Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség számára

A tokaji szüreti hét október hó 16-án, vasárnap kezdődött meg nagy ünnepségekkel, közel huszezer főnyi vendégsereg részvételével.

A Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete és a Magyar Szőlőbirtokosok Országos Társasköre október hó 18-án Tokajban országos nagygyülést tartott. A gyülésen, amelyen az OMGE és az összes gazdasági kamarák, valamint az ország valamennyi borvidékeinek egyesületei képviseltették magukat, megjelentek Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter vezetésével a földmivelésügyi minisztérium főtisztviselői, Széll József zempléni főispán vezetésével pedig a vármegye tisztikara.

A gyülést Waldbott Kelemen báró felsőházi tag nyitotta meg. Óriási lelkesedést keltett az a bejelentése, hogy Gömbös Gyula miniszterelnök máris elrendelte, hogy a hadsereg és a csendőrség részére egymillió pengő erejéig bort vásároljanak.

Waldbott Frigyes báró az OMGE nevében, Lázár Miklós országgyülési képviselő a szüreti hét rendezősége nevében üdvözölte a gyülést. Polgár Lajos dr. tiltakozott a szőlőtermelés erőszakos megszoritása ellen. Reizmann Zoltán dr. kifejtette, hogy a jelenlegi földmivelésügyi miniszter ismeri a szőlőgazdaság minden baját és megvannak a képességei is arra, hogy azokon segitsen. Baross Endre dr. azt kérte, hogy a kivitel irányitását a földmivelésügyi miniszter vegye a kezébe.

Végül Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter emelkedett szólásra.
Kijelentette, hogy a tokaji bor márkázására nagy gondot fog forditani, majd rátért a szőlőgazdaságot érdeklő kérdések taglalására. Egyik sulyos problémának tartja a szőlőgazdasági munkáskérdés megoldását és ezért a termelés intenzivebbé tételét kivánja, mert ezzel a munkáskereslet is emelkedni fog.

Tisztában van a szőlőtermelés összes bajaival és most, mint miniszter, fokozottabban módját ejti a kérdések megoldásának. A borfogyasztási adó kérdésében azzal a gondolattal foglalkozik, hogy az akként oldassék meg, hogy ebből a bortermelőre a lehető legnagyobb előny jusson. Mindent el fog követni mondotta, hogy a bortermelői kimérések minél nagyobbra terjedjenek ki és a borfogyasztás érdekében fokozottabban kiván gondoskodni arról, hogy csak rendesen kezelt borok kerüljenek forgalomba. Az export tekintetében mindent el fog követni, hogy a magyar bor érdeke a kereskedelmi szerződések tárgyalásánál megóvassék.

A szeszkérdésben változatlanul az az álláspontja, hogy az italfogyasztás céljaira az ugynevezett gyümölcspálinka, tehát borpárlat, törköly, stb. használtassék fel. A gyülés résztvevőinek óriási éljenzése között bejelentette, hogy az összeülő parlament elé a vonatkozó törvényjavaslatokat mielőbb beterjeszti és meg van róla győződve, hogy a bortermelési érdekeltségek kivánságait ezek a javaslatok teljes mértékben ki fogják elégiteni. Meg fogja oldani a hegyközségek kérdését is, mert az eddigi rendelkezések sulyos terheket róttak a szőlősgazdákra. Azzal zárta be beszédét, hogy jövőt fog biztositani a magyar szőlő termelésének.

A gyülésen résztvevők beszéde végeztével hosszasan ünnepelték Kállay Miklós földmivelésügyi minisztert.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tokajon puttonyba rakják a leszedett szőlőt. Hegyalján készül a must
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pengő A pengő
Az 1926. év karácsonya nevezetes fordulópontot jelent az új...
Eistein az atombombáról Eistein az atombombáról
Eistein professzor egy newyorki lapnak adott nyilatkozatában...
Egy elfeledett híres ember halála Egy elfeledett híres ember halála
A nyolczvanas évek híres agitátorának, Verhovay Gyulának halálhíre...
Sven Hedin Sven Hedin
Ez a hires svéd utazó – a kinek arczképét mai számunkban...
Négyszeres házasság miatt vasárnap letartóztattak egy 72 éves volt törvényszéki dijnokot Négyszeres házasság miatt vasárnap letartóztattak egy 72 éves volt...
Hunyorgószemü, tréfás kis öregembert állítottak elő vasárnap délelőtt...
Zsuffka négy méterre javította a rúdugrás magyar rekordját Zsuffka négy méterre javította a rúdugrás magyar rekordját
A Magyar Atletikai Club kétnapos Hősök emlékversenyének második...
Csányi László utolsó levele Csányi László utolsó levele
A szabadságharcz egyik legnemesebb alakjának, a férfias lelkű Csányi...
Vanderbilt hagyatéka Vanderbilt hagyatéka
Végre összeállitották a Lusitaniával elpusztult amerikai milliomos,...
Két Verlaine-vers Két Verlaine-vers
A zongorán az alkony tüze lángol csókokkal illetik keskeny kezek. ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98