Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | Június

Rövidek

Lukács György a titkos választójogot és a numerus clausus eltörlését várja az angol választások eredményétől
Az angol választások eredményéről a kormánypárt tulnyomó többségének az a véleménye, hogy ez a magyar belpolitikára semmiféle befolyást nem gyakorolhat. Ezzel szemben különvéleményt jelent be Lukács György, aki ezeket mondotta lapunknak.


- Azt hiszem, hogy az angol választások eredménye, ha közvetlenül nem is, de közvetve minden esetre befolyással, szabadelvü irányban bizonyos jótékony hatással lesz a magyar belpolitikára. E jótékony hatás alatt értem a numerus clausus lényeges enyhítését, sőt teljes eltörlését, továbbá a határozott haladást a titkos választójog megalkotása felé. De ettől eltekintve, előnyösnek tartom az angol választások eredményét a revizió szempontjából is, mivel a konzervatívokkal szemben mind a munkáspártban, mind a liberális pártban megvan a hajlandóság, hogy hozzányuljon a revizió kérdéséhez. Véleményem szerint egyébként közel van már az az idő is, hogy a magyar kormány a Népszövetség elé lépjen ezzel a kérdéssel. Ennek előkészítése érdekében azonban a legfontosabbnak tartom, mindenáron ápolni a Franciaországgal való jó viszonyt.

MacDonaldnak nem kell sem a nagy, sem a kisántánt

Berlin, junius 9.
Lord Robert Cecil, aki hosszu ideig Anglia népszövetségi megbizottja volt és most valószínűen ismét azzá nevezi ki a munkáskormány, Berlinből való elutazása előtt nyilatkozott a MacDonald-kormány külpolitikája felől.


- Biztosan tudom – mondotta -, hogy MacDonald nem ántántpolitikát, hanem népszövetségi politikát fog folytatni, mert az egyoldalu szövetségek ideje lejárt és arra van szükség, hogy az összes nemzetek összefogjanak a Népszövetségben. Ami a nagyántántra áll, az a kisántántra is vonatkozik. Legszivesebben látnám. ha ilyen egyáltalán nem létezne és tagjai minden együttmüködésüket a Népszövetségben koncentrálnák.


- A versaillesi, trianoni és a többi békeszerződés nem ideális s én nem is akarom minden pontjukat védeni. De ne felejtsük el, hogy a kisántánt államai létüket a békeszerződéseknek köszönhetik és ezért ragaszkodnak a középeurópai statusquohoz.

Az egyiptomi király vasárnap Németországba érkezett

Berlinből jelentik: Fuad király vasárnap délután 5 órakor különvonaton Svájcból jövet Singen német határállomásra megérkezett, ahol a birodalmi elnök megbizatásából Rosen volt birodalmi miniszter. Stohrer kairói német követ és a német díszkiséret fogadta. Félhat órakor a különvonat Stuttgarton át tovább indult Berlin felé. Fuad király kiséretében van az egyiptomi külügyminiszter. Egyiptom berlini követe és az udvar husz tagja.

Hazaárulás miatt letartóztatták Berlinben a „Rote Fahne” két szerkesztőjét

Berlin, junius 23.
Az ügyészség utasítására a berlini rendőrség vasárnap letartóztatta a „Rote Fahne” két szerkesztőjét.  Walter Hirsch és Fritz Hampel ujságirókat. Mindkét kommunista lapszerkesztő ellen hazaárulás miatt indult meg az eljárás. Az ügyészség szerint az ujságirók lapjukban a munkásságot forradalomra izgatták.

Bethlen a francia és olasz követtel tárgyal
Néhány nap mulva a felsőház is befejezi ülésezését és megkezdi nyári vakációját. Ezzel teljesen bevonul a szünet a politikai életbe. Bethlen miniszterelnök a felsőház tárgyalásainak befejezése után ugyancsak elutazik Budapestről. A miniszterelnök hazaérkezése óta nemcsak külpolitikai nyilatkozatokat tett, hanem több ízben tárgyalt de Vienne francia és Durini di Monza gróf olasz követekkel.


A pénteki minisztertanácson még Bethlen elnökölt, de szombaton vagy legkésőbb vasárnap elutazik Budapestről. Távollétében ezuttal is Vass József helyettesíti a miniszterelnököt.

Stresemann szerdán kezdi meg nagyfontosságu párisi tárgyalásait

Párisból jelentik: Az eddigi megállapodások szerint Stresemann szerdán érkezik Madridból Párisba. A német külügyminiszter nemcsak Briand-nal tanácskozik, de beható megbeszélései lesznek Poincaréval, sőt Chéron pénzügyminiszterrel is. A készülő tanácskozások kimenetele elé francia hivatalos körökben nagyon optimisztikusan tekintenek. A német nagykövetségen csütörtökön nagy fogadóestély lesz, amelyre a francia politikai világnak ugyszólván minden jelentékeny egyénisége hivatalos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lukács György Lord Robert Cecil Fuad király Akik a megegyezésért először szálltak síkra. Gustav Stresemann
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Villamos függővasut Villamos függővasut
A képünkön látható villamos függővasut voltaképpen tökéletesített...
A Tiszába ugrott egy orosz hadifogoly A Tiszába ugrott egy orosz hadifogoly
A Tiszába ugrott egy orosz hadifogoly, mert szerelmes epedezését nem...
Apróságok Apróságok
Azoknak a telefonjait, akik külföldre utaznak nyaralni, a posta szó...
A hatvanéves Mayer János
Heves vármegye Kompolt falujának egyik jómódu kisgazda-otthonában, az...
A BTC, a magyar futball megalapítója kiesett az első osztályból A BTC, a magyar futball megalapítója kiesett az első osztályból
III. ker. TVE-BTC 1:1 (0:0) A kiesés ellen folytatott élethalál...
Képes oldal Képes oldal
Egy elfáradt montenegrói harczos, a kit elnyomott az álom. Miklós...
Könyv a munkanélküliségről Könyv a munkanélküliségről
Harc a munkanélküliség ellen czím alatt adta ki Gelléri Mór, az...
Legújabb hadihajóink Legújabb hadihajóink
Haditengerészetünk úszó állománya az utóbbi hónapokban három...
Villámbeszélgetés Groza román miniszterelnökkel Villámbeszélgetés Groza román miniszterelnökkel
A román miniszterelnök pártja, az Ekés-front Aradon tartotta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98