Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Magyarország – Svájc 6:2 (2:2)

Hungária-úti pálya – 25.000 néző – Bíró: Bariasina (Olaszország)

Noha nem volt futballmérkőzés a válogatott meccs előtt, már egész korán gyülekezni kezdett a közönség a pályán. A nagy meccs előtt két női csapat tartott érdekes kézilabda-mérkőzést és a közönség egyformán feszülten figyelte játékukat és lenge dresszüket. Körös-körül a nagy meccsek megszokott képe alakult ki.

Hatalmas autótábor vette körül a pályát, amelynek ajtai előtt ismét megjelentek a jegyüzérek. Jegy ugyan volt még a pénztárakban, de sorba kellett értük állani. Így azután a jegyüzérek is kerestek valamit. Az állóhelyek oldalán botrányos jelenetek is akadtak. Nagyon sokan kísérelték meg jegy nélkül behatolni a pályára. A rendőrök azonban nagy eréllyel, kardlappal védték meg a pályát attól, hogy néhány kis csibész át másszon a kerítésen.

A kárminpiros trikóban és fehér nadrágban kifutó svájciakat gyér taps fogadta, annál nagyobb üdvözlés jár a fehérdresszes, feketenadrágos magyar játékosoknak. A fotografálásoknak se vége, se hossza. A magyar csapatot még hangosfilmre is fölveszik. Végre választ a két kapitány: Ramseyer és Mandl.

A svájciak kezdenek a nap ellen játszó oldalon. A közönség erős biztatása mellett a mieink vezetik az első támadást. Kalmár, P. Szabó és Spitz adogatják egymásnak a labdát, míg végül P. Szabó a kapu mögé centerez. A 2. perc elején Minelli föllöki Spitzet 25 méternyire a kaputól. A szabadrúgást Auer lövi, pompás bombalövéssel egyenesen a svájci kapu felső balsarkába. (1:0).

Óriási az öröm a tribünön. Ilyen gyors eredményt senki sem várt, még maguk a játékosok sem. De éppen ez a baj. A svájciak kezdenek a gól után, villámgyorsan lefutnak, a védelem rosszul helyezkedik. Abegglennek van ideje kapura lőni és a labda a későn vetődő Huber mellett a hálóba jut (1:1).

Az előtti derűre éppen olyan váratlanul jött a gyors ború. Kétpercnyi játék után két gól válogatott mérkőzésen! Ilyen sem volt még. De nincs idő szomorkodásra, a játék folytatódik, mégpedig újra magyar támadásokkal. A 7. percben Lyka magasan a kapu elé íveli a labdát. Pasche úgy védi a magas labdát, hogy fölugrik és a felső kapufán tornázva kornerre boxolja a labdát. Tapsot kap érte.

A kornert Tánczos jól lövi. Kalmár kiemelkedve kapura fejeli, de Pasche biztosan véd. A kiadott labdával a 8. percben a gyors svájci jobbszélső fut le, beadásával Abegglen kapja, akinek még arra is van ideje, hogy leállítsa a labdát. Félmagasan lő a kapu közepe irányában, Huber lehetetlenül korán ugrik és a védhető labda a feje fölött megy be a hálóba. (2:1).

A 20. percben csak a szerencse menti meg a magyar kaput. Känel lefut, senki sem zavarja, a csatár lő és a labda, miközben Huber meg sem mozdul, a kapufának gurul és onnan pattan vissza a szerencse ofszájdon álló balszélső elé.

A 35. percben Tánczos szökteti Auert, akit azonban közvetlenül a kapu előtt Ramseyer elnyom. Váratlanul megszólal a bírói síp és Barlassina 11-est ítél. Valóban túl szigorú az ítélet, a svájciak tiltakoznak is, de a bíró hajthatatlan. A 11-est P. Szabó értékesíti. (2:2).


Majd végre a 26. perc meghozza a régen esedékes harmadik magyar gólt. Lyka Auernak passzol, ez Tánczost szökteti. Tánczos néhány lépést tesz a labdával, visszajátszik Auernak, aki a pompás akciót éles góllal fejezi be (3:2).

A gólra újból megjön a tribün hangja és lelkesen biztatják a mieinket. Weiler és Abegglen helyet cserélnek, de ez már nem használ a svájciaknak. Most pompásan játszik az egész magyar csapat és szinte lelépi ellenfelét. Nagy kavarodás keletkezik a vendégek kapuja előtt, de Spitz és Kalmár lövései emberbe mennek.

A 30. percben P. Szabó centere átröpül a kapu előtt a másik oldalra, Tánczos ügyesen visszahúzza a labdát és a jól helyezkedő Kalmár a kapus orra elől a hálóba fejeli a negyedik gólt (4:2).

Újrakezdés után – most már jól megy nekünk – beun az ötödik gól. Tánczos hosszan szökteti magát, Pasche kifut eléje, de a csatár gyorsabb és a háló ellenkező sarkába rúgja a labdát (5:2).

A közönség extázisban ünnepli a magyar csapatot. Tánczost a pálya széléről berohanó drukkerek összevissza csókolják örömükben. A magyar csapat tovább támad. Kalmár kapu fölé lő, majd utolsó erejüket összeszedve, frontba jutnak a svájciak is.

Stalder lövését Huber szép stílusban lehúzza. A 42. percben Spitz átkalandozik a jobboldalra, magára vonja a védelmet, előreadott labdáját Ramseyer nem éri el és Auer fordulásból remek góllal beállítja a végeredményt. (6:2).

A hátralevő időt ez eredménytelen svájci támadás tölti ki. A bíró a meccs végét jelzi és máris elözönlik a pályát a boldog drukkerek. Auert és Tánczost a közönség a vállaira emeli és úgy viszi az öltözőbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Éjjeli jelző- és világitó-készülék a lokomotivon Éjjeli jelző- és világitó-készülék a lokomotivon
A vasúti közlekedés biztonsága szempontjából rendkivül fontos a...
Egymást vádolja Baky és Endre László Egymást vádolja Baky és Endre László
Baky László kihallgatása érdekes részletekben bővelkedett. Az egykori...
D. R. P. D. R. P.
Ez a rejtélyes három betű az a vörös posztó, amely az angolok szemét...
Majom mint borfiu Majom mint borfiu
Egy párisi előkelő vendéglő éttermében érdekes tréfával lepte meg...
Létrejött a  Nobel-alapítvány. Létrejött a Nobel-alapítvány.
A dinamit föltalálója, Nobel, öszszes vagyonát, mintegy 40 millió...
Egy óriás vitorláshajó Egy óriás vitorláshajó
Egy hamburgi czég: Laeisz F., a geestmundei hajógyárnál egy 8200...
Négyezer ember a Vigadóban Négyezer ember a Vigadóban
Tíz órára hirdette a rendezőség a bál kezdetét, de még kilenc óra sem...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A budapesti kikötő épitése serényen folyik. Elsősorban azokat a...
Bácskai az idei első gyorskorcsolyázó-verseny győztese Bácskai az idei első gyorskorcsolyázó-verseny győztese
Vasárnap volt a jégsport első nagy vasárnapja. Már reggel 7 órakor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98