájcból jövet Singen német határállomásra megérkezett, ahol a birodalmi elnök megbizatásából Rosen volt birodalmi miniszter. Stohrer kairói német követ és a német díszkiséret fogadta. Félhat órakor a különvonat Stuttgarton át tovább indult Berlin felé. Fuad király kiséretében van az egyiptomi külügyminiszter. Egyiptom berlini követe és az udvar husz tagja.

Hazaárulás miatt letartóztatták Berlinben a „Rote Fahne” két szerkesztőjét

Berlin, junius 23.
Az ügyészség utasítására a berlini rendőrség vasárnap letartóztatta a „Rote Fahne” két szerkesztőjét.  Walter Hirsch és Fritz Hampel ujságirókat. Mindkét kommunista lapszerkesztő ellen hazaárulás miatt indult meg az eljárás. Az ügyészség szerint az ujságirók lapjukban a munkásságot forradalomra izgatták.

Bethlen a francia és olasz követtel tárgyal
Néhány nap mulva a felsőház is befejezi ülésezését és megkezdi nyári vakációját. Ezzel teljesen bevonul a szünet a politikai életbe. Bethlen miniszterelnök a felsőház tárgyalásainak befejezése után ugyancsak elutazik Budapestről. A miniszterelnök hazaérkezése óta nemcsak külpolitikai nyilatkozatokat tett, hanem több ízben tárgyalt de Vienne francia és Durini di Monza gróf olasz követekkel.


A pénteki minisztertanácson még Bethlen elnökölt, de szombaton vagy legkésőbb vasárnap elutazik Budapestről. Távollétében ezuttal is Vass József helyettesíti a miniszterelnököt.

Stresemann szerdán kezdi meg nagyfontosságu párisi tárgyalásait

Párisból jelentik: Az eddigi megállapodások szerint Stresemann szerdán érkezik Madridból Párisba. A német külügyminiszter nemcsak Briand-nal tanácskozik, de beható megbeszélései lesznek Poincaréval, sőt Chéron pénzügyminiszterrel is. A készülő tanácskozások kimenetele elé francia hivatalos körökben nagyon optimisztikusan tekintenek. A német nagykövetségen csütörtökön nagy fogadóestély lesz, amelyre a francia politikai világnak ugyszólván minden jelentékeny egyénisége hivatalos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lukács György Lord Robert Cecil Fuad király Akik a megegyezésért először szálltak síkra. Gustav Stresemann
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest főváros magyarsága Budapest főváros magyarsága
Az ujévi népszámlálás adatait a főváros statisztikai hivatala főbb...
A trónörökös-pár bűnpöre A trónörökös-pár bűnpöre
Zágrábi értesülés szerint, Princip és társai, a szarajevói gyilkosok...
Wooderson 3:48.9-et futott 1500-on az angol-francia atlétikai viadalon Párisban Wooderson 3:48.9-et futott 1500-on az angol-francia atlétikai...
Vasárnap bonyolították le Párisban a tizenötödik francia-angol...
Színházi apróságok Színházi apróságok
Ujházi Ede és Szacsvay Imre a Nemzeti Szinház örökös tagjai...
Gáspár Jenő megsebesült Gáspár Jenő megsebesült
Gáspár Jenő (MAC) magasugró bajnokunk és rekorderünk az olasz...
Magyarok pusztulása Amerikában Magyarok pusztulása Amerikában
November első napjaiban ROyaltonban nagy bányakatasztrófa történt, a...
Élő repülőgépek Élő repülőgépek
Aránylag összehasonlithatatlanul, milliószorta erősebb a légy az...
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy beláthatatlan tömegű tennivaló vár a kormányzatra a...
Az orosz czár motoros szalonkocsija Az orosz czár motoros szalonkocsija
A magyar gépipar rohamos fejlődése, térhódítása a legszámottevőbb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98