Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

A temetkezési közüzem monopóliumának megtörése példátlan izgalmat okoz a városházán

Szerdán délután rendkivüli tanácsülés lesz a városházán és utána egy félórával közgyülés, amely már tárgyalni fogja a székesfőváros panaszát a közigazgatási birósághoz az ellen a kereskedelmi miniszteri rendelet ellen, amely megtörte a községi temetkezési üzem monopóliumát és visszaállitotta annak lehetőségét, hogy magánvállalkozók is rendezhessenek temetést.

Most a főváros elégedetlen a kereskedelemügyi miniszter rendeletével, mert az – sérti az autonómiát. Miért nem sietett a városháza az autonómia megvédésére, amikor az uj fővárosi törvény eltemette a főváros önkormányzatát? Nyilván nem az autonómia sérelme okoz itt fájdalmat és sietséget, hanem az, hogy a miniszteri rendelet a főváros egyik közüzemének adminisztrációjába vág, amely évenként százezer pengőket nyel el.

Kérdést intéztünk ez ügyben Éber Antalhoz, a közüzemek elleni országos mozgalom vezéréhez, aki a következőkben nyilatkozott:
– A fővárosnak nagy indignációja a kereskedelmi miniszter rendeletével szemben teljesen érthetetlen volna, ha nem tudnók, hogy a főváros temetkezési intézete nem éri be a saját igen nagy üzleti jövedelemmel járó monopóliumával, hanem még azt is meg akarja akadályozni, hogy azok a kereskedők, akiknek iparengedély alapján joguk van koporsók és kegyszerek árusitására, ezt az üzletüket tovább folytathassák.

A temetkezési intézet monopóliumának eme kiszélesitése érdekében azt kivánta a kereskedelmi minisztertől, hogy az illető kereskedők az utcára alkalmazott táblán legyenek kötelesek hirdetni, hogy a temetkezési pénzeket még megbizásból sincs joguk átvenni. Természetes, hogy a kereskedelmi miniszter nem mehetett bele és a kereskedelem részéről csak teljes elismerés illetheti Kenéz Bélát azért, hogy végre egyszer a főváros üzemének hatalmaskodását megállitotta.

Semmi kétségem sincs abban, hogy a közigazgatási biróság ebben az ügyben a miniszternek fog igazat adni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98