Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Ép szív és ép tüdő az egészség két főbiztosítéka, a szív működése

Ha az ember szervei között versenyt lehetne tartatni, hogy melyik a legszorgalmasabb közöttük, akkor az első díjat alighanem a szívnek kellene odaítélni. Már a magzat testében dolgozni kezd a szív és egészen a halál pillanatáig sosem hagyja abba a munkáját. Naponta 100.000-szer húzódik össze, évente csaknem 40 milliószor és 70 év alatt 3 milliárdszor!

Minden összehúzódása alkalmával kb. borospohárnyi mennyiségű vért fecskendez ki magából és eljuttatja ezt az éltető folyadékot a test legtávolabbi porcikájáig. Egy perc leforgása alatt már annyi folyadékot lövell ki magából a tevékeny kis élő motor, amennyivel hatliteres üveget lehetne színültig teletölteni. Egy óra mulva már 400 litert tesz ki a mozgásban tartott vérmennyiség, egy nap mulva 10.000 litert, egy év alatt 3 ½ millió litert, 70 év alatt pedig nem kevesebb mint - 250 millió litert!

Páratlan teljesítmény ez és egyetlen olyan gép sincsen, amely hosszú évtizedeken keresztül minden reparatura nélkül képes lenne rá. Pedig ha a boncolóasztalon vesszük szemügyre a szívet, akkor senkisem hinné róla, hogy ilyen hatalmas munkát végez. Belső szerkezete végtelenül finomnak, szinte törékenynek látszik, de mégis azok az apró izomkötegek és infonalacskák nehezebben nyűhetők el, mint a legszívósabb acél.

Olyan a szív, mint valami többrekeszes szivattyú; egyes szakaszainak ritmikus összehúzódásai egyik rekeszből a másikba hajtják át a vért és végül kilövellik magukból, be a nagy verőerekbe (artériákba), amelyek terebélyes fa módjára ágaznak szét és eljuttatják a vért a test valamennyi, táplálékra éhes sejtjéhez.

Ott, ahol a vér átfolyik egyik rekeszből a másikba s ahol elhagyja a szívet, ú. n. szívbillentyűk gondoskodnak róla, hogy a vér állandóan megtartsa áramlásának irányát és ne állhasson elő olyan helyzet, hogy visszafelé folyjon. A billentyűk olyanok, mint kis csapóajtók - csak egy irányban nyílnak és miután a vér átáramlott köztük, bezáródnak.

A szív különböző betegségei kőzött éppen ezeknek a billentyűknek a kóros elváltozásai állnak az első helyen. Ha ugyanis kórokozó bacillusok - vagyis azok az apró lények, amelyek a fertőző betegségeket okozzák - jutnak bele a vérbe, akkor megtörténhet, hogy fennakadnak a billentyűkön, amelyek mintegy leszűrik őket.

A baktériumok gyulladást okoznak a billentyűn, amelynek formája ennek következtében elváltozik. Immár nem zárja el olyan pontosan az átjárást az egyik szívrekeszből a másikba: a nyílás szűkebb vagy ellenkezőleg, tágabb a kelleténél. Csakhamar megmutatkozik ennek a következménye. Ha szűk a nyílás, akkor nem folyik ki az egész vérmennyiség a szívből, ha pedig tág, akkor egy része visszafolyik.

A szívnek ebben a szakaszában tehát állandóan több folyadék van, mint amennyi kellene hogy legyen. Ez a folyadéktöbblet nyomást gyakorol a szív izmos falára és előbb-utóbb kitágítja azt. Ezt az állapotot nevezik szívtágulásnak.

De nemcsak a tágulás, vagyis a szív üregeinek kóros megnagyobbodása következik be. Minthogy a szívben több vér van, mint normálisan, a szívizomzat - miközben a több vért szétfecskendezi - nagyobb munkát végez, mint amire rendeltetett.

Végzetes lenne, ha a szív nem tudna ehhez a nagyobb munkához alkalmazkodni. Szerencsére van a szívizomban egy lappangó erőkésztet, amit a szív ilyenkor - amikor tehát valami olyant követelnek tőle, ami több a szokottnál - elővesz és felhasznál.


A szív izmos fala megvastagszik, megerősödik. Amint mondják: a szív kompenzálja (kiegyensúlyozza) a bajt. A beteg „kompenzált szívbajban” szenved. Ilyenkor a kitágult és megvastagodott falu szív zökkenő nélkül végzik el továbbra is azokat a feladatokat amelyeket a szervezet élete ráhárít. Az illető teljesen munkaképes és egyáltalában nem érzi magát betegnek. Aki azonban figyelemmel kísérte az eddigi fejtegetéseket, az tudja, hogy mégis veszedelmes ez az állapot.

A szív ugyanis már kiadta a maga tartalékos erőkészletét a kompenzálásra. Ha újból olyan helyzet elé állítják, amelyben többet kell nyújtania a normálisnál, akkor már nem képes többé erre. Akinek tehát régen kompenzált szívbaja van, annak gondosan kerülnie kell minden lelki izgalmat vagy-testi megerőltetést. Ellenkező esetben a motor felmondja a szolgálatot!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szív keresztmetszete Tüdővizsgáló készülék
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fenyegető levél a czár asztalán Fenyegető levél a czár asztalán
Lengyel lapokból olvashatni, hogy a czár a napokban fenyegető levelet...
A BEAC nyerte meg Magyarország párbajtőrvívó bajnokságát A BEAC nyerte meg Magyarország párbajtőrvívó bajnokságát
A bajnoki küzdelem reggeltől késő estig folyt s abban az elsőségért a...
Az Afrikába vezető új magyar hajójárat Az Afrikába vezető új magyar hajójárat
Az Afrikába vezető új magar hajójáratról, mely az idei január havában...
Shakespeare Londonban Shakespeare Londonban
Mikor egy-egy történeti időszak izlésbeli, szellemi átalakulása...
Edgar Poe Allan -  A holló Edgar Poe Allan - A holló
Szellemórán elmerengve, elmerülve gyászkeservbe, Búsan ültem, mint...
Ujabb tömeges kilépések a Nyilaskeresztes Pártból Ujabb tömeges kilépések a Nyilaskeresztes Pártból
Hetek óta szenvedélyes harcok dulnak a Szálasi-féle nyilaskeresztes...
 Arányi professzor, a múmia apja Arányi professzor, a múmia apja
Elképzelhetetlen volt a rémület, amely akkor, a nagy kolera...
Az FTC nemzetközi versenye Az FTC nemzetközi versenye
A svédek startja és néhány bajnokunk bemutatkozása adott díszt az FTC...
A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben
A magyar evezős sport fényesen szerepelt Luzernben az Európa evezős...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98