Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

A konfettitilalom és a havazás miatt ötven év óta először elmaradt Párisban a karnevál

Párisban detronizálták Karnevál herceg őfelségét. A rendőrség szűkszavu rendeletet adott ki, amely szerint konfettivel karnevál keretében dobálózni tilos! Még magához sem tért meglepetéséből a város, a Jóisten bőkezűen hinteni kezdte a fehér konfettit, ritka ajándékát a párisi télnek. Magyarországon derűs, örvendetes esemény az első havazás, Párisban határozottan rosszallták a Jóisten ajándékát. Karnevál ünnepe a már délután jelmezesen futkosó gyermekeké, az estefelé autókon tovasuhanó nagyvilági hölgyeké, az álarcos és szakállas diákoké és a bámészkodó, ujjongó népségé és katonaságé. És ez idén először, a konfettitilalom és a havazás miatt nincs karnevál!

Elmarad a híres vagy hírhedt montparnassei meztelen fölvonulás és a fátyolos királynők koronázási menete. Madame Récamier sem vonul nyitott autóban végig a boulevardokon. A történelem kimegy itt a divatból! A krinolinokat potom pénzért vesztegetik a clignancourti rongyvásáron. Mozi lett az élet! Greta Garbo – hajviselet az általános divat és Joan Crawfordnak is rengeteg a híve. A nagy fodrászok reggeltől estig színtelenítik a sötét hajat, mert az élénk, barna párisi nők most szőkék, titokzatosak és unottak akarnak lenni.


Az írók és az ujságok mindezt a gazdasági krízissel magyarázzák. Az uj divatkollekciók sok fehér ruhával kedveskednek. Fehér ruhák – harci dísszel, mintha valamely mondur depo- t fosztottak volna ki, annyi ezüstpitykét, aranygombot, sőt tiszti kardbojtot is látni a legpoétikusabb vonalu modelleken. Azonkívül: rengeteg szalag mindenütt, valóságos özöne a szalagoknak az egész öltözéken. Az utcán: 60% fekete, 40% barna szín látható, most tör előre az uj divatszín, a kék. Föntszabott directoir– szerű szabás a divatos.


Lanvinnél 7000 frank egy komplet ára, de lehet alkudni, egy 7000 frankos modelt például rövid közelharc után 2900 frankért vittek ki a boltból.


E pillanat divatszenzációja: horgolt kesztyűt viselnek, mint nagyanyáink idejében, vígan mosolygó cseresznyés kalapokat, mint valamikor kisleánykorukban hordtunk és kizárólag optimista színeket, mert abban egyetértenek a divatkreálók és a divatesztéták, hogy Párisnak 1932 – es tavaszi divatját az optimizmus divatjának fogja nevezni az utókor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98