Dtum
Login with Facebookk
1932 | Augusztus

Roosevelt elnökjelölt nyilatkozata

Országszerte nagy föltünést keltett Franklin Rooseveltnek, a demokrata párt elnökjelöltjének nyilatkozata, amely a vámfala lebontásáról, a mezőgazdasági árak emeléséről és a magyar bor amerikai exportjáról szólott.


Utalt Roosevelt a békeszerződések reviziójának szükségességére is és nyilatkozatának ezt a részét most newyorki tudósítónknak ujabb távirata egésziti ki:

Newyork, augusztus 15.
Roosevelt elnökjelölt, aki az Egyesült Államok budapesti követének, Nicolas Rooseveltnek unokatestvére, az albanyi kormányzói palotában fogadott. A vele folytatott beszélgetés során meggyőződést szereztem arról, hogy tökéletesen tájékoztatva van nemcsak Magyarország politikai, pénzügyi és gazdasági, hanem területi problémáiról is. Amikor a trianoni szerződés békés megváltoztatásának lehetőségét hoztam szóba.

 

Roosevelt a következőket válaszolta:
- Igaz rokonszenvvel kisérem ezt a mozgalmat. Wilson már Versaillesban belátta, hogy a békeszerződések igazságtalanságokat is tartalmaznak, de létrejövetelüket akkor nem tudta megakadályozni. Wilson annak idején csak azért irta alá a békeszerződést, mert meggyőződése volt, hogy néhány év alatt kifejtődik az a nemzetközi szellem, amely megváltoztatásukra alkalmas és a békeszerződések igazságtalanságait nemzetközi konferenciák fogják korrigálni.

 

- Az Egyesült Államok törvényhozása nem ratifikálta sem a versaillesi, sem a trianoni békeszerződést, legutóbb pedig kihirdetettett az az elv, hogy az Egyesült Államok senkinek tulajdonjogát erőszakkal elfoglalt területekhez elismerni nem fogja.


Nadányi Pál

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98