Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

Prágában ragyogó győzelmet aratott a magyar válogatott csapat

Magyarország – Csehszlovákia 3:1 (0:0)

 

Ez az első magyar győzelem Prágában. – Turai és Zavaczky rúgták a magyar gólokat. – Szenzációsan védett az újonc kapus, szabó, Kalmár pedig kimagaslóan legjobb embere volt a mezőnynek. Kitűnő volt még Bersányi, Turai, Zavaczky és Ticska. – A magyar csapat végig nagy fölényben volt és megérdemelten győzött

Prága, március 20.
Huszonhétezer néző sereglett ki a Sparta-pályára a mérkőzésre. A csehszlovák közönség elbizakodva várta a meccset, biztosra mentek. Megmosolyogták a magyar csapat összeállítását:
– Ki ez a vékonydongájú kis magyar kapus, ki az a Zavaczky meg Cseh II.? – kérdezgették.

Később a meccs során rájöttek arra, hogy a három újonccal és a Prágában is elismert beteg Sárosi nélkül kiálló magyar csapat veszedelmesebb ellenfél, mint várták. A magyar válogatott ugyanis sokkal szebben futballozott, mint a csehszlovák, többet támadott és különösen a második félidőbeli szereplése révén tökéletesen megérdemelte a győzelmet.

Az első félidő hőse: Szabó kapus

Pompás futballidőben a csehek támadásával kezdődött a játék, Swoboda szöktette Juneket, akinek beadásával Nejedly jó helyzetből a kapu mellé lőtt. A választámadásnál Cseh II. lövése a kapu fölé jutott. A kirúgott labdával Kalmár ismét Cseh II.-t küldte támadásba, a jobbösszekötőt azonban leszerelték. A következő cseh támadást Kocsis taccsra szerelte. A labdát most Ticska kapta, lerohant, szép beadását azonban Burger a mezőnybe továbbította.

A 11. percben a cseh csapat veszélyes támadást indított, Nejedly lefutása meleg helyzetet teremtett a kapu előtt, Borsányi és Kalmár csak az utolsó percben tudtak fölszabadítani. A 15. percben ismét jó helyzetbe kerültek a csehek. Zosel beadását Swoboda átengedte a szabadon álló Juneknek, a cseh jobbszélső erős lövése azonban a kapu fölött zúgott el. Ezután a magyar csapat vette át a támadó szerepét.

A 20. percben Ticska Kalmár jó labdájával szépen lefutott s pontos beadásából Toldi alig valamivel lőtt a kapu fölé. Az első veszélyes magyar támadást most sorra követték a többiek. A 25. percben Zavaczkyt taccsra szerelték. A cseh födözetsor és hátvédek többször túl erélyesen akasztották meg a magyar kombinációkat, különösen Burger volt néha durva, Burger egyik faultja, amit Turaival szemben követett el csaknem gólt eredményezett, amennyiben Turai éles szabadrúgása csak hajszálnyira került a kapu fölé. A gyönyörű lövést a cseh közönség is megtapsolta.

A 40. percben ismét szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Dudás szabadrúgásából Kalmárhoz került a labda, aki Ticskát szöktette, de őt taccsra szerelte a cseh védelem. A 41. percben a csehek teremtettek veszélyes helyzetet a magyar kapu előtt, szabó azonban, aki már egyedül állott a cseh csatárokkal szemben, kifutott, szorongatott helyzetében először csak a 16-osig öklözte a labdát, majd onnan fejjel továbbította a mezőnybe. A magyar ostrom ezután sem lankadt, míg a Swoboda-Junek támadást ismét Szabó tette ártalmatlanná gyönyörű rávetéssel.

 


Tíz perc alatt három magyar gól

A második félidőt is cseh támadások vezették be. Kocsis azonban biztosan szerelt. Lázár labdájából Ticska kapu fölé lőtt. A 6. percben a csehek lőtték az első gólt. Zoselt a magyar védelem faultolta és a bíró szabadrúgást ítélt. Srbek labdája a jól helyezkedő Silny elé jutott, aki közelről védhetetlenül belőtte: (0:1).

