Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Anglia jegyzékben utasította vissza Németország fegyverkezési követeléseit

London, szeptember 18.
A külügyminiszterium vasárnap hozta nyilvánosságra az angol kormány álláspontját a német fegyverkezési egyenjoguság kérdésében. Az angol jegyzék, amelyet a Reuter-ügynökség kivonatosan közöl, szemrehányást tesz Németországnak, amiért ezt a kérdést most veti föl, amikor az egész világ erőfeszítése arra irányul, hogy a világgazdasági depressziót megszüntesse és amikor Németország csak most kapott engedményeket hitelezői részéről a jóvátétel fizetésének tekintetében. Az angol kormány nem bátoríthatja föl – mondja a jegyzék – azt az álláspontot, amely figyelmen kívül akarja hagyni a békeszerződések rendelkezéseit.

 

Németországnak egyetlen lefegyverezési megegyezés sem ad jogot arra, hogy a versaillesi szerződé valamely rendelkezése alapján a fegyverkezési egyenjoguságot követelhesse, mert ezek a megegyezések arra irányulnak, hogy a fegyverkezések általános csökkentését szolgálják, nem pedig, hogy egy államnak módot és jogot adjanak fegyverkezése fokozására.


A versaillesi szerződés minden rendelkezése, amely Németország fegyverkezésére vonatkozik, ma is érvényben van és kötelező erejét csak az aláiró hatalmak kölcsönös megegyezésével lehet megszüntetni. Egyoldalu követelésekkel, az angol kormány fölfogása szerint, az általános megbékülést nem lehet szolgálni, ellenben kivánatos volna ezeket a kérdéseket barátságos tárgyalásokon akként elintézni, hogy a fegyverkezés fokozódása ne következzék be. Ezt a célt azonban nem lehet elérni ugy, hogy a tárgyaló felek bármelyike is visszavonul a leszerelési konferenciáról.

Páris föllélegzett!

Páris, szeptember 18.
Az angol jegyzék, amely Németország követeléseit a fegyverkezési egyenjoguságra vonatkozóan időszerütlennek és jogosulatlannak mondja, francia politikai körökben nagy megkönnyebbülést váltott ki.


Eddig ugy látszott, hogy Herriot és Franciaország egyedül marad Németországgal szemben és a német követeléseket ugy az olasz, mint az angol diplomácia támogatni fogja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
John Simon Herriot beszél az angol rádióban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98