Dtum
Login with Facebookk
1932 | Február

Hadirokkantak és frontharcosok világraszóló tüntetése Genfben

Genf, február 7.
Genf vasárnap a tüntetések lázában égett: a világ minden részéről érkezett küldöttségek vonultak föl az utcákon, a templomokban ünnepi miséket celebráltak a leszerelési konferencia sikeréért, de mindezen tul a világbékéért folyó küzdelem legkiemelkedőbb eseménye a frontharcosok nemzetközi szövetségének a reformáció termében rendezett impozáns gyülése volt.
Ezer és ezer német, francia, angol, olasz és minden más nemzetbeli frontharcos vonult délelőtt Genf utcáin a reformációs palota felé, hogy világraszóló tüntetést rendezzen a leszerelés és a világbéke mellett.


A frontharcosok sorában ott voltak a hadirokkantszövetségek kiküldöttei is, köztük a francia guent cassé, a fejsérülteknek csoportja. A frontharcosok gyülésének első szónoka Phaentner, a német hadirokkantszövetség elnöke volt.


- Mi, frontkatonák és hadirokkantak – mondotta - , mindnyájan a békét követeljük, mert mi átéltük a háboru minden borzalmát és mint hazafiak meg vagyunk győződve arról, hogy leginkább az használ hazájának, aki a népek együttmüködésén és kibékülésén dolgozik. A béke a bizalom, a bizalom a biztonságon, a biztonság pedig a leszerelésen alapszik. Leszerelés nélkül nincs béke! Mi, németek, elítélünk mindenkit, aki háborura uszit! Nem lehet jó német, aki azt akarja, hogy népét még egyszer utolérje a háboru szörnyü kataklizmája.


Ezután Pichon francia ezredes állott föl szólásra. Azzal kezdte, hogy Franciaország biztonságot akar, de nem a világ népeinek szenvedése árán. A francia frontharcosok és hadirokkantak el fognak tiporni minden kormányt és politikust, aki Franciaországot háborus kalandokba akarja sodorni.


Ausztria, Csehszlovákia, Lengyelország frontharcos képviselőinek fölszólalása után a nagygyülés határozati javaslatot fogadott el, amely leszerelést, békét és biztonságot követel. Ezt a határozati javaslatot küldöttség fogja átnyujtani a leszerelési konferenciának, amelynek nagyhete hétfőn kezdődik.

 

Az első szónok Sir John Simon angol külügyminiszter lesz. Vasárnap érkezett Genfbe nagy kisérettel Brüning német kancellár, aki Hendersonnal, a konferencia elnökével, azután Sir John angol külügyminiszterrel tárgyalt és Grandit is meg akarta látogatni. Ezt azonban nem tehette meg, mert az olasz külügyminiszter sulyos influenzával betegen fekszik és rajta kívül a leszerelési konferenciára érkezett diplomaták és államférfiak közül mások is megbetegedtek infuenzában.


Lehet, hogy Brüning már a hétfői ülésen fölszólal és előterjeszti a német leszerelési javaslatot. Kedden este Brüning minden valószinüség szerint visszautazik Berlinbe, ahol szerdán fontos minisztertanács lesz, amelyen részt akar venni. Laval érkezését hétfőre várják.

 

„Magyarországot nem lehet a leigázottság állapotában tartani!”
London, február 7.
Vasárnap Anglia minden templomában könyörgő istentisztelet volt a leszerelési konferencia sikeréért. A vasárnapi lapok is élesen foglalkoznak a francia javaslattal. Az „Observer” azt írja, hogy a javaslat alapeszméje az európai statusque föntartása, ami annyit jelent, hogy a legyőzött nemzeteket örökké a leigázottság állapotában akarják tartani a fegyverek erejével.


A „Sunday Refel” megállapítja, hogy a francia koncepció igazi célja ama szerződések alátámasztása, amelyekről ma már általánosan elismerik, hogy legalább részben a jelenlegi világgazdaság okai voltak. A legtöbb előrelátó államférfiu meg van győződve arról, hogy e szerződések nem állhatnak fönn további sulyos nemzetközi bonyodalmak nélkül.


Lord Dickinson, az angol népszövetségi liga egyik megalapítója a „Nineteenth Century” című folyóiratban közölt tanulmányában az általános leszerelést sürgeti. Németország, Magyarország, Ausztria és Bulgária egyenlő elbánást követelnek, amit nem lehet tőlük megtagadni.


Nem lehet ezeket a büszke népeket szomszédaikkal szemben állandó leigázottság állapotában tartani. Még ha igaz is volna, hogy azok az államférfiak, akik 18 évvel ezelőtt vezették ezeket az országokat, bünösek voltak, még akkor sem felelős a mai nemzedék az ő állítólagos büneikért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A református Szent Péter templom Genfben Hadirokkantak A leszerelési konferencia francia vezérei. Az asztal mögött Tardieu ül Fent az amerikai, lent a japán kuldöttség A magyar delegáció. Vezetője a jobb szélen látható Apponyi Albert
Cikk-ajánló
800 királynő egyrakáson a világ legnagyobb méhfarmján 800 királynő egyrakáson a világ legnagyobb méhfarmján
Az Illervölgyben, Ulm tájékán, létesítették az új gyógyszer tömeges...
Francia folyóirat szemle - A hitleri Németország Francia folyóirat szemle - A hitleri Németország
Mint "testi veszedelem" és mint a "nyugati eszmék megcsufolása" egyre...
Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere Pöstyénben Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere...
Pöstyénfürdő negyedik nemzetközi teniszversenyének döntői újabb...
Hogy készűl a vékony drót?
Vannak tehnikai eszközök, a melynek miniatür szerkezetéhez...
Javitott Morse-készülék Javitott Morse-készülék
Andreini és Marino olasz mérnökök nemrégen igen érdekes javitást...
Olaszország meg nem támadási szerződést köt Jugoszláviával Olaszország meg nem támadási szerződést köt Jugoszláviával
Politikai körökben komoly formában tárgyalják a párizsi...
A betörőkirályt Vácra szállitották A betörőkirályt Vácra szállitották
Emlékezetes még, hogy ez év elején itélkeztek a katonai törvényszékek...
Mezey Frigyes kitüntetése Mezey Frigyes kitüntetése
Mezey Frigyes 400 méteres futóbajnokunk és rekorderünk a román...
A tavasz bevonulása Európába és Budapest növényzetének tavaszi ébredése 1. A tavasz bevonulása Európába és Budapest növényzetének tavaszi...
Budapesten a tavasz 1927-ben március 21-én 15 óra 59 perckor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98