Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Magyar futballtragédia a bécsi Hohe Wartén

8:2 (4:2) arányú katasztrofális vereséget szenvedtek a magyar válogatottak

 

Bilem német bíró vérlázítóan nyomta a magyar csapatot, amelyből Lykát és Toldit kiállította. Csődöt mondott a magyar védelem és a halfsor. – Csak Cseh II. játszott jól a magyar csapatban, ő lőtte a két gólt is. – Sindelar, az osztrák center szemkápráztatóan játszott. Az osztrák góllövők: Schall (4), Sindelar (3) és Gschweldi. – 60.000 néző, telt ház a Hohe Wartén.

Bécs, április 24.
Lehet-e valami szomorúbb látvány, mint nézni a nemzeti válogatott csapat kínos vergődését és az egymásután hulló gólokat a magyar kapuba? Pedig Budapestről két különvonatot és rengeteg autó hozta a magyar közönséget, amely tanúja volt ennek a lesújtó látványnak.

Délelőtt 3:1-re győztek Bécsben a magyar gyephokkisták és mindenki azt hitte, hogy ez jó előjel a meccs előtt. Bécs utcáin minden második ember kezében magyar zászló volt. És este? Egyetlen zászlót se lehetett látni….

Délután 8:2-re kapott ki a magyar válogatott az osztrákoktól, megdöbbentően, elképesztően súlyos arányban. Mi történt? – Erre a kérdésre meg lehet adni röviden a választ: a magyarok rosszul játszottak, az osztrákok kitűnően.

És a bíró olyan vérlázítóan sújtotta ítéleteivel a magyar tizenegyet, hogyha tökéletesen Budapesten vezette volna ezt a meccset, akkor úgy elveri rajta a közönség a port, hogy soha többé nem nyúl bírói síphoz.

A bíró… Ez szokott lenni a kifogás minden elveszett külföldi meccs után. Soha jogosabb nem volt ez a kifogás, mint most. De szögezzük le tárgyilagosan, hogy a vereséget tökéletesen megérdemelte a magyar csapat, amelynek tagjai mélyen formájuk alatt játszottak.

A csapatok a következő összeállításban vonultak föl:
Ausztria: Hiden (WAC) – Schramseis (Rapid), Blum (Vienna) – Braun (WAC), Hoffmann (Vienna), Neusch (Austria) – Zischek (Wacker), Gschweidl (Vienna), Sindelar (Austira) Scholl, Vogel (Admira).

Magyarország:
Szabó (Hungária) – Takács I. (Ferencváros) Mandl (Hungária) – Lyka (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Lázár (Ferencváros) – Zavadszky (MÁVAG), Cseh II. (Hungária) Turai, Toldi, Kohut (Ferencváros).

Az osztrákok választanak, a magyarok kezdenek nap ellen. Kalmár az ellenfélhez passzol és Takács I. szerel. Villámgyors magyar támadás lepi meg az osztrákokat. Turai Kohutot szökteti, aki remekül átmegy az osztrák védelmen, beadja a labdát, Cseh II. azonban a kifutó Hiden elől az üres kapu fölé lő. Nagy helyzet volt! Ha ez a labda bemegy, talán minden másképen történik!

A 2. percben Zischek beadását Schall tisztán fejeli sarokra, de Szabó véd. A 3. percben Lázár hibájából Zischek elfut, beadja a labdát Sindelarnak, aki mellel maga elé stoppolja és hiába üldözi Mandl, közelről belövi az osztrák vezető gólt (1:0).

Ez a magyar balszerencse. Nekünk nem sikerült, nekik igen. Ezután Mandl alig tud kornerre menteni, az ellenkező oldalon pedig Toldi kapu fölé lő. Rövid időre magyar fölény következik.

A 11. percben Zavadszky beadása nagy kavarodást kelt az osztrák kapu előtt és Hiden óriási szerencsével halássza el a labdát Toldi elől. Turai jó helyzetbe kerül, de késlekedik. A 14. percben a tizenhatos vonal tájékán Kalmárt Gschweidl faultolja, a bíró azonban nem fütyül, Zischek beadja a labdát és Sindelar gyors, védhetetlen gólt lő.

 


A bíró súlyosan tévedett ennél a gólnál. Újrakezdés után a nagy örömmámorban úszó osztrák csapat alig tér magához, amikor Cseh II. hosszú, éles lövése máris az osztrák kapu sarkába gurul. (2:1).

A 31. percben Vogel remekül szökteti Schallt, aki magasan bead. A labdát Szabó nyugodtan várja a gyors Sindelar azonban Lyka elől a kapuba fejeli. (3:1).

Súlyos kapushiba volt! Az osztrák közönség még örömmámorban úszik, amely valósággal extázissá fokozódik két perc múlva. Ekkor ugyanis Zischek lövését Szabó kiejti és Schall közelről belövi a negyedik gólt. Újabb magyar kapushiba (4:1) alább is mi vezetnénk 4:1-re. A 43 percben Turai átadását Cseh II. a kifutó Hiden elől az üres kapuba lövi. (4:2).Ezzel vége is a félidőnek.

