Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Harmincezren vesznek részt október 16-án a Tokaji Szüreti Hét ünnepségein

Október 15-én este 9 órakor máglyák gyulnak ki a Tokajhegyalja szőlőhegyein és dombjain: a Tokajhegyalja egyetlen fénykoszoruban ragyog majd az őszi éjszakában. Ez a gigantikus hegyaljai fáklya adja hirül a szomszéd Abaujnak, Szabolcsnak, Borsodnak és rajtuk tul az egész országnak, hogy október 16-án megkezdődik a Tokaji Szüreti Hét, hazánk legromantikusabb vidékének, a világhires tokajhegyaljai borvidéknek hétországra szóló szüreti ünnepe.

A csüggedés és reménytelenség országos és világjárványa közepette a Tokajhegyalja nem adja meg magát a balsorsnak, nem fekszik két vállára a porba, hanem a maga erejéből, a maga emberségéből akar talpraállni. Ez a nemzeti és erkölcsi értelme a Tokaji Szüreti Hétnek.

Október 16-án délben, amikor a MÁV filléres vonatainak sorozata, a többi rendes vonatjáratnak, autóknak és autobuszoknak százai, a szomszéd járások és megyék szekértáborai, az országutakon hömpölygő gyalogosok tömegei megérkeznek a késő ősz pompájában ragyogó Hegyaljára: Tokajba, Tarcalra, Mádra, Tállyára, Sárospatakra, végeláthatatlan lovasbandériumok üdvrivalgása, félszáz cigányzenekar muzsikája, hagyományos szüreti menetek, szüreti mozsárágyuk durrogása fogadja a tizezernyi és tizezernyi vendégsereget.

E szüreti meghivót kisérje az olvasóhoz innen és a határokontulra a hegyaljai szellőknek fuvallata, a szőlőkoszoruzta hegyaljai hegyek és dombok édes gyümölcsillata és annak a mártirkoronának könnybeborult fényessége, amely hosszu évek óta a Tokajhegyalja fölött ragyog...

Október 16 (vasárnap) a Tokaji Szüreti Hét legnevezetesebb ünnepe.
Az eddigi számitások szerint az október 16-i vasárnapon 25.000-30.000-nyi lesz a szüreti vendégek száma, belföldről és külföldről. Tokaj, Tarcal, Mád, Tállya helyibizottságai, élükön az ünnepségek főrendezőjével, Lázár Miklós országgyülési képviselővel már elkészitették a részletes programot, amelynek lázasan folyik már a megvalósitása. A zászló- és virágdiszbe öltözött hegyaljai állomásokon s déli 11-12 óra között befutó filléres és egyéb vonatokat, autókat és egyéb alkalmatosságokat festői, szines fogadtatás várja.

Mindezekben a községekben a legnagyobb, legszebb és legalkalmasabb szőlőgazdaságban megrendezik a 80-as évek hagyományos, boldog, ujjongó szüreteit. Jó idő esetén szabadban, különben pedig zárt helyen teritenek izletes, tiszta, speciális szüreti ebédre azoknak, akik az IBUSZ-nál a filléres és egyéb vasuti jegyekkel együtt az olcsó ebédjegyet is megváltják, vagy ott erre igényüket bejelentik. Ebéd után minden község megrendezi a maga szines, festői, ősi tradicióinak megfelelő szüreti menetét, amely elvonul a vendégsereg előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Biztosan elvárjuk a Tokaji Szüreti Hétre Szivesen látjuk a Tokaji Szüreti Hétre
Cikk-ajánló
A magyar külkereskedelem jövője A magyar külkereskedelem jövője
Az ilyen tartalmú cikkek számoszlopokat szoktak közölni a...
Modern szemétégető felállítására tett ajánlatot egy svájci cég a fővárosnak Modern szemétégető felállítására tett ajánlatot egy svájci cég a...
A motorosítás nemcsak a közlekedésbe vonul be: az európai...
Lyka Károly művészettörténete Lyka Károly művészettörténete
Második, bővített kiadásban jelent meg kiváló írónk, Lyka Károly...
A repülés művészete A repülés művészete
A repülés vágya olyan régi, mint maga az emberiség. Az ókori...
A kunmadarasi eset
A kunmadarasi esetről sokat elmélkedhetnénk, ha erre helyünk és időnk...
Felkelés Kréta szigetén
A balkáni állapotokat kiegésziti a fölkelés Kréta szigetén. A krétai...
Az államvasutak teherforgalma Az államvasutak teherforgalma
Az idei szokatlan havazások miatt az államvasutak teherforgalma ma...
Megtámadott népszámláló biztosok
A padinai oláhok félholtra verték Abinery Lajos helyettes körjegyzőt,...
Egy pesti bérpalota élete 1946 márciusában
Mint a kutató, aki górcső alá helyezi a mikróbákat, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98