Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség számára

A tokaji szüreti hét október hó 16-án, vasárnap kezdődött meg nagy ünnepségekkel, közel huszezer főnyi vendégsereg részvételével.

A Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete és a Magyar Szőlőbirtokosok Országos Társasköre október hó 18-án Tokajban országos nagygyülést tartott. A gyülésen, amelyen az OMGE és az összes gazdasági kamarák, valamint az ország valamennyi borvidékeinek egyesületei képviseltették magukat, megjelentek Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter vezetésével a földmivelésügyi minisztérium főtisztviselői, Széll József zempléni főispán vezetésével pedig a vármegye tisztikara.

A gyülést Waldbott Kelemen báró felsőházi tag nyitotta meg. Óriási lelkesedést keltett az a bejelentése, hogy Gömbös Gyula miniszterelnök máris elrendelte, hogy a hadsereg és a csendőrség részére egymillió pengő erejéig bort vásároljanak.

Waldbott Frigyes báró az OMGE nevében, Lázár Miklós országgyülési képviselő a szüreti hét rendezősége nevében üdvözölte a gyülést. Polgár Lajos dr. tiltakozott a szőlőtermelés erőszakos megszoritása ellen. Reizmann Zoltán dr. kifejtette, hogy a jelenlegi földmivelésügyi miniszter ismeri a szőlőgazdaság minden baját és megvannak a képességei is arra, hogy azokon segitsen. Baross Endre dr. azt kérte, hogy a kivitel irányitását a földmivelésügyi miniszter vegye a kezébe.

Végül Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter emelkedett szólásra.
Kijelentette, hogy a tokaji bor márkázására nagy gondot fog forditani, majd rátért a szőlőgazdaságot érdeklő kérdések taglalására. Egyik sulyos problémának tartja a szőlőgazdasági munkáskérdés megoldását és ezért a termelés intenzivebbé tételét kivánja, mert ezzel a munkáskereslet is emelkedni fog.

Tisztában van a szőlőtermelés összes bajaival és most, mint miniszter, fokozottabban módját ejti a kérdések megoldásának. A borfogyasztási adó kérdésében azzal a gondolattal foglalkozik, hogy az akként oldassék meg, hogy ebből a bortermelőre a lehető legnagyobb előny jusson. Mindent el fog követni mondotta, hogy a bortermelői kimérések minél nagyobbra terjedjenek ki és a borfogyasztás érdekében fokozottabban kiván gondoskodni arról, hogy csak rendesen kezelt borok kerüljenek forgalomba. Az export tekintetében mindent el fog követni, hogy a magyar bor érdeke a kereskedelmi szerződések tárgyalásánál megóvassék.

A szeszkérdésben változatlanul az az álláspontja, hogy az italfogyasztás céljaira az ugynevezett gyümölcspálinka, tehát borpárlat, törköly, stb. használtassék fel. A gyülés résztvevőinek óriási éljenzése között bejelentette, hogy az összeülő parlament elé a vonatkozó törvényjavaslatokat mielőbb beterjeszti és meg van róla győződve, hogy a bortermelési érdekeltségek kivánságait ezek a javaslatok teljes mértékben ki fogják elégiteni. Meg fogja oldani a hegyközségek kérdését is, mert az eddigi rendelkezések sulyos terheket róttak a szőlősgazdákra. Azzal zárta be beszédét, hogy jövőt fog biztositani a magyar szőlő termelésének.

A gyülésen résztvevők beszéde végeztével hosszasan ünnepelték Kállay Miklós földmivelésügyi minisztert.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tokajon puttonyba rakják a leszedett szőlőt. Hegyalján készül a must
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98