Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Kínos verekedés a lillafüredi Palota-szállodában

Petrovics Vidor, az Automobil Klub volt főtitkára és Vásárhelyi László Jenő, a MAC elnökségi tagja között


Lillafüred, szeptember 18.

A vasárnapra virradó éjjel kínos incidens zavarta meg a MAC lillafüredi teniszhetét, amelyre az előkelő budapesti társaság tagjai gyűltek össze. Valóságos autótábor lepte el a Palota szállót, ahol napok óta nem lehetett szobát kapni. Az első mérkőzések lezajlása után szombaton este bált és táncversenyt rendeztek a szálló nagytermében. Az egyik oldalon a MAC elnökségének tagjaiból állott, velük szemben foglalt helyet az estélyiruhás, frakkos közönség. Éjféltájban a táncverseny döntőjében került párok csárdáshoz álltak föl, amikor a közönség soraiból közbeszólt valaki:
A csárdás nem szalontánc! Miért nem medvetánc vagy kánkánt járnak?

A megjegyzést Petrovics Vidor, A KMAC volt főtitkára, a pesti társaság ismert tagja tette, aki az általános elképedés dacára még egyszer megismételte a közbeszólást. A következő pillanatban a zsűri asztala mellől fölállt Vásárhelyi László Jenő, a MAC elnökségének egyik tagja és kipirult arccal fordult Petrovics felé:

Aki Magyarországon nem látja szívesen a csárdást, legjobban teszi, ha elhagyja a termet!
Az indulatos hangon történt rendre utasítás nyomán általános izgalom töltötte be a termet,
ahonnan előbb Petrovics, majd Vásárhelyi sietett ki. Amikor Vásárhelyi a szálló halljába ért, szembetalálkozott Petroviccsal. Petrovics fölindultan lépett Vásárhelyi elé és öklével az arcába sujtott. Vásárhelyi nyomban viszonozta az inzultust és a két szmokingos, elegáns, gavallér közt valóságos kézitusa fejlődött ki. A hallban cigarettázó, csevegő vendégek a verekedés zajára kitódultak, de az elkeseredetten küzdő feleket percekig meg sem lehetett közelíteni. Végre Pétery Jenő, ifj. Wahlkampf Henrik és még néhány úr, erőszakkal választották szét őket.

A botrány zaja természetesen a bálterembe is lejutott, ahol közben általános ováció közt kihirdették, hogy Bezegh- Huzágh volt főkapitány lány Bezegh- Huszágh Morzsa és Asztalos László, báró Shell Marietta és báró Reichlin Oszkár, Imrédy Magda és Tóth Miklós nyerték meg a táncverseny első díjait. Vásárhelyi Jenő és Petrovics Vidor a sajnálatos incidens után fölsiettek szobájukba, majd Vásárhelyi nemsokára ujra megjelent a bálteremben.

Közben csendőrség érkezett a Palota-szállóba, amely jegyzőkönyvet vett fől az esetről.
A Magyar Athletikai Klub részéről Tormay Béla államtitkár, báró Vay Miklós, Lakatos Gyula képviselő még az éjszaka folyamán azzal a kívánsággal fordultak a Palota-szálló igazgatóságához, hogy a MAC tagjainak általános fölzudulása miatt szólítsa fől Petrovics Vidort a szállóból való távozásra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98