Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Mi oka volt rá Dolly Jancsinak, - aki nem ment tönkre – hogy elkótyavetyéltesse világhíres ékszergyűjteményét

Mi oka volt rá Dolly Jancsinak, - aki nem ment tönkre – hogy elkótyavetyéltesse világhíres ékszergyűjteményét


Párizs, november 25.


A Rue Pommeraux 8. szám alatt lévő kis palota szalónjában, vitrinekben és karcsú kis asztalkákon voltak kiterítve Dolly Jancsi híres ékszerei, amelyeket tegnapelőtt délben öt és félmillió frankért elárvereztek.


Kétmillió dollárra becsülték ezeket az ékszereket, amelyeknek csak évi biztosítási díjuk százezer dollárba került Jenny Dollynak, - ő maga is legalább huszonötmillió frank eladási árral számított s most kénytelen volt ennek az árnak az ötödéért megválni tőlük…

 

Fantasztikus előzményei vannak ennek az izgalmas aukciónak, amelyen találkát adott egymásnak Párizs minden ékszerdinasztiája és – kalóza (még Londonból is érkezett az utolsó pillanatban egy ékszerügynök), de ott voltak a párizsi mondaine és demimondaine világ hölgytagjai is, akik arra számítottak, hogy potom áron jutnak majd hozzá valamelyik híres Dolly Jancsi ékszerhez.

 

Nyílt titok, - Párizsban mindenki tudja – hogy ezeket az ékszereket majdnem kivétel nélkül a világhíres Selfridge – áruházak tulajdonosa, a 78 éves Charles Jerome Selfridge vásárolta össze apránként Dolly Jancsinak, akihez tisztelet és barátság szálai fűzték. A nagyvilág ékszerkereskedői tudták, hogy egy-egy szép ékszerdarabbal nyugodtan vonatra vagy hajóra ülhetnek és utazhatnak Londonba az öregúrhoz, mert az feltétlenül megveszi Jenny számára. Az öreg Selfridge azóta tartozott Dolly Jancsi hódolói közé, amióta a sistersek Amerikából visszatértek Európába, nevezetesen Londonba.


Az öreg úr a fejedelmi gyöngédségek káprázatos bizonyítékaival halmozta el az idősebbik nővért, Jenny Dollyt. Londonból a két lány csakhamar Párizsba tette át székhelyét, itt vette meg Selfridge Dolly Jancsi számára előbb a Rue Pommeraux 8. alatti kis magánpalotát, majd a fontainebleaui híres kastélyt, amely csak úgy Dolly Jancsi birtokában van még ma is, mint a Rue Pommeraux-i palota. Arra tehát semmi szükség nem volt, hogy éppen az ékszereit bocsássa Dolly Jancsi áruba, - ha oka, netalán volt is reá… Mert oka volt.

 

Dolly Jancsi két évvel ezelőtt megismerkedett a Riviérán egy fiatal amerikai filmrendezővel, akivel tavaly nyáron Deauvilleban is találkozott. Az öreg Selfridgenek, aki minden héten leszaladt Londonból víkendre Párizsba, randevúja volt Fontaineblauban Dolly Jancsival, aki Deauvilleból autón sietett vissza Párizsba. Az autót a fiatal filmrendező vezette, akit Dolly Jancsi egyre gyorsabb tempóra nógatott, miután későn indultak el Deauvilleből és a londoni vonat beérkezése előtt mindenáron Párizsban akart lenni. Így történt, hogy a volánnál ülő filmrendező egy előtte haladó kocsit akarva kikerülni, nekivezette az autót egy fának s Dolly Jancsi életveszélyes sérüléseket szenvedett.

 

Az autókatasztrófa híre természetesen bejárta az egész világsajtót, de Selfridge családja, amelynek tagjai természetesen nem nézték jó szemmel a család fejének oly költségesen gyöngéd vonzalmát a világhírű táncosnő iránt, Anglia legügyesebb riportereit küldték ki Franciaországba, akik aztán az autókatasztrófa minden részletét és előzményét kinyomozták és hosszú heteken keresztül az autóbaleset történetével tömték Anglia összes napilapjait.


Selfridge kényelmetlen helyzetbe került. Szakított Dolly Jancsival!
Dolly Jancsi nyolc hónapig feküdt élet és halál között egy párizsi szanatóriumban, a leghíresebb francia és amerikai sebészek váltották egymást a betegágyánál, míg végre néhány hónappal ezelőtt talpraállt. Selfridge betegsége alatt egyetlenegyszer sem érdeklődött hogyléte iránt. Erre válaszolt most Dolly Jancsi azzal – mintegy dacolva nemcsak Selfridge-zsel, de talán egy kicsit a saját sorsával is, - hogy az összes híres Selfridge-ékszereit aukcióra dobta. Elkótyavetyélték őket!

 

Dolly Jancsi most a fontainbleaui kastélyt is, amelyben harminckéttagú személyzet van, - teljesen különálló épülettel és személyzettel a két örökbefogadott magyar gyermek számára – leépíti. A cselédség nagyrészét elküldi, csak a magyarokat tartja meg…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rodostó pusztulása Rodostó pusztulása
Rodostó, ez a magyar vonatkozások szempontjából annyira nevezetes...
Mesterversenyek Mesterversenyek
Régen, a millenium esztendejében volt Magyarországon az első és...
Miss Isadora Duncan. Miss Isadora Duncan.
Hetek óta sokat beszéltek már nálunk társadalmi körökben Miss Isadora...
Uszás. Daniels Kahanamuku-match Uszás. Daniels Kahanamuku-match
A honolului csodauszónak nincs nagyobb vágya, minthogy Daniels 55.4...
A bécsi alkudozások A bécsi alkudozások
Hosszú tapasztalás arra tanította a magyar nemzetet, hogy...
Katona Bánk bánja németül Katona Bánk bánja németül
Nem tudom, szerencsés és termékeny ösztön vagy tudatos program...
Anglia és Japán exportját az állami hitelbiztosítás fejleszti Anglia és Japán exportját az állami hitelbiztosítás fejleszti
Amikor a középeurópai államokban a valuta stabilizációja megtörtént,...
Sárközi György - Haragvó vers - Békítő vers Sárközi György - Haragvó vers - Békítő vers
Daloló almafák s édesröptű madarak közt Nehéz járni a némultan...
Uj közös miniszterek Uj közös miniszterek
Aehrenthal Lexa Alajos gróf közös külügyminiszter elhalálozása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98