Dtum
Login with Facebookk
1932 | December

Mozgalom indult meg Mátyás király borának, a hires „somlóinak” jobb értékesitésére

A somlói szőlőtermelőknek régi óhajuk volt a somlói borértékesités megszervezése. Ebben az ügyben a kerület országgyülési képviselője, Schandl Károly dr., legutóbb nagyszabásu értekezletet hivott össze Somlóvásárhelyen, melyen résztvettek többek között: Gyömörey Sándor országgyülési képviselő, Malcomes Gyula báró szőlőbirtokos, Antal Lajos kanonok, Schneller István gazdasági felügyelő, Reissig Géza huszárezredes, Tóth Béla dr. tb. vármegyei tiszti főügyész, Somogyi Károly dr. ügyvéd, Ferenczy Pál és Essó Andor szőlőbirtokosok, Koncskó Zoltán jószágigazgató, Kajenos István főintéző, valamint a hegyközségek elnöke és az érdekelt szőlősgazdák teljes számban.

Szalay Ottó hegyközségi elnök megnyitója után Schandl Károly mutatott rá a somlói borok kiváló minőségére és értékére. A multban is felmerült terv piacszövetkezet alapítására, azonban a helyzet akkor erre még nem érett meg. Most azonban, az amerikai piac megnyitása következtében az európai felesleg nagyrésze levezetést talál és ha a magyar borokat nem is tudjuk Amerikába szállitani, a francia boroknak Amerikába való elhelyezése tehermentesiti a középeurópai piacot és igy alkalom kinálkozik borkivitelünk emelésére. Egyes vidékeken már történtek is kezdeményező lépések szép sikerrel.

Körülbelül ezer holdon terem a Somlón szőlő, melyből évente mintegy tizezer hektoliter bort nyernek. A helybeli fogyasztást leszámitva, még mindig nagy mennyiség áll rendelkezésre eladás céljából. Az értékesitésre vonatkozólag legcélszerübbnek tartja pinceszövetkezet megalakitását, mely egyelőre csak eladási irodát tartana fenn Somlóvásárhelyen és pincét Budapesten, hol a legjobb somlói borokat közvetlen is kimérnék. Csak ha ezek a tervek beváltak, lehet tovább menni. Végül a kérdés megbeszélésére és a tervek kidolgozására bizottság kiküldését javasolta.

A kérdéshez elsősorban Malcomes Gyula báró, szőlőbirtokos szólt hozzá, ki helyeselte a tervet és a maga részéről is elfogadásra ajánlotta. Ezután a megjelent szőlősgazdák egyhangulag Malcomes Gyula bárót választották meg az előkészitő-bizottság elnökévé, ki örömmel vállalta a megbizást, remélve, hogy a bizottság a somlói kerület képviselőjének közremüködésével eléri célját, mert teljességgel lehetetlen, hogy az olyan kiváló és mint gyógybor is elsőrangu somlóit Magyarországon nem ismerik eléggé.

Ferenczy Pál mérnök közölte ezután több neves orvos véleményét, melyek szerint a somlói bor az egyedüli, mely nagyobb mértékben is fogyasztva, nem okoz gyomorsavat, sőt ellenkezőleg, sok esetben gyógyitólag hat. A zirci apátság könyvtárában őrzött iratokból kitünik, hogy 1764-ig nem volt patika az egész környéken és a betegségek gyógyitására somlói bort használtak sikerrel. Egyébként adatok vannak arra is, hogy Mátyás király is somlói bor mellett vigadott.

Gyömörey Sándor, a zalaszentgróti kerület országgyülési képviselője azt hangsulyozta, hogy a Somló vidéken csak a régi, igazi somlói szőlőt szabad termelni és az uj fajta telepitéseket meg kell szüntetni. A bizottság egyhangu lelkesedéssel fogadta el a tervet, majd az előkészitőbizottság tagjait választották meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Április 19-ikén és 20-ikán a főváros legnagyobb részén vizet nem...
Egy vezető fasiszta politikus Mussolini beszédéről Egy vezető fasiszta politikus Mussolini beszédéről
A Regime Fascista szombati számában Farinacci felszólitja a fasiszta...
Karinthy -est Debrecenben Karinthy -est Debrecenben
Karinthy Frigyes a mult héten előadást tartott Debrecenben, az...
Egy milliomos letartóztatása Egy milliomos letartóztatása
Steinhercz Bernát egyike azon kevés nagystílű kereskedőknek, akik...
A szociáldemokrata szakszervezetek elhatározták A szociáldemokrata szakszervezetek elhatározták
A szociáldemokrata szakszervezeteknek régi panasza az egyesülési és...
Álhir Kristóffy József haláláról Álhir Kristóffy József haláláról
A Nem nem, soha, vasárnap megjelenő, hazafias célokat szolgáló ujság...
A marmota A marmota
A marmota minden évben 8 hónapot alszik. A marmota körülbelül akkora...
Gróf Károlyi Sándor halála Gróf Károlyi Sándor halála
A magyar főuri társadalomnak s a magyar gazdáknak kiváló vezéralakját...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98