Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

A budapesti evezős Európa-bajnokság

Magyarország nyerte a Nemzetek nagydíját az evezős Európa-bajnokságon

 

Magyarország 3, Dánia, Franciaország, Lengyelország és Olaszország 1 -1 bajnokságot nyert

Délután félhárom, a Margithídon feketéllik a tömeg. Kíváncsi emberfejek néznek le a kora őszi napsütötte délutánon a fodrozó Dunára. A pesti oldal partján tízezer ember várja az evezős Európa-bajnokság megkezdését. A margitszigeti oldalon zsúfolt tribünök, fellobogózott klubházak tetején szorong a fizető közönség.

Megafón hirdet, késik a verseny megkezdése. A tribünök előtt evezőskabátban, színes dresszes sportemberek beszélgetnek, találgatják a versenyek eredményeit. Végig a Dunán motorosok pöfögve cikáznak. Mikor egy elszáguld, a türelmetlen nézősereg előtt felporzik a víz.

Mi is motorossal járjuk be a Duna versenypályáját. Száguldunk a pontonok felé, ahonnan majd elindulnak a karcsú hajók küzdelemre, életre, halálra. A starthelyen pontonokon katonák, a pontonok előtt startra készen állnak a tarka színű dresszes csapatok. Már lendül a zászló, hogy elindítsa a vasárnapi Európa-bajnokságok első döntő futamát: a kormányos négyes Európa-bajnokság mezőnyét.

Indul Magyarország zölddresszes legénysége, az olasz fiúk napbarnított testén azúrkék ing feszül, a svájciak fehér dresszbe öltözötten fogják keményen a lapátokat, a dán csapat fehér ing vörös szalaggal és ötödik helyen a vörös inges csehszlovákok.

A tribün előkelő nemzetközi közönsége az azúriak győzelmét tippeli. Felmorajlik a tömeg, repülnek a kis hajók és csobog a víz a lapátok nyomában. Olaszország (VittoriV., Vittori N., Chicco és Perentin) rögtön elhúz a többiektől és egy hajóhosszal biztosan nyeri a vasárnap első bajnokságát. Második Magyarország. Zúg az éljen, az evviva!

A győztes csapat elevez a tribün előtt és már a túlsó oldalon felálltak a csapatok a kormányos nélküli kétevezősversenyre. Magyarország hajójában Götz Gusztáv és Mackán Tibor ülnek. Mellettük az olasz, holland, svájci és jugoszláv csapatok állanak. Az indulás már magyar előnyt jelent.

A magyar fiúk biztosan és nagy fölénnyel eveznek végig a távon, dübörög a huj-huj hajrá! És átevez a célon a két magyar fiú, a két Európa-bajnok. Zsebkendők lengenek a szélben, boldogan mosolygó emberek tapsolnak a fáradt és verejtékét törülő két magyar fiúnak.

Most a szkiffbajnokság következik. Az indulás előtt kis incidens történik. A hajók nem tudnak a pontonokhoz állni és mialatt helyeikre eveznek, a dán hajó nekimegy Szendey szkiffjének, amely majdnem felborul. Szerencsére csak Szendey evezője törött el, mégis az indulás percekig késik.

A tömeg türelmetlen, közben a megafón speakerei evezős történetekkel szórakoztatják az egyre türelmetlenebb nézősereget. Percenként hallani, hogy jön már Szendey új lapáttal felszerelve: Halló! Halló! Már a starthoz evezett, már egyvonalban állnak a versenyzők, zászló leng a magasból. Start!

Szendey kiugrik, mielőtt a zászló lecsapódott volna és rögtön hosszakkal kezd vezetni. Nyomában a többi szkiffek, de csak pár pillanat az egész látvány és már rendelik is vissza a versenyzőket indulási helyeikre. Hosszú percekig tart, míg másodszor elhelyezkednek a hajók. A közönség türelmetlenül tapsol, végre elindulnak.

 


A dán versenyző nagy vizet fog, úgy, hogy a pontonon álló katona menti meg attól, hogy beleessen a vízbe. Szendey az élen, nyomában az olasz, öldöklő harc indul meg közöttük. 1200 méternél centiméterekkel vezet az olasz versenyző, aztán Szendey fokozza az iramot, már egy hosszal vezet, kettővel Szendey! Szendey! – ordítják a parton, mindenfelől zúg a biztatás.

Aztán megdermed mindenki a csodálkozástól, az éljenzés fütyülésbe, pfujozásba fullad, ezerötszáz méternél Szendey körülnéz, leengedi a vállát, az evezők lassabban kezdenek dolgozni és feladja a versenyt.

