Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1933 | Május

Ki volt a legelső ember? 2. rész

(Egy furcsa ásatás története)

Dubois már négy hosszú év óta hiába ásatott, hiába hordatott el hegyeket, nyitott föl völgyeket, semmi, de semmi emberi nyomra akadni nem tudott Kétségbeesve írt újra és újra pénzért a holland kormánynak, de kinevették és nem küldtek „a földeltúró bolond”-nak, ahogy hazájában elnevezték, többé egyetlen egy fillért sem.

Erre Dubois végső kétségbeesésében, a teljesen eredménytelen ásatások ötödik évében, eladta összes könyveit, nagyértékű fegyvereit és kapott is értük annyi hollandi forintot, ami még éppen egyheti „földtúrásra”elegendő volt. És így történt, hogy az ásatás harmadik napján, kapával az egyik kezében egy földtúrásból kiugorva, sárosan, izzadtan, halálra fáradtan, mint egy őrült száguld végig Dubois a föltúrt földrakásokon, a másik kezében egy halom sáros, földdel összekevert, piszkos csontot szorongatva.

És amit megálmodott Haeckel, ami egész világ számára évezredek óta a titkok titka volt: a Földön élt legeslegelső ember csontjai, melyek kétmillió év óta pihentek a jég alatt, most, mint megbecsülhetetlen kincsek, ott nyugodtak Dubois kezében: egy emberi fog, egy koponyatető, majd újabb egyhónapi lélekzetelállító ásás után egy állkapocs, majd egy újabb fog és végre a jégkorszakbeli ősember combcsontja.

Elképzelhető, hogy mit érezhetett e pillanatban Dubois, aki az ötéves izgalomtól már maga is majdnem csontváz volt, aki heteken, hónapokon keresztül a borzalmas maláriával, váltó lázzal küzködött, amely különben se erős szervezetét annyira legyöngítette, hogy a fiatal, éves ember már csak két botra támaszkodva tudta magát cipelni.

De tettének minden, kínját, rettenetes szenvedéseit lelkének ereje legyőzte. Igaz ugyan, hogy amikor az ősemberi csontokra rátalált, az első pillanatban azt hitte, hogy talán egy jégkorszakbeli állatóriás csonttöredékei kerültek a kezébe.

De ahogy mérőeszközeivel mind pontosabban megmérte főképpen a talált koponyacsontot és combcsontot és összehasonlította a kapott méreteket a mai ember koponyájával és combcsontjával, mindinkább arra a megdönthetlen következtetésre jutott, hogy embertől, mégpedig a kétmillió év előtti jégkorszakban élt embertől származó csontok vannak a kezében.


És Dubois most már egyetlen pillanatig se maradt Jáva-szigetén. Fogta magát; gondosan becsomagolta a talált kincseket, visszautazott Európába, egyenesen Haeckel-hez rohant és megmutatta a leletet. Haeckel-nek majd elállt a szívverése, amikor a ritka kincseket meglátta, alig tudott szóhoz jutni, de aztán, mintha csak álomból ébredt volna, egy hirtelen szorítással magához ölelte Duboist és ezt mondotta neki: „Fiam, maga halhatatlanná lette a nevét, mert megtalálta az Ember legelső ősét a Földön”.


És vajjon mi volt az eredménye Dubois világraszóló felfedezésének? Hát bizony a legádázabb, leggyilkosabb harc, ami csak valaha a tudósok táborában lezajlott. Mert mihelyt Dubois leletének fényképeit és azt a megállapítását, hogy a csontok a földön élt legelső embertől valók, leközölte egy jénai tudományos folyóiratban, megindult ellene a késhegyig menő harc.

És ha talán szegény Dubois előre tudta volna, hogy milyen kíméletlen támadásoknak lesz közlése után kitéve, bizonyára soha föl sem megy Jáva-szigetére és tán soha föl sem fedezték volna az évmilliót titok fátyollal fedett Jávai emberősünk kétmillió éves sírját. A támadások olyan kíméletlenek voltak, hogy Dubois annyira elkedvetlenedett, hogy éveken keresztül bezárkózott otthonába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A trónörökös Pusztaszeren. A trónörökös Pusztaszeren.
Ferencz Ferdinánd trónörökös tudvalevőleg még ritkábban látogatat el...
Horvát közeledés. Magyar-horvát megegyezés a láthatáron Horvát közeledés. Magyar-horvát megegyezés a láthatáron
A horvátok idáig konokul ragaszkodtak a sportbeli önállósághoz és...
A hustalan napok uj rendezése A hustalan napok uj rendezése
A hustalan napok az uj kormányrendelet értelmében megváltoznak:...
Zeppelin légi utja Zeppelin légi utja
A franczia siker ujabb kisérletre ösztönözte annyi balsiker után...
Jávai táncművészek Budapesten Jávai táncművészek Budapesten
Meggondolkoztató, még sokáig foglalkoztató előadásokat néztünk végig....
Az óceánok félelmetes vadászai Az óceánok félelmetes vadászai
Már az 1914-18-as világháborúban is jelentős harceszköznek bizonyult...
Veszélyes, nagy vegyi üzemek vegyészmérnök nélkül dolgoznak Veszélyes, nagy vegyi üzemek vegyészmérnök nélkül dolgoznak
Az állástalan mérnökök érdekében tartott nagygyűlésen...
Válóper a tangó miatt Válóper a tangó miatt
A válópör akkor is érdekes, ha tulajdonképpen nincsenek olyan...
Új üstökös Új üstökös
Folyó évi szeptember hó 1-én este nyolcz óra negyven perczkor a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98