A gól fölvillanyozta a tömeget, amely további támadásra buzdította csapatát. A csehek alaposan bele is vetették magukat a küzdelembe, de a kitűnő magyar halfsor minden támadást visszavert és ismét átvette a játék irányítását. A magyar fölény lassanként újból kidomborodott, közben a csehek csak egyszer veszedelmezték, a 14. percben, amikor Szabó Junek előtt bátor kifutással mentett.

A 16. percben Turai és Cseh II. lövései még eredménytelenek, a 19. percben azonban megszületett a kiegyenlítő magyar gól. Turai hosszan szöktette Ticskát, aki kicselezte Burgert s pontosan Turai elé tálalta a labdát, a magyar center pedig kapásból védhetetlenül a hálóba helyezte. (1:1.)

A gól hatása alatt a magyar támadások még erőteljesebbé váltak és a 21. percben már ismét a cseh kapuban volt a labda. A Kalmár labdájával lerohanó Turait a cseh védelem fölbuktatta, a magyar centernek azonban még volt annyi ideje, hogy estében fejjel továbbította a labdát Zavaczky elé, aki erőteljes sprinttel rászaladt és védhetetlenül a kapuba helyezte. (2:1.)

A gyors siker csak fokozta a magyar csapat támadókedvét és öt percen belül ismét gólt ért el. A 26. percben: Ticska szép lerohanás után pontosan adott középre és Turai bombalövéssel megszerezte a harmadik gólt. (3:1.)

A cseh támadás csak kornert eredményezett, amely azonban nagy kavarodást idézett elő a magyar kapu előtt, de Szabó a kritikus pillanatban ügyesen elcsípte a labdát. Kalmár gyönyörűen szöktette Turait, az erőtlen lövést azonban Plancika könnyen fogta. Ezután Zavaczkynak sikerült kornert kierőszakolnia, kornerrúgása azonban a kapu mögé került.

Planickát a magyar csatárok állandóan foglalkoztatták, amíg Szabó könnyen szerelte Swoboda és Silny támadását. A 41. percben Kocsis a 16-oson veszélyes cseh támadást szerelt, de közben hendszet vétett, amiért büntetőrúgást ítélt a bíró. A veszélyes szabadrúgás a magyar játékosok sorfaláról visszapattant. A mérkőzés mezőnyjátékkal fejeződött be.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szabadlábra helyezték Koncz Antal filmvállalkozót
Koncz Antal filmvállalkozót egy feljelentés különböző nyilas bűnökkel...
15 millió aranykorona jóvátételt fizettünk már eddig 15 millió aranykorona jóvátételt fizettünk már eddig
Valóban elmondhatjuk, hogy nincs a természetben vesztes, csak mi,...
Ulu maika
Minthogy nem kívánom, hogy a t. olvasó talányok megoldásán törje a...
Szegény gyermekek faczipői Szegény gyermekek faczipői
Londonban, a hatalmas angol világvárosban, tudvalevőleg a mérhetlen...
Basilides Mária
Mária anyás gyengédséggel, mert a korszak eltévedt emberének jóságos...
A drágulás megállítása még nem lehetséges A drágulás megállítása még nem lehetséges
A mai pénzpolitikának egyik legszámottevőbb irányítója, Teleszky...
Az Ember tragédiája mint színpadi feladat Az Ember tragédiája mint színpadi feladat
Horváth Árpád a Nyugat legutóbbi számában teljesen helytálló dolgokat...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Az öreg ludat, ha azt akarjuk, hogy húsa ne legyen kemény, leölés...
A Budapesti villamos városi vasut rt. 1907. évi eredménye A Budapesti villamos városi vasut rt. 1907. évi eredménye
A Budapesti villamos városi vasut rt. ápr. 14-én tartotta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98