Szendey – senki nem tudja miért? – a Hungária evezősház felé fordítja csónakja orrát, kiszállt a versenyből, a többiek tovább üldözik egymást. A lengyel Windek Roder ér először a célba, másodiknak Siudaek (Svájc) és harmadiknak Giacomo (Olaszország).

 

A kormányos kétevezős verseny startja az olaszok miatt késik. Indulás után rögtön a magyar legénység hajója megy az élre, utánuk az olimpiászon második helyen végzett lengyel együttes. Hátrább a franciák és belgák.

500 méternél elhúznak a lengyelek és a magyarok a mezőnytől, az utolsó métereknél a magyar legénység gyilkos tempóval nyeri egy hajóhosszal a versenyt. A befutó után a kormányos vízzel locsolja fel az ájult versenyzőket. (Győri - Mammusich - Korm. Goreczky.)

A négyevezős verseny kormányos nélküli mezőnyében indulnak Hollandia, Magyarország, Olaszország, Svájc és Dánia. A start előtt az olaszok visszalépnek az indulástól s így csak öt hajó lendül előre az indítás pillanatában. Végig együtt mennek a hajók, aztán 600 méternél Hollandia húz el.

A dánok is erősebb evezőcsapásokba kezdenek és 1500 méternél nagy spuriba fognak. Utánuk a magyar csapat, 1800 méternél óriási küzdelem. Végül Dánia csapata (Hansen - Olsen - Cristianson - Olsen) nyeri a versenyt, második Hollandia, harmadik Magyarország csapata.

Sötétedik, mikor az utolsó versenyszámra – nyolcevezős versenyre – kerül a sor. Indulnak Svájc, Olaszország, Magyarország, Franciaország és Jugoszlávia. A start után az olaszok, magyarok és franciák együtt haladnak az élen. Svájc bennragad a startnál, ötszáz méternél gyilkos küzdelemben vannak a csapatok.

Ezer méteren áthaladva egy vonalban fekszenek Magyarország és Franciaország, mögöttük az olaszok. A csapatok hihetetlenül erős munkával dolgoznak, és mindig az fut elől, aki éppen csapáson van. Ezerötszáz méternél Magyarország már fél hosszal vezet. A közönség nagy kiabálással biztatja a zölddresszeseket.

Az olaszok igyekeznek megközelíteni a magyar csapatot, ez a nap szenzációja. A magyarok fogcsikorgatva küzdenek a győzelemért és fél hosszal eveznek át a célon. Tóth - Krassy - Kozma - Ballya - Alapi - Juna - Szabó - Gyurkóczi v.e. Molnár korm. Második Olaszország, harmadik Jugoszlávia, negyedik Franciaország.

Vége a versenynek, három Európa-bajnokságot nyertek a magyar evezősök és ezzel győztesek lettek a nemzetek nagydíjának. Felzúg a himnusz, lerepülnek a kalapok, katonák szalutálnak és felrepül a győzelmi árbocra a piros-fehér-zöld trikolór.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Európa-bajnok magyar nyolcas Horthy Miklós kormányzó megérkezik a versenyre A Machán-Götz Európa-bajnok kétevezős Az Európa-bajnok magyar kétevezős csapat Mammusich Tibor és Győry Károly (kormányos Gorecky László)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest 1943. évi teniszbajnokságai Budapest 1943. évi teniszbajnokságai
A hét folyamán lebonyolított Budapest teniszbajnokságai igen erős...
A jövő vasárnap futballszenzációja A jövő vasárnap futballszenzációja
A Fajvédők csapatában, mint a név is mutatja, a fajvédelem a jobb,...
Bombatámadás, zuhanóbombázás Bombatámadás, zuhanóbombázás
A mai háború egyik félelmetes eszköze a bombázó-repülőgép. Működése...
A hadifoglyok helyzetének javitása A hadifoglyok helyzetének javitása
Mint emlékezetes, 1915. év november havában az osztrák, magyar, német...
Magyarország mezei futóbajnoksága Magyarország mezei futóbajnoksága
Nehéz, ólmos felhőkkel köszöntötte az időjárás szeszélye a mezei...
Elektromos áram igen nagy ritkítású gázban Elektromos áram igen nagy ritkítású gázban
Gázban elektromos áram csak akkor haladhat, ha töltött részecskék,...
Töltögetés Töltögetés
Kapásnövényeink ápolási munkái körül a legfontosabbak közé tartozik a...
Kőszegi-Brandl Gusztáv kiállítása Kőszegi-Brandl Gusztáv kiállítása
Nagy emberekre nemcsak életünkben , de haláluk után is sok mindent...
Az Osztrák és Magyar Bank szétválasztása nemzeti bankokra Az Osztrák és Magyar Bank szétválasztása nemzeti bankokra
Az Osztrák és Magyar Bank főtanácsa ülést tartott, amelyen osztrák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98