Dtum
Login with Facebookk
1933 | Január

A fejsze és az erdő

Irta: Lázár Miklós

Ott voltam a vasárnapi vigadói nagygyűlésen, ahol tényleg jelen volt a főváros egész kereskedő- és iparostársadalma. Ilyen hatalmas seregszemlét eddig Budapesten csak a szociáldemokraták tudtak kiállítani és így már azért is fellelkesített a Vigadó túlzsúfolt nagyterme, mert ez a napjainkban oly szokatlan kép azzal a reménységgel töltött el, hogy a polgári függetlenség, önérzet és együttérzés ösztönei még nem sorvadtak el a kopott, kifordított kabátok miatt.

Úgy hatott rám ez a sokezernyi fegyelmezett és elhatározott adófizető polgár, mint egy népfelkelő-hadsereg, amelyet elvesztett hadjárat után retabliroztak és megújult harci kedvvel új döntő rohamra vezetnek. A magángazdálkodást tankok módjára legázoló közüzemek elleni mozgalom legalább is fél évtizede folyik körömfeketényi eredmény nélkül.

Németországban és Angliában a polgárság végkimerülésének félelmetes hatása alatt sorra lebontják mindazokat az állami, községi és megyei közüzemeket, amelyek nem elsőrendű speciális közszükségletet szolgálnak. Csak Budapest megingathatatlan fellegvára a szocialista kereskedelem szocializálásának rögeszméjéhez. Ott a II. internacionálé szellemében kormányoznak a városházán. Nálunk azonban keresztény, nemzeti és polgári irányzat diktál. Itt Wolfféknak az üzemek iránti szerelme fából vaskarika, a tűz és víz viszonya, nem is természetes vonzalomnak, hanem már-már nemi aberrációnak tetszik.

Erre a természetellenes helyzetre kell visszavezetnem az egyébként jószándékú és nagyjából becsületes önkormányzat veszett hírét, hogy a nagyközönség – mondjuk ki nyiltan – úgy érzi, hogy a közgyűlés némely szónokaiból csak úgy kiabál minden közérdekű ügy tárgyalásánál a magánérdek, amelyért a nagytömegek életérdekeivel szemben ügyvédkednek és a társadalom széles rétegeinek gondolatvilágában ezért vert gyökeret az a balhit, hogy fővárosunk közgyűlése és bizottságai és közüzemi részvénytársaságai nem erkölcsi testület, hanem egy szűkkörű közkereseti társaság.

Jóltáplált hívek és kiéheztetett dolgozók százezrei! – ez a közfelfogás, amellyel annyiszor szálltam szembe társaságban, érdekképviseletekben és gyűléseken. Százszor és százszor indult rohamra és százszor és százszor vérzett el a legtisztességesebb, legönzetlenebb, politikamentes mozgalom a közüzemi tábor drótakadályai előtt! Ők nem harcoltak, nem érveltek, nem vitatkoztak, csak szavaztak, olyanok voltak, mint az elázott vályog. Ütheted, szúrhatod, vághatod: nem látszik meg rajtuk semmi nyom. Vissza sem pattan róluk semmi. Nincs bennük sem elevenség, sem rugalmasság, sem termékenység.

A közüzemek életműködése annyiból áll: ha megérinted, sár tapad hozzád, mert ügyvitelük, mérlegeik, gesztiójuk tisztátalan, nem bírja el a kritikát. Amíg Éber Antal hideg és higgadt, de ellenállhatatlanul meggyőző érvelését hallgattam, a fejsze és az erdő meséje jutott az eszembe. Az erdő az ország kereskedő- és iparostársadalma, a fejsze a közüzemek. A fejsze hosszú évek óta irtja az erdőt és a fejsze nyelét ennek a bolond erdőnek kivágott fáiból faragják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Roosevelt agrárpolitikája alkotmányellenes Roosevelt agrárpolitikája alkotmányellenes
Roosevelt „New-Deal”-jének legfőbb oszlopai, a National...
A másfélszáz év előtti drágaság A másfélszáz év előtti drágaság
A mai drágaság mellett szinte a mondák körébe tartozik már a régi jó...
A BKE nyerte Budapest bajnokságát A BKE nyerte Budapest bajnokságát
Nagy hidegben, erős metsző szélben játszották le Budapest...
Román kém, aki német repülőtisztnek adta ki magát Román kém, aki német repülőtisztnek adta ki magát
Hunger Hans huszonnyolc esztendős diszletfestő a háboru idején mint...
Az osztrák bortörvény szigorítása Az osztrák bortörvény szigorítása
Az új magyar bortörvény (1908. évi XLVII. törvényczikk) életbelépte...
Modern táncok Modern táncok
A valóban szép, ütemes tánc nemcsak a szemnek kellemes, hanem...
Bogáthy Erna a női vívóbajnok Bogáthy Erna a női vívóbajnok
A Magyar Vívó Szövetség a Műegyetem aulájában rendezte Magyarország...
Merénylet az olasz király ellen Merénylet az olasz király ellen
Óriási szenzácziót keltett az a hír, a mely lapunk zártakor...
A Nemzeti Bankhoz kiküldött ellenőrző szakértők működéséről A Nemzeti Bankhoz kiküldött ellenőrző szakértők működéséről
Oltványi Imre, a Magyar Nemzeti Bank elnöke – mint az MTI...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98