Dtum
Login with Facebookk
1933 | Június

Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a migrén

A migrén

Vérgörcs az ú. n. migrén, vagy féloldali fejfájás is, amely rohamszerűen szokott fellépni és alaposan megkínozza áldozatát. A beteg oldalon az arc sápadt, hűvös tapintású; a jól tapintható, sőt gyakran látható halántéktájéki vérér feltünően szűk és ha hozzányúlunk valósággal olyan érzést kelt az ujjunk alatt, mint a spárga.

Többnyire jól tudja előre az illető, aki migrénben szenved, hogy a roham közeledik. Különös előérzet, közelebbről alig leírható borzongó érzés lepi meg – a rendkívül heves fejfájás előjele. Ilyenkor kell valamilyen fájdalomcsillapító port bevenni, különben többnyire már késő – odavan az egész éjszakai nyugalom és még másnap is munkaképtelen a beteg. Meleg borogatás is hasznos.

A vér „pangása”


A vérerek görcseinek még egy igen fontos következménye van. A vérnyomás nagyon megnövekedik, minthogy a szívnek sokkal nagyobb erőt kell kifejtenie, hogy a hirtelen megszűkült csatornákon préselje keresztül ugyanazt a vérmennyiséget, mint azelőtt.

Ebben a küzdelemben rendszerint a szív marad alul, mert a vér egy része mégis csak visszamarad, „pang” – amint mondják, s a szívet állandó túlmunkára kényszeríti. A pangó vér kitágítja az erek falát, a kitágult vérerek elvesztik rugalmasságukat, a vérkeringés tartósan károsítva van. A tág erek mint kékesszínű csomók, vagy kötegek mutatkoznak a bőr alatt.



Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98