Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Rövidek

Lukács György a titkos választójogot és a numerus clausus eltörlését várja az angol választások eredményétől
Az angol választások eredményéről a kormánypárt tulnyomó többségének az a véleménye, hogy ez a magyar belpolitikára semmiféle befolyást nem gyakorolhat. Ezzel szemben különvéleményt jelent be Lukács György, aki ezeket mondotta lapunknak.


- Azt hiszem, hogy az angol választások eredménye, ha közvetlenül nem is, de közvetve minden esetre befolyással, szabadelvü irányban bizonyos jótékony hatással lesz a magyar belpolitikára. E jótékony hatás alatt értem a numerus clausus lényeges enyhítését, sőt teljes eltörlését, továbbá a határozott haladást a titkos választójog megalkotása felé. De ettől eltekintve, előnyösnek tartom az angol választások eredményét a revizió szempontjából is, mivel a konzervatívokkal szemben mind a munkáspártban, mind a liberális pártban megvan a hajlandóság, hogy hozzányuljon a revizió kérdéséhez. Véleményem szerint egyébként közel van már az az idő is, hogy a magyar kormány a Népszövetség elé lépjen ezzel a kérdéssel. Ennek előkészítése érdekében azonban a legfontosabbnak tartom, mindenáron ápolni a Franciaországgal való jó viszonyt.

MacDonaldnak nem kell sem a nagy, sem a kisántánt

Berlin, junius 9.
Lord Robert Cecil, aki hosszu ideig Anglia népszövetségi megbizottja volt és most valószínűen ismét azzá nevezi ki a munkáskormány, Berlinből való elutazása előtt nyilatkozott a MacDonald-kormány külpolitikája felől.


- Biztosan tudom – mondotta -, hogy MacDonald nem ántántpolitikát, hanem népszövetségi politikát fog folytatni, mert az egyoldalu szövetségek ideje lejárt és arra van szükség, hogy az összes nemzetek összefogjanak a Népszövetségben. Ami a nagyántántra áll, az a kisántántra is vonatkozik. Legszivesebben látnám. ha ilyen egyáltalán nem létezne és tagjai minden együttmüködésüket a Népszövetségben koncentrálnák.


- A versaillesi, trianoni és a többi békeszerződés nem ideális s én nem is akarom minden pontjukat védeni. De ne felejtsük el, hogy a kisántánt államai létüket a békeszerződéseknek köszönhetik és ezért ragaszkodnak a középeurópai statusquohoz.

Az egyiptomi király vasárnap Németországba érkezett

Berlinből jelentik: Fuad király vasárnap délután 5 órakor különvonaton Svájcból jövet Singen német határállomásra megérkezett, ahol a birodalmi elnök megbizatásából Rosen volt birodalmi miniszter. Stohrer kairói német követ és a német díszkiséret fogadta. Félhat órakor a különvonat Stuttgarton át tovább indult Berlin felé. Fuad király kiséretében van az egyiptomi külügyminiszter. Egyiptom berlini követe és az udvar husz tagja.

Hazaárulás miatt letartóztatták Berlinben a „Rote Fahne” két szerkesztőjét

Berlin, junius 23.
Az ügyészség utasítására a berlini rendőrség vasárnap letartóztatta a „Rote Fahne” két szerkesztőjét.  Walter Hirsch és Fritz Hampel ujságirókat. Mindkét kommunista lapszerkesztő ellen hazaárulás miatt indult meg az eljárás. Az ügyészség szerint az ujságirók lapjukban a munkásságot forradalomra izgatták.

Bethlen a francia és olasz követtel tárgyal
Néhány nap mulva a felsőház is befejezi ülésezését és megkezdi nyári vakációját. Ezzel teljesen bevonul a szünet a politikai életbe. Bethlen miniszterelnök a felsőház tárgyalásainak befejezése után ugyancsak elutazik Budapestről. A miniszterelnök hazaérkezése óta nemcsak külpolitikai nyilatkozatokat tett, hanem több ízben tárgyalt de Vienne francia és Durini di Monza gróf olasz követekkel.


A pénteki minisztertanácson még Bethlen elnökölt, de szombaton vagy legkésőbb vasárnap elutazik Budapestről. Távollétében ezuttal is Vass József helyettesíti a miniszterelnököt.

Stresemann szerdán kezdi meg nagyfontosságu párisi tárgyalásait

Párisból jelentik: Az eddigi megállapodások szerint Stresemann szerdán érkezik Madridból Párisba. A német külügyminiszter nemcsak Briand-nal tanácskozik, de beható megbeszélései lesznek Poincaréval, sőt Chéron pénzügyminiszterrel is. A készülő tanácskozások kimenetele elé francia hivatalos körökben nagyon optimisztikusan tekintenek. A német nagykövetségen csütörtökön nagy fogadóestély lesz, amelyre a francia politikai világnak ugyszólván minden jelentékeny egyénisége hivatalos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lukács György Lord Robert Cecil Fuad király Akik a megegyezésért először szálltak síkra. Gustav Stresemann
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Koncentrációk az iparban Koncentrációk az iparban
Az ipari koncentrációk terén, ugylátszik, a vegyi iparban halad előre...
BTC. – NSC. 4:0 BTC. – NSC. 4:0
Azok, akik kemény küzdelmet vártak a két csapat találkozásától,...
Az én kortársaim - Mikszáth új könyve Az én kortársaim - Mikszáth új könyve
Mikszáth Kálmánnak új könyve jelent meg: két kötetes gyűjteménye...
Oroszok és franciák Oroszok és franciák
A most megindult világháboruért Oroszország viseli a felelősséget....
Külföldi versenyzők a tátraszéplaki siversenyen Külföldi versenyzők a tátraszéplaki siversenyen
A Magyar St. Klub február 7-8-iki nemzetközi és országos siversenye,...
Világitógáz palaczkokban
A jelen korszakot méltán lehet a központosítás korszakának nevezni....
Budapest gyorsvasuti hálózata Budapest gyorsvasuti hálózata
Budapest helyi közlekedési eszközeinek utasforgalma a háboru utolsó...
A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor 2. A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor...
Ha azonban meggondoljuk, hogy a rádió tulajdonképpen nem a hangokat,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98