Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Pontos időjelzés

Az ember életében egyre nagyobb fontosságú lesz a pontos idő. Ma, amikor szinte percekre van beosztva a munka, akkor elegendő egyetlen perc ahhoz, hogy súlyos kárunk származzék, feltétlenül szükségünk van egy közös időre, ami Budapesten is s a legmesszebb fekvő falvakban is egyöntetű járásra igazítsa az óráink mutatóit.

Amíg nem volt rádió, nehezen megoldható problémának látszott a pontos időjelzés. Azóta azonban nincs gond, a rádió naponta többször is alkalmat ad arra. hogy a sietésre vagy késésre hajlamos óráink mutatóit rendre szoktassuk.

A rádió pontos időjelzése ma már szinte nélkülözhetetlen kelléke lett a napi életünknek. Megszoktuk és minden csodálkozás nélkül vesszük tudomásul, hogy van. Pedig érdemes a kulisszái mögé érdekesebb, mint sok regény.

Hogyan állapítják meg és hogyan jelzik a pontos időt? Erre ad feleletet ez a kis technikai riport.
Elsősorban is a rádiónak meg kell állapítania a tényleges időt. Ehhez kell hangolnia a saját óráját s azután erről kell leolvasnia és bemondania a közönségnek.

A Studió műszaki helyiségében egy elektromos ingaóra áll, azaz hogy mozog. Vajjon jár-e ez az óra? Kérdés. A Studió műszaki hadserege sem tudná, ha nem - ellenőrizné. De nem sajnálja a fáradságot. Először is megállapítja a budapesti csillagaszati időt. Aztán egy hatalmas, ötlámpás géppel megkeresik déli egy órakor Nauen hullámhosszát, várják a jelzéseket. Nauen német alapossággal állapítja meg a pontos időt és egész Európa számára leadja a jelzéseket.

A magyar mérnökök azonban még ezzel sem elégszenek meg. Meghallgatjuk még Wien. Varsó Zeesen leadásait és azzal összehasonlítva fogadják csak el a pontot. Amikor mindezt szépen összegyűjtötték, megállapítják a Stúdió elektromos ingaórájának késését. S ezzel egy napra már megvan a pontos időjelzéshez szükséges alap.


Igen ám! De hogyan kerül ez a közönség közé. A képünkön látható szerkezetek révén. Az ingaóra összeköttetésben áll két szerkezettel, egy jeladóval, amely a közismert szaggatott jelzést csinálja és egy hangadóval, amely ehhez az élénk sípolást szállítja.

Az egész pedig összeköttetésben áll a Stúdió olvasószobájával, ahol a bemondó leül a mikrofón elé. A bemondó előtt egy kis óraszerkezet áll. Két gomb rajta. Az óra egyik fele a perceket mutatja s mutatója minden percben egyet ugrik. A másik óra egy másodpercmutató, amely csak akkor indul meg. ha a gombot megnyomjuk.

Hogyan történik tehát a bemondás? Tegyük fel, hogy Gecső Sándorné, a Stúdió bemondónője a soros éppen. Mielőtt beülne az olvasószobába, megnézi a műszaki teremben lévő órát. Azon feltünteti a kis tábla, hogy aznap a főóra mennyit siet vagy késik. Mondjuk két másodpercet. Ezzel bemegy az olvasószobába és leül az óra és mikrofon elé.

A gombon rajta tartja az ujját és ügyeli a percmutatót. Amikor az egyet ugrik, azonnal lenyomja a gombot. Ezzel elindítja a szerkezet működését. A gombnyomástól számított harminc másodperc múlva jön az első jelzés. Hogy mikor jön, azt a közben megindult másodpercmutatón is láthatja. Közben tehát mondja a szöveget: - Következik 1 óra 5 perc...

Jön a sivítás, majd a rövid, pontszerű jel s azután tízmásodpercenként a többi jelzés. Ezek a jelek már a bemondótól teljesen függetlenek. Ha egyszer lenyomta a gombot, minden megy magától, neki csak a szövegre kell vigyázni.

Az egész automatarendszer roppant szellemes készülék s ma már olyan tökéletes, hogy legfeljebb 1 másodpercet késik vagy siet a pontot időjelzés. Ez pedig már megközelíti a tökéletességet. Nagyobb pontosságra a napi életben nincs szükség.

A pontos időjelzés tehát ilyen furfangos módon igazítja össze az ország összes óráinak mutatóit. De nemcsak az országét, hanem az egész kontinensét is.

Horváth Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Svájc 5:0 (2:0) Magyarország – Svájc 5:0 (2:0)
Már déltájban megindult a népvándorlás Budapest és a környék minden...
Vasárnap este meglátogattuk a beteg Krudy Gyulát Vasárnap este meglátogattuk a beteg Krudy Gyulát
Vasárnap este meglátogattuk a beteg Krudy Gyulát, aki néhány napja a...
 Közokirat hamisítás miatt körözik a pócsmegyeri főjegyzőt Közokirat hamisítás miatt körözik a pócsmegyeri főjegyzőt
A szentendrei csendőrőrs megkeresést küldött a budapesti...
Kedvezők a bankok félévi mérlegei
Szokás szerint, idén is Szent István napján jelent meg a hivatalos...
Roosevelt európai köruton Roosevelt európai köruton
Az Egyesült-Államok volt elnöke, Roosevelt Tivadar, tudvalevőleg...
Kemény csatát vívtak Budapest bokszbajnokságáért Kemény csatát vívtak Budapest bokszbajnokságáért
Vasárnap este a BESzKÁRt tornacsarnoka zsúfolásig megtelt érdeklődő...
A Dreher Antal serfőzde rt. mérlegadatai A Dreher Antal serfőzde rt. mérlegadatai
A Dreher Antal serfőzde rt. 1909/10-ben 12.002,042 K bruttó...
Az aradi záróra Az aradi záróra
Aradon az idén kétszer lesz gyásznap. A második gyásznap márczius és...
Vidéki városok pénzszükséglete Vidéki városok pénzszükséglete
A vidéki városok napról-napra sulyosabban érzik a folyton tartó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98