Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Bombával robbantották fel egy 30 méter magas viadukton a bilbao-saragossai expresszt

A borzalmas merényletnek 10 halottja, 50 sebesültje van. A véres spanyol forradalom áldozatainak száma vasárnap ötszázra emelkedett.

Madrid, december 10.

A Spanyolországban dúló forradalom egymástkergető rémségei között minden figyelmet az a vasúti merénylet von magára, amelyet Valencia mellett a bilbao-saragossai expresszvonat ellen követtek el.
Egy harmincméteres szakadék felett vezető viadukton hatalmaserejű bomba robbant amikor az expressz átrobogott. A híd leszakadt és a vasúti kocsik a mélységbe zuhantak.


Az eddigi megállapítások szerint a szörnyű merényletnek tíz halottja és több mint ötven sebesültje van. Ez a bombamerénylet is azt mutatja, hogy a spanyol kormány a forradalmi felkelést a legerélyesebb és legmesszebnemő karhatalmi intézkedésekkel sem tudta eddig elfojtani.
Madridban, ahol mostanság nyugodt volt a helyzet, vasárnap tizenegy bomba robbant és a csodával határos, hogy e pusztító robbanásoknak csak néhány könnyű sebesültje van. Az anyagi kár viszont többmillió pezeta.


Barcelonában egész éjszaka szakadatlanul ropogtak a fegyverek a külvárosban. A város belsejében négy bomba robbant, amely két embert megölt és rengeteget megsebesített. Valóságos pánikot idézett elő, hogy a pékek sztrájkba léptek, úgyhogy a katonaságnak kellett átvennie a milliós városban a kenyérrel való ellátást.


Granadában a felkelők hat templomot és kolostort felgyujtottak.
A felgyujtott épületek javarésze porráégett. Összerombolták továbbá a vízvezetékeket, úgyhogy vízhiány fenyeget. Saragossában hat emberéletet követelt, hogy az anarchisták rohammal be akarták venni a polgári kormányzóságot. Itt is felgyujtottak egy kolostort. A lövöldözés a város legnagyobb részében tovább folyik. A Badajoz tartományban fekvő Villanueva de la Serena helyőrségnek egy része fellázadt.


Badajozból csapatokat küldtek a mozgalom elfojtására. A villanuevai polgárőrség felszólította a lázadókat, hogy adják meg magukat, de a lázadók puskatűzzel fogadták a polgárőrséget. Két csendőrt megöltek. A Valencia közelében levő Alfajarban több bomba felrobbant és 14 szindikalistát megölt. A rendőrségnek 400 bombát sikerült elkoboznia.


La Gorogneban egy bomba elpusztította a városi villamosműveket. A város egész munkássága sztrájkba lépett. Teruelben a vasárnap esti órákban a forradalmi mozgalom néhány újabb községre kiterjedt.


Számos községgel minden összeköttetés megszakadt és a kormányzóság nem tudja, hogy mi történik a tartomány egy részében. Hueses tartományban tíz falu a felkelők kezén van. Saragossában egész vasárnap csatározások folynak a felkelők és a rendőrség között és a tűzharcban nyolc ember életét vesztette.


Kétszáz embert letartóztattak. Silas faluban egy dinamittal megrakott autó felrobbant és tizenhat ember meghalt.
A spanyol forradalomnak eddig legalább 100 halottja és 400-nál több sebesültje van.
A kormány hivatalos közlés szerint ura a helyzetnek és el tudja fojtani a felkelést. A kivételes törvényt a legszigorúbban alkalmazzák és sok forradalmárt halálra ítéltek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98