Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Herriot vasárnap a békeszerződések reviziója mellett foglalt állást

Páris, április 24.
Francia politikai körökben bizonyosra veszik, hogy a választások lezajlása után Herriot lesz a miniszterelnök. Csak az a kérdés, hogy Herriot milyen pártokra fog támaszkodni és kikből akarja összeállitani az uj kormányt. Lausanne-nak, a „Matin” főszerkesztőjének arra a kérdésére, hogy hajlandó-e együttműködni a szocialistákkal, Herriot igy válaszolt: „Nem, egyáltalán nem! A szocialistáktól nem kérek támogatást. Ilyet az ember csak egyet csinál életében, másodszor azonban már óvakodik tőle.”


A „Volonté” szerkesztője előtt nyilatkozva, Harriot a békeszerződés reviziójáról nyilatkozott: - Nem állitom, hogy a szerződések örökérvényüek – mondotta – nem állitom, hogy számüzni kell minden fejlődést azért az örömért vagy előitéleért, hogy megmaradjunk egy szerződés keretei között. Ellenkezőleg, a nemzetközi jognak el kell jutnia odáig, hogy ugyanolyan rugalmas legyen, mint a magánjog.

 

- A szerződéseket nem lehet egyoldaluan széttépni, mert különben a nemzetközi kapcsolatokat megfosztják minden alapzatuktól és megölik a bizalmat. De a szerződéseket módositani lehet. Egyáltalán nem vagyok ennek ellensége. Egyébként a békeszerződések szerves részét alkotó népszövetségi egyezségokmány tudvalevően a 19. cikkben megengedi a szerződések revíziójának lehetőségét. Azt vetik ellen, hogy ennek a cikknek alkalmazása csupán egyhangu tanácshatározat esetén lehetséges, ami a gyakorlatban minden revíziót lehetetlenné tesz. erre azt válaszolom, hogy elsősorban az egyezségokmánynak ezen a cikkén kell a revíziót elkezdeni. Ennek semmi sem állja utját.

 

- A háboru előtti szövetségkötések kora lejárt. Vissza kell térni az európai szövetség gondolatához, mert ennek érvényesülése nélkül egyetlen nagy nemzetközi problémát sem tudnak ténylegesen megoldani. a dunai kérdést csak európai szövetség keretében lehet eredményesen rendezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98