Dtum
Login with Facebookk
1932 | Január

Briand és Magyarország

Akik szeretik és csodálják Briandt – én annál hüségesebb hivének érzem magam, minél hevesebben támadják -, már régen tanácsolták neki, hogy néhány hétre vagy hónapra vonuljon vissza minden munkától, forditson hátat a politikának és pihenjen. Egészségi állapota ezt föltétlenül indokolttá teszi és különben sem volna értelme, hogy megmaradjon olyan kormányban, amelynek egyes tagjai tervszerü hadjáratot vezetnek ellene.


Briand hosszu időn keresztül nem követte tanácsainkat, mert az volt a meggyőződése, hogy amikor Európa irtózatos válságban vergődik, a posztját elhagyni egyenlő volna a szökéssel. Boldog vagyok, hogy most végre elhatározta lemondását. Azt hiszem, az egész világ, vagy legalább a világnak nagyobb része, amelyet még nem keritett hatalmába a háborus téboly s amely béke és nyugalom után sóvárog, a legforróbban óhajtja, hogy Briand egészsége minél előbb helyreálljon. Szükség van reá! Briand az egyetlen, aki megszervezni és sorompóba állítani tudja azokat az erőket, amelyek föntartva Franciaország nemzeti pozicióját, őrködnek afölött, hogy a francia nép ne tévedjen le nemzetközi hivatásának históriai utjáról.


Több mint tiz év óta fáradozott Briand, hogy a háboru besüppedt lövészárkai fölé fölépítse a világbéke nagy müvét. Mint a Nemzetek Szövetségének rendithetetlen apostola, népszerüségét kockáztatta azért, hogy közeledést teremtsen Franciaország és Németország között. Ennek az európai gondolatnak ő volt a lelke, mert tudta, hogy megvalósulása nélkül a nyugati civilizáció feneketlen szakadékok felé rohan.

 

Briand miniszterségének utolsó időszakában őszinte meggyőződéssel és szivós energiával dolgozott az európai államszövetség előkészítésén épp ugy, mint a régi monarchia utódállamainak gazdasági közlekedésén. Briand látta be elsőnek, hogy a kisántántnak előbb vagy utóbb szoros és baráti kapcsolatot kell fölvennie Magyarországgal. A védelmi szövetségek ideje elmult, egyes államcsoportoknak nem maradhat kizárólagos célja: őrködni a meglevő állapotok fölött. Olyan időket élünk, amikor az általános nyomoruság és a közös szenvedés el kell, hogy felejtesse ugy a bizalmatlanságot, mint a neheztelést s hogy ez ma lehetséges, Briand érdeme és senki másé. Ideje, hogy ezt megértsék Prágában és Budapesten és remélem, Bécsben is! Briand miniszteri tárca nélkül is a világ legnagyobb nevü államférfia Franciaországban és a külföldön egyaránt.

 

Ha megpihenve és megerősítve, mint a világbéke apostola, megragadja majd a zarándokbotot, hogy hirdesse nagy eszméit a tömegek előtt, biztosra veszem, hogy nagy szolgálatokat tehet még hazájának és Európának. De csak olyanok társaságában kormányozzon, akik céljait tisztelik és megértik! Boldogan látom, hogy itt, Magyarországon, a szellem és életerő hazájában, amely mindig minden európai alakulás egyik erős pillére lesz, megértik és méltányolják Briand életének müvét.

 

Biztosra veszem, hogy ellenségei, akik akadályozói a népek őszinte kibékülésének és összefogásának, vereséget fognak szenvedni.

 Jules Sauerwein

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98