Dtum
Login with Facebookk
1932 | Május

Min bukott meg a nyári időszámítás?

Magyarországon nem megy, ami Franciaországban régen bevált

A nyári időszámítás érdekében messzemenő akció indult az elmult hónapokban. Maga Kenéz Béla, a minden jó és praktikus gondolat iránt fogékony kereskedelmi miniszter is magáévá tette a tervet, amely mellett a különböző érvek egész sora szólt. A vasút vezetősége előtt is szimpatikus volt a nyári időszámítás bevezetése, a forgalmi osztály részéről azonban olyan aggodalmak kerültek fel, amelyek végül is győzedelmeskedtek és így a nyári időszámítás bevezetése ebben az esztendőben meghiusultnak tekinthető.

Az említett osztály hivatkozott arra, hogy a külföldi vonatok csatlakozásai fix időponthoz vannak kötve. A nyári időszámítás hívei ezzel szemben bebizonyították, hogy attól a néhány nemzetközi vonattól eltekintve, amelyeket, sajnos, csekély számuknál fogva minden nagyobb nehézség nélkül akceptálhatna az államvasút a nyári időszámítás alkalmazása esetén is, a helyi vonatok százainál semmi néven nevezendő akadálya nincs az új időszámításnak. Ehhez természetesen bizonyos mértékig át kellene dolgozni a menetrendet, amire azonban ebben az esztendőben nem került sor.

A magunk részéről őszintén sajnáljuk a nyári időszámítás elmaradását.
Gazdasági szempontból takarékosságot, a dolgozó embereknek több napfényt és kényelmet, pihenést, a sportembereknek a nappal tökéletesebb kihasználását jelentette volna, nem is szólva arról a rengeteg üzemanyagról, amit a kevesebb világítás révén lehetett volna megtakarítani.

Mindenesetre célszerű lenne a francia és egyéb nagy vasutak menetrendjének a tanulmányozása avégből, hogy megállapítást nyerjen, ugyan miképpen tudott megbirkózni a kontinensnek ez a hatalmas vasútja a nem nyári időszámítású államok vonatcsatlakozásainak a nehézségeivel, ami nálunk elháríthatatlannak mutatkozott...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98