A második félidő első percében Schall hajszálra kapu fölé lő, Zavadszky pedig a kapu mögé centerez. Az ötödik percben Takács I. két méterrel a kapu előtt kirúgás helyett hátra akarja engedni a labdát Szabónak, Schall azonban észreveszi a kínálkozó alkalmat és mielőtt a kapus odaérkezhetne, közelről berúgja az ötödik gólt.

Ez is súlyos védelmi hiba volt. A 7. percben Vogl lefut, beadását Zisck remekül fejeli kapura. A már gólnak látszó labdát Szabó bravúrosan kiüti, de a fedezetlen Gschweidl két lépésről bepasszolja a kapuba. (6:2).

A magyar közönség a fejét fogja, a zászlók eltűnnek a kezekből és a legtöbben szomorúan indulnak el a pályáról. A helyzet olyan, hogy az osztrák csapat akár tíz gólt is lőhet. Az osztrák csatársor is állandóan a magyar térfélen tanyázik és szinte iskolázik az ellenféllel.

A 13. percben Vogl megrúgja Lykát, a bíró azonban nem fütyül. Lyka utána siet és visszarúgja az osztrák csatárt. A bíró most sem fütyül. Most Vogl faultolja Lykát, mire a magyar játékos, magáról megfeledkezve, erősen megboxolja az osztrák játékost, a bíró erre leküldi a pályáról.

Igazságos ítélet mindkét játékos kiállítása lett volna. Hibás taktika: Cseh II., az egyetlen jó magyar csatár, megy hátra Lyka helyére. Az osztrák fölény folytatódik. Most már nem is komoly a meccs, hiszen csak tiz magyar van a pályán.

A 18. percben Toldi megrugja Schramscist, ártatlan fault, de Toldi megfeledkezik magáról és illetlen a biróval szemben, amiért a biró azonnal leküldi a pályáról. Most már csak kilenc magyar játszik tizenegy osztrák ellen. Egész komolytalan már a mérkőzés.

A közönség biztatja ugyan az osztrák csapatot, amely azonban már nem nagyon erőlködik. Schall berúgja a következő gólt és most már 7:2 az eredmény. Az osztrák közönség boldog.
„Kár” – mondogatják – „hogy szesztilalom van”.
A 29. percben Zisck lefut, gyönge lövését Szabó kiejti és Schall a hálóba helyezi a labdát (8:2).

Rossz nézni, mi van a pályán. Állandó osztrák fölény. A magyar játékosok csak lézengenek és húzzák az időt. A pálya mellett, ahol az eredménytábla van, már nem bírják kitenni az eredményt: nincs nyolcas szám. A 32. percben a három csatárral is támadó magyar csapat két percre fölénybe jut. Kohut azonban késlekedik a lövéssel.

A 35. percben Schall újból tisztán áll, gólt is lő, a bíró azonban szerencsére nem ítéli meg, mert Sindelar ofszájdon állt. (Eggyel több vagy kevesebb, már nem is számít. Az osztrák közönség már nem is haragszik érte.) A 37. percben magyar korner. Hiden bravúrosan kiboxolja. A 41. percben a leálló osztrákokkal szemben Turai kerül helyzetbe, de kapu mellé lő. Végre befejeződik a mérkőzés.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az osztrák válogatott (wunderteam) Matthias Sindelar
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A békehirnök A békehirnök
Nem éppen fehérbe öltözött angyal, ki olajágat viszen kezében. Csak...
A H. T. jubileuma A H. T. jubileuma
A Haditermény rt. most ünnepelhetné egy éves jubileumát. Az ünneplés...
Nemzetközi bajnoki tornaverseny Párisban Nemzetközi bajnoki tornaverseny Párisban
A világkiállítás alkalmából ez évi julius hó 29-én és 30-án...
Erdély ügyében Erdély ügyében
Most csend van Erdélyben és hallgatnak róluk ideát. „Erdély...
Essad basa hadsereget toboroz Essad basa hadsereget toboroz
Senki sem tudja bizonyosan, hogy Albánia jelenlegi fejének, Essad...
Rövidek Rövidek
A norvég nép ujévi üdvözletét a keleti arcvonalon harcoló...
Karácsonyi morfium Karácsonyi morfium
Az én eseménytelen életemnek sohasem voltak megható karácsonyai....
Meskó vezért detronizálták a nyilaskeresztesek Meskó vezért detronizálták a nyilaskeresztesek
A szombatról vasárnapra virradó éjszaka a nemzeti az fordulat...
A szerb királyi pár népszerűtlensége A szerb királyi pár népszerűtlensége
Sándor király és Draga királyné dolgai egyre foglalkoztatják a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98