Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Ép szív és ép tüdő az egészség két főbiztosítéka, a szív működése

Ha az ember szervei között versenyt lehetne tartatni, hogy melyik a legszorgalmasabb közöttük, akkor az első díjat alighanem a szívnek kellene odaítélni. Már a magzat testében dolgozni kezd a szív és egészen a halál pillanatáig sosem hagyja abba a munkáját. Naponta 100.000-szer húzódik össze, évente csaknem 40 milliószor és 70 év alatt 3 milliárdszor!

Minden összehúzódása alkalmával kb. borospohárnyi mennyiségű vért fecskendez ki magából és eljuttatja ezt az éltető folyadékot a test legtávolabbi porcikájáig. Egy perc leforgása alatt már annyi folyadékot lövell ki magából a tevékeny kis élő motor, amennyivel hatliteres üveget lehetne színültig teletölteni. Egy óra mulva már 400 litert tesz ki a mozgásban tartott vérmennyiség, egy nap mulva 10.000 litert, egy év alatt 3 ½ millió litert, 70 év alatt pedig nem kevesebb mint - 250 millió litert!

Páratlan teljesítmény ez és egyetlen olyan gép sincsen, amely hosszú évtizedeken keresztül minden reparatura nélkül képes lenne rá. Pedig ha a boncolóasztalon vesszük szemügyre a szívet, akkor senkisem hinné róla, hogy ilyen hatalmas munkát végez. Belső szerkezete végtelenül finomnak, szinte törékenynek látszik, de mégis azok az apró izomkötegek és infonalacskák nehezebben nyűhetők el, mint a legszívósabb acél.

Olyan a szív, mint valami többrekeszes szivattyú; egyes szakaszainak ritmikus összehúzódásai egyik rekeszből a másikba hajtják át a vért és végül kilövellik magukból, be a nagy verőerekbe (artériákba), amelyek terebélyes fa módjára ágaznak szét és eljuttatják a vért a test valamennyi, táplálékra éhes sejtjéhez.

Ott, ahol a vér átfolyik egyik rekeszből a másikba s ahol elhagyja a szívet, ú. n. szívbillentyűk gondoskodnak róla, hogy a vér állandóan megtartsa áramlásának irányát és ne állhasson elő olyan helyzet, hogy visszafelé folyjon. A billentyűk olyanok, mint kis csapóajtók - csak egy irányban nyílnak és miután a vér átáramlott köztük, bezáródnak.

A szív különböző betegségei kőzött éppen ezeknek a billentyűknek a kóros elváltozásai állnak az első helyen. Ha ugyanis kórokozó bacillusok - vagyis azok az apró lények, amelyek a fertőző betegségeket okozzák - jutnak bele a vérbe, akkor megtörténhet, hogy fennakadnak a billentyűkön, amelyek mintegy leszűrik őket.

A baktériumok gyulladást okoznak a billentyűn, amelynek formája ennek következtében elváltozik. Immár nem zárja el olyan pontosan az átjárást az egyik szívrekeszből a másikba: a nyílás szűkebb vagy ellenkezőleg, tágabb a kelleténél. Csakhamar megmutatkozik ennek a következménye. Ha szűk a nyílás, akkor nem folyik ki az egész vérmennyiség a szívből, ha pedig tág, akkor egy része visszafolyik.

A szívnek ebben a szakaszában tehát állandóan több folyadék van, mint amennyi kellene hogy legyen. Ez a folyadéktöbblet nyomást gyakorol a szív izmos falára és előbb-utóbb kitágítja azt. Ezt az állapotot nevezik szívtágulásnak.

De nemcsak a tágulás, vagyis a szív üregeinek kóros megnagyobbodása következik be. Minthogy a szívben több vér van, mint normálisan, a szívizomzat - miközben a több vért szétfecskendezi - nagyobb munkát végez, mint amire rendeltetett.

Végzetes lenne, ha a szív nem tudna ehhez a nagyobb munkához alkalmazkodni. Szerencsére van a szívizomban egy lappangó erőkésztet, amit a szív ilyenkor - amikor tehát valami olyant követelnek tőle, ami több a szokottnál - elővesz és felhasznál.


A szív izmos fala megvastagszik, megerősödik. Amint mondják: a szív kompenzálja (kiegyensúlyozza) a bajt. A beteg „kompenzált szívbajban” szenved. Ilyenkor a kitágult és megvastagodott falu szív zökkenő nélkül végzik el továbbra is azokat a feladatokat amelyeket a szervezet élete ráhárít. Az illető teljesen munkaképes és egyáltalában nem érzi magát betegnek. Aki azonban figyelemmel kísérte az eddigi fejtegetéseket, az tudja, hogy mégis veszedelmes ez az állapot.

A szív ugyanis már kiadta a maga tartalékos erőkészletét a kompenzálásra. Ha újból olyan helyzet elé állítják, amelyben többet kell nyújtania a normálisnál, akkor már nem képes többé erre. Akinek tehát régen kompenzált szívbaja van, annak gondosan kerülnie kell minden lelki izgalmat vagy-testi megerőltetést. Ellenkező esetben a motor felmondja a szolgálatot!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szív keresztmetszete Tüdővizsgáló készülék
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98