Dtum
Login with Facebookk
1932 | Augusztus

A szív egészségtana , szívbajok

A szív egészségtana. Szívtágulás, szívelhájasodás, izomelfajulás - Szív és vese - Szívdiéta – A borókagyümölcs és a piros gyűszűvirág.

Találó, régi orvosi mondás, hogy mindenki olyan öreg, amilyen öreg a szíve. Hiszen minden szervünk, minden sejtünk, testünk legkisebb porcikája is a szívtől függ. A szív látja el őket vérrel, vagyis táplálékkal él mihelyt a fogamzás pillanatától egészen a halálig tartó nedvkeringés alábbhagy vagy megszűnik, a szervezet elgyengül és képtelen megfelelni azoknak a feladatoknak, amelyeket az élet elébe állít.

A szív páratlan gépezete megérdemelné, hogy gazdája nagyobb gondot fordítson rá, mint ahogyan általában szokásos. Nemcsak a szívbajos embernek kell ügyelnie a szívére, hanem az egészségesnek is; nem szabad a szívet kifárasztani, túlterhelni és különböző mérgekkel gyengíteni. Az óvatosság azért is ajánlatos, mert az egész világon azt mutatja az orvosi statisztika, hogy a háború óta a szívbetegségek gyakoribbá váltak és a szívgyengeség sok millió embert foszt meg attól a lehetőségétől, hogy végigélje az életét, mígnem a végelgyengülés elszunnyasztja.

Viszont azt sem szabad gondolni, hogy az az ember csekély szorongó érzést érez a szíve körül vagy néha szívdobogása van, akkor már biztos, hogy szervi szívbajban szenved. Míg ugyanis a szervi szívbajoknál többé-kevésbé durva bonctani elváltozások mutathatók ki a szíven, addig, úgynevezett szívidegességnél - amely az előbb említett tüneteknek oka lehet - csupán arról van szó, hogy a szív működését szabályozó idegek rendetlenül végzik munkájukat, de maga a szív egészséges.

Sok nikotin, alkohol, erős tea vagy kávé és morfium a legismertebb mérgek, amelyek ilyen állapotot előidézhetnek és ha huzamosabb ideig tart a dolog, a szervi szívbaj is fenyeget. Izgalmas lelki események, mint minden „ideges” tünetnél, itt is okai lehetnek a szív rendellenes munkájának.

Az előrehaladt szívgyengeség persze már nem csupán a mellkasban támadt rossz érzésben, hanem olyan tünetekben is megnyilvánul, amelyek nemcsak a beteg, hanem a megfigyelő számára is elárulják a baj mibenlétét. A beteg nehezen lélekzik, arcszíne sápadt vagy kékesbe játszó, ami különösen az orron, ajkon, fülön, kézen és lábon mutatkozik feltűnően. Az arc gyakran beesett és a nyak vérerei feltűnően megduzzadtak.

Akadozva beszél és reszelős köhögést hallat a beteg, aminek az az oka, hogy a megzavart vérkeringés hurutot okozott a tüdőben, amely az ugyanis fennálló légzési nehézséget még növeli. Feltűnő és aránylag korán észrevett tünet, hogy a láb megdagad és a test egyéb helyein is vizenyős, lágy tapintású daganat keletkezik, sőt a nagyobb testüregekben - mellkasüreg, hasüreg - literszámra gyűlik meg a nedv, amelyet beteg szív nem tud onnan kiszivattyuzni.

A szervi szívbaj legtipikusabb eset, az úgynevezett szívbillentyűk megbetegedése. A szív több kamrából áll és az egyes kamrákat csapószerűen záródó billentyűk választják el egymástól, nehogy a vér visszafollyon abba a szívszakaszba, ahonnan éppen jött. A billentyűk ugyanis csak egy irányban nyílnak és ennek köszönhető, hogy a vér mindég egy és ugyanabban az irányban áramlik.

Meg történhet már most, hogy baktériumok - vagyis a fertőző betegségeket okozó apró élőlények - kerülnek a véráramba és fennakadnak a billentyűkön. Rövidesen elszaporodnak gyulladást okoznak s a billent formája elváltozik. Immár nem zárja el pontosan az átjárást az szívkamrából másikba, a nyílás szűkebb vagy ellenkezőleg tágabb a kellettnél. Csakhamar mutatkozik ennek a következménye.

Ha szűk a nyílás, akkor folyik ki az egész vérmennyiség a szívből, ha pedig tág, akkor egy része visszafolyik, szívnek ebben a szakaszában tehát állandóan több folyadék van. mint kellene hogy legyen; ez a folyadék többlet nyomást gyakorol a szív izmos és előbb-utóbb kitágítja azt. Ez a szívtágulás egyik oka; a szív határai kitolódnak, amit orvos a mellkas kikopogtatásával vagy röntgenezéssel állapít meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szívdobogás üveglemezen A szív és a vérerek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A footballbirák dijazása A footballbirák dijazása
Minden a helyes kerékvágásban halad a footballsportban. Zavartalan és...
Középiskoláink Középiskoláink
Ennek a témának állandóan megvan nemcsak a pedagógiai, hanem a...
Megkezdődött ma reggel a kunmadarasi pogromisták ügye
Ma reggel a szolnoki vármegyeháza előtti térségen, jóval a kitűzött...
Az állami vasutak nagy kérdése Az állami vasutak nagy kérdése
Az 1906/7. évi tél egy olyan titkot tárt az ország elé, amelynek...
Hévizi tükör Hévizi tükör
Nagyon beteg emberek nem igen vannak itt, de az üde, ragyogó ifjúság...
Poincaré gyűlölködő vádbeszéde Poincaré gyűlölködő vádbeszéde
A párisi békekonferenciát Poincaré elnök nem olyan beszéddel nyitotta...
Elszász-Lotharingia alkotmánya
Berlinben a német szövetségtanács a napokban jóváhagyta az...
A gyermek idegességéről 1. rész A gyermek idegességéről 1. rész
Hogy a későbbi korban idegesség ki ne fejlődjék, már a fiatal...
Petőfi Sándor, öt nyelven Petőfi Sándor, öt nyelven
A Magyar Stúdió társaság pompás papíron, ízléses kiállításban,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98