Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Herriot éles beszédében utasította vissza a német fegyverkezési követeléseket

Páris, szeptember 25.
Herriot miniszterelnök vasárnap nagy beszédet mondott a német fegyverkezési követelésekről a gramati banketten, amelyet tiszteletére Malvy, a kamara pénzügyi bizottságának elnöke rendezett. Ez a beszéd végérvényesen és minden félreértést kizáróan leszögezte Franciaország elutasító álláspontját és azt a fölfogást, hogy a birodalmi kormány nyiltan megsértette a versaillesi békeszerződést.


- Örömmel állapítjuk meg – mondotta Herriot -, nem vagyunk egyedül azon az állásponton, hogy Németország ujból való fölfegyverkezése ujabb őrült tettek visszatérését jelentené. A szeptember 13-i rendelet leleplezi azokat a terveket, amelyeket a diplomáciai jegyzék csak nagy tartózkodással emlit. Ezen rendelet értelmében az ifjuságot olyan módon akarja nevelni, amely alkalmassá teszi fegyverviselésre. Hát szabad gyerekeket az ölés tudományára tanitani? Micsoda csalás, állandóan leszerelésről beszélni, ha semmi sem történik az erkölcsi leszerelés érdekében. Közvetve vagy közvetlenül, nyilvánosan vagy titokban az élet leggyönyörűbb erőit a halál borzalmas müvére készitik elő!


- Franciaországot nem fertőzte meg ez a vész és nemzeti nevelése egész más célokat követ. Németország hatalmas hadsereget akar fölállítani, amely nemcsak a birodalmi védelmét szolgálná – aminek jogosultságát el kell ismerni -, hanem támadásra is alkalmas. Franciaország mindenkinél inkább óhajtja a leszerelést, de a biztonságban látja a leszerelés lehetőségét. A megszervezett béke kell, hogy teljesen kirekessze az erőszakot, mint nemzetközi konfliktusok megoldásának eszközét.

 

- Az összes nemzeteknek világosan és határozottan kötelezniök kell magukat, hogy alávetik magukat döntőbíróságok határozatainak. Amennyiben valamelyik állam nem vetné magát alá ennek a határozatnak, a többiek haladéktalanul közbe kellene lépni annak az államnap az oldalán, amelynek a jogait megsértették, közbe kellene lépni az egész Népszövetség oldalán.


- Meg kell teremteni a békének olyan állapotát, amely egyforma biztonságot nyújt minden nemzetnek, köztük Németországnak is.


Herriot végül kijelentette, hogy Franciaországnak eltökélt szándéka ragaszkodni a békeszerződések és a népszövetségi paktum teljes tiszteletbentartásához.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98