Dtum
Login with Facebookk
1932 | Július

Nincs többé német jóvátétel!

Három hetes szakadatlan, sokszor felborulással fenyegető alkudozás után a lausannei jóvátételi értekezlet véget ért és mintha csak ez az értekezlet akarta volna visszahozni az emberiség megrendült bizalmát az egymást sürün követő nemzetközi értekezletek helyességében, a lausannei értekezlet valóban nagyjelentőségü, döntő eredményt ért el.

A jóvátételi, és különösen a német jóvátételi, kérdés egyik legfőbb oka volt a világ megrendült politikai és gazdasági egyensulyának, ha tehát ez a kérdés lekerült a napirendről és mint Macdonald angol miniszterelnök mondotta: „a jóvátételek fejezete végkép lezárult”, ez mindenképpen azt az örvendetes fordulatot igazolja, hogy az ugynevezett győzők lelkében is felülkerekedett a józan belátás, a megértés és saját jól felfogott érdekeik felismerése.

A lausannei értekezlet legfőbb eredménye nem a számszerü megegyezésben, nem az elért eredményekben és a megmaradt követelésekben, hanem abban rejlik, hogy a bizalmatlanság kiirtása felé tette meg az első nagy lépést. Ha ezt az utat követi a genfi leszerelési értekezlet is, semmi kétség aziránt, hogy a világ népeire az annyira sóvárgott jobb napok végre fel fognak virradni!

A lausannei megegyezés szerint Németország az eddigi 35 milliárd aranymárka jóvátétel helyett hárommilliárd aranymárka átalányösszeget fizet. Erről az összegről Németország kincstári jegyeket ad a bázeli Nemzetközi Fizetési Bankjának. A kincstári jegyeket a bank csak három év mulva hozhatja forgalomba a nemzetközi pénzpiacon, de csakis akkor, ha a piac helyzete megengedi.

A keleti jóvátételek kérdésének szabályozására (ez érdekli Magyarországot), külön bizottságot küld ki az értekezlet: egyébként a folyó évi junius hó 30-án lejárt moratóriumot folyó évi december hó 15-ig meghosszabbitották. Magyarország tehát eddig nem fizet jóvátételt és egyébként is minden remény megvan arra, hogy Magyarország jóvátételi kötelezettségeit teljesen törölni fogják. Végül az értekezlet külön bizottságot küldött ki Közép- és Kelet-Európa pénzügyi ujjáépitése és a gabonakérdés megoldásának ügyében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98