Dtum
Login with Facebookk
1933 | Április

Az osztrák politika alakulása

Bécs, április 2.
Ausztriában megerősödött a horogkeresztes mozgalom. Ugy a Dollfuss-kormány, mint a szociáldemokrata párt információi megegyeznek abban, hogy a berlini és a müncheni központi horogkeresztes propagandairodák úgyszólván napról-napra fokozott tevékenységet fejtenek ki Ausztriában, különösen Bécsben, Tirolban és Stájerországban.


Az elmúlt héten egész sereg bécsi és vidéki nemzeti szocialista lap indult meg, amelyeket az ujságárusok között ingyen osztanak ki és 20 groschenért kerülnek az uccán eladásra.


Általában megerősítik azokat a jelentéseket, amelyek arról szólnak, hogy Passaun keresztül katonai felszereléseket hoznak be Németországból és beigazolást nyert az a hír is, hogy Németországból naponta negyven-ötven horogkeresztes agitátor érkezik Ausztria területére.


Az osztrák nemzeti szocialisták vezetését és irányítását dr. Brandl, a néhány héttel ezelőtt lemondott rendőrelnök vette a kezébe.


A vasárnap aránylag nyugodtan telt el, különösen a városokban, de Grác környékén, Knittelfeldben és Liebenau mellett újra véres harcok folytak a nemzeti szocialisták és szociáldemokraták és nemzeti szocialisták és kommunisták között.


Nagy jelentőséget tulajdonítanak azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket Dullfuss kancellár Danneberg szociáldemokrata pénzügyi városi tanácsnokkal, Breitner utódával folytatott.


A kiszivárgott hírek szerint Dellfuss és Schuschnigg igazságügyminiszter figyelmeztették úgy a szocialistákat, mint a horogkeresztesek bécsi vezéreit, hogy a permanens polgárháború Ausztria legfontosabb iparának, a tavaszi idegenforgalomnak teljes csődjéhez fog vezetni, ami a munkanélküliség ijesztő és gyógyíthatatlan emelkedésével járna. E tárgyalások hatásának tulajdonítják, hogy a polgárháború, amelyet már kezd megszokni az osztrák polgárság, a városokból és az idegenforgalmi központokból a vidékre terelődik.


Vasárnap nagy izgalmat keltett az a hír, hogy a Dollfuss-kormány egyik minisztere és tartományi főnöket meghitt tárgyalásokat folytat a horogkeresztes mozgalom Berlinből akkreditált vezetőivel és velük olyan megegyezésre jutott volna, hogy ő, aki hetek előtt ahcimwehr és a kormány közötti megállapodást közvetítette, hajlandó bizonyos feltételek mellett az osztrák nemzeti szocialista front élére állni. Kormánykörökben az éjszaka folyamán igen energikusan cáfolták ezeket a híreket azzal, hogy bizonyára a horogkeresztes agitáció akarja ezzel Tirolban pozicióját megerősíteni.


Kétségtelen bizonyossággal megállapítható azonban, hogy a szociáldemokraták sokkal enyhébb magatartásra határozták el magukat a Dollfuss-kormány diktatórikus törekvéseivel szemben.


Dollfuss kancellár vasárnap beszédet mondott, amelynek során kijelentette, hogy az osztrák állam életében döntő fordulás állott be!


A közvélemény azonban elfojtott izgalommal úgy érzi, hogy ez a döntő fordulat még nem állott be, de igen rövid időn belül eldől a harc a keresztényszocialisták és a horogkeresztesek között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dollfuss Schuschnigg igazságügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98