Dtum
Login with Facebookk
1933 | Szeptember

Rövidek

A belügyminiszter betiltotta a horogkereszt viselését és használatát
A M. T. I. hivatalosan közhírré teszi, hogy Keresztes-Fischer belügyminiszter betiltotta a német nácik jelvényének, a horogkeresztnek, bármily formában való használatát. A belügyminiszter rendelete felhívja a főváros és vidéki közigazgatási és rendőrhatóságokat, hogy a horogkeresztes jelvény viselését, vagy bármely formában való használatát akadályozza meg, a horogkeresztes jelvényeket, vagy ezzel ellátott tárgyakat haladéktalanul kobozzák el és a tilalom ellen vétőkkel szemben nyomban indítsák meg a kihágási eljárást.

 

„A revízió kérdésében nem mi csehszlovákok és nem önök magyarok fognak dönteni, hanem a nagyhatalmak!” – üzeni Srobar Lőrinc, a cseh agrárok vezére.
Trencsénleplic, szeptember 2.

 

Henderson, a leszerelési konferencia elnöke ismét bekerült az angol alsóházba

Londonból jelentik: A Clay Cross-i választókerület Hendersont, aki tudvalévőleg a legutolsó általános választásokon kibukott az angol alsóházból és azóta időközi választáson sem tudott mandátumot szerezni, ismét képviselővé választotta. Henderson a vezénylete alatt álló munkáspárt jelöltjenként lépett fel és a győzelmének nagyságát jellemzi, hogy a liberális jelölt 6200 és a kommunista jelölt 3000 szavazat mellett 21 ezer 931 szavazatot kapott. Henderson a választási győzelem után kijelentette, hogy az angol nép a lefegyverzés és a világbéke érdekében emelte fel szavát ami arra ösztönzi őt, hogy mint a leszerelési konferencia elnöke lankadatlanul folytassa tovább munkáját.

Dollfuss ma bejelenti az ostromállapot elrendelését
Bécs, szeptember 10.
Hétfőn a Vaterländische Front országos nagygyűlést tart s ezen a gyűlésen Dollfuss ismertetni fogja az új osztrák alkotmánytervezetet és politikai programot ad összes belügyi kérdésekben. Beavatottak szerint Dollfuss kancellár ezen az ülésen mint végső eshetőséget bejelenti a legszigorúbb ostromállapot elrendelését.

„Magyarország senkihez sem köti le magát!” - mondja a kormányzó
Párizs, szeptember 10.
(A Magyar Távirati Iroda jelentése.) Lyautey a Matin-ben vezető helyen rokonszenves cikkben számol be a kormányzónál Gödöllőn tett látogatásáról.


- Horthy kormányzó – írja Lyautey – közvetlen, éles tekintetével, arcának jóságos, barátságos és élénk vonásaival bátor és nagy vezér benyomását kelti. Kitűnően karbantartja országát is. A parancsnoki hídon áll és teljesíti kötelességét. A kormányzó ezeket mondotta a francia ujságírónak:
- Az idő Magyarország érdekében dolgozik, én magam pedig a mérséklet, a rend és a józan ész érdekében dolgozom. Az idő dönti majd el, hogy Közép-Európában ez vagy az a megoldás életképes-e vagy sem. Magyarország kereskedelmi szerződéseket köt, de senkihez sem köti le magát. Minden bizantinizmus távol áll tőlünk.

Lerroux az új spanyol miniszterelnök

Madridból jelentik: Lerroux elfogadta a kormányátalakításra való megbízást.

Horogkeresztes zászlókat tűztek vasárnap a német katolikus templomokra

Berlinből jelentik: A német birodalom és a szentszék között kötött konkordátum életbelépése alkalmából vasárnap a berlini egyházi hatóságok rendeletére a püspökség valamennyi templomában hálaadó istentiszteletet tartottak. Most első ízben volt Németországban katolikus templomon a horogkeresztes lobogó látható a fekete-fehér-vörös és a fehér-sárga zászlók mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter Malypetr csehszlovák miniszterelnök és Sroba Lőrinc Henderson Dollfuss Engelbert, Ausztria diktátora Horthy kormányzó Azana, a lemondott spanyol miniszterelnok Utóda Lerroux, az addigi külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98