Dtum
Login with Facebookk
1932 | Augusztus

Az olimpiai fáklya

Hatszor röpült föl a losangelesi versenytér árbocára a magyar trikolor és hatszor játszották el a Himnuszt, amelynek fönséges, nekünk oly szívbemarkoló akkordjait kalaplevéve, áhítattal hallgatta százezernyi tömeg.

Hat világbajnokságot hoznak haza a tengerentúlról a mi drága, okos, erős fiaink, nem is beszélve a többi, szintén elismerésreméltó teljesítményről és ezzel a világ nemzeteinek versenyében a hatodik helyre kerültünk.

Hát nem kell ujjongani azon, hogy árva Magyarország az ő megsebzett és megalázott testével és lelkével, nyolcmillió lakosával, eltiporva, kifosztva, megcsúfolva, koldusszegényen maga mögött hagyta Németországot, Angliát, Kanadát, Ausztráliát, Hollandiát, nem is beszélve Csehszlovákiáról és Ausztriáról, amelyek a 16., illetve a 17. helyen s a boldog Svájcról, amely a 23. helyen végzett.

Ezeken az augusztusi éjszakákon, amikor lelkendezve vártuk a losangelesi híreket, a fővárosban épp úgy, mint a vidéken Pelle, Piller, Énekes, a vízipólósok és többi hőseink győzelmei adták vissza a magyar emberiség hanyatló önérzetét.

Ne restelljük bevallani, hogy az eliramlott tíz esztendő irgalmatlan megpróbáltatásainak súlya alatt megroppantunk és éppen idejében jött ez a losangelesi injekció, hogy kiegyenlítse hátgerincünket, megerősítse az önbizalmunkat és fölvillanyozva az életkedvünket.

Csonka Magyarország hírét-nevét a külföldi országokban íróink, művészeink és sportolóink mossák tisztára, ami dicsőség végigsimogatta a Magyarország sápadt homlokát, elsősorban a legendás magyar szellemi és testi magasabbrendűségüknek és fölényüknek köszönhetjük.

Igaza van Herczeg Ferencnek, ha elérzékenyült hálával köszöntjük mindazokat kivétel nélkül, akik magyar színeket viseltek a losangelesi nemzetközi viadalokon, legbüszkébbnek mégis vívóinkra kell lennünk, akik ebben a hagyományos magyar sportban tündöklő becsülettel állották meg a helyüket.

Aranyigazság: „ A legerősebb és legbátrabb férfiak és nemzetek, akik hozzáedződtek a fegyverviseléshez és készek és képesek megvédeni a jogaikat és becsületüket, egyszersmind a leghiggadtabbak és legmérsékeltebbek is.

A háborúkat nem a kard, hanem a szó bajnokai csinálják.” Európa falurosszának rágalmazták el a magyart, íme, napfényben csillogó kardpengénél világosabban bizonyítjuk, hogy eszességben, testi és lelki erőben a nálunknál nagyobb, hatalmasabb, boldogabb, nyugalmasabb életű és biztosabb jövőjű népekkel egy fronton állunk.

Az olimpiai versenyek zárójelenete, amikor a nemzetek lovagias együttérzését szimbolizáló olimpiai fáklyát eloltják és a fáklya szikrázva, füstölögve hanyatlik a porba. Az olimpiai fáklya Magyarországon nem alszik ki soha! Legyen e gondolat nemzeti együttérzésünk örökmécsese.

Lélekről-lélekre szálljanak az olimpiai fáklya szikrái, hogy világosság legyen végre a magyar sötétségben. És gyúljon ki tízezer és százezer fáklya, amikor a hőseink hazaérkeznek! Most pedig gondolatban tárjuk ki a két karunkat feléjük…

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
Olimpiai bajnokaink Énekes, Piller és Pelle Az olimpiai bajnok magyar vízipólócsapat Ivády, Bródy, Vértessy, Németh, Homonnay, Keserű II. és Halassy Az olimpiai bajnok magyar kardcsapat Glykais, Nagy, Piller, Schenker a különítmény vezetője, Petschauer, Kabos és Gerevich Bogen Erna harmadik lett női tőrvívásban 1932 Los Angeles A magyar olimpiai különítmény
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98