Dtum
Login with Facebookk
1933 | Április

Ki volt az legelső ember? 1. rész

(Egy furcsa ásatás története)

Most volt negyven éve annak, hogy Németország egyik legkisebb, de már akkor is világhírű egyetemén, a jénai egyetemen, egy nagyhírű tudós. Haeckel, előadásokat tartott arról, hogy vajjon kitől is származhatunk mi, emberek?

Kereste, kutatta, ki volt a mi ősünk, hol, merre, mely világrészben lehetett a legeslegelső ember lakása, melyik lehetett a Földnek az a titokzatos zuga, ahol legeslegelőször jelent meg Ember a Földön? De hiába! Az emberiség bölcsőjét, az első ember nyomát sehol föllelni nem tudta. Hiába utazta be majdnem az egész világot, semmi, de semmi nyomra se tudott bukkanni.

És erre Haeckel ezt mondotta magában: az első ember nyomát seholse tudom feltalálni, nézzük csak meg, hol és merre van a világon a legeslegelső állatnak a nyoma? És Haeckel visszament évezredekre és évezredekre, visszament azokba az időkbe, amikor még majdnem az egész Földet jég borította, az úgynevezett jégkorszakba, amikor például a mostani Tátra környékét olyan rettenetes nagy éghegyek borították, mint amilyenek ma az északi sarknak száz és százemeletnyi magasságú jéghegyei.

És egyszerre csak arra a felfedezésre jutott, hogy - még kimondani is alig lehet - a kétmillió, vagyis kétmillió év előtt a jégkorszakban élt és a mainál ötször nagyobb őselefántnak, mammutnak és a mai csimpánzok ősének, a tíz méter magasságú jégkorszakbeli őscsimpánznak csontjaira legtöbbször Hátsó-Indiában akadnak rá ásatás közben a tudósok.

- És ahol az állatok éltek - fűzte tovább helyesen okoskodását Haeckel, - ott kellett élni az embereknek is, vagyis ahol a mai elefánt őse kétmillió év előtt tartózkodott, a kétmillió év előtti jégkorszakban élt ősembernek is ott kellett lennie, vagyis Hátsó-Indiában. És egyszerre csak mi történik? Volt Haeckel egyetemi hallgatói között egy Hollandiából származott, kalandos természetű fiatalember. A neve Dubois volt. Ezt szerette Haeckel a legjobban.

Nem múlott el óra, hogy ez a csillogószemű fiatalember ott ne lett volna az előadásán, tátott szájjal, bámuló szemekkel hallgatta Haeckel előadásait és amikor Haeckel előadásaiban odáig ért, hogy kimondotta azt, hogy valahol Hátsó-Indiában kell lenni legelső emberősünknek, mégpedig ott, ahol a kétmillió év előtti jégkorszak borzalmas őselefántjai éltek, és a Dubois nevű fiatalember egy szép napon egyszerre csak eltűnt Haeckel szemei elől és éveken keresztül nem mutatkozott.

De hát mi lett a mi Dubois-unkkal? Fogta magát, otthagyta egyetemet, beállt Hollandiába katonának és kimondhatatlan nélkülözések árán elvándorolt Hátsó-Indiába és innen addig írt, sírt, könyörgött a holland kormánynak, amíg egy kis pénzt tudott kikunyorálni, hogy Hátsó-Indiában, a Jáva-szigeteken ásatásokba foghasson és megkeresse a Föld legelső emberét.

( folyt. köv. )

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy őskor beli férfi feje Babylonból Homo Floresiensis(ősember)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Rákóczi-úti szatirral félrevezette a rendőrséget egy medika A Rákóczi-úti szatirral félrevezette a rendőrséget egy medika
Vasárnap meglepő fordulathoz vezetett az a nyomozás, amelyet egy...
Különös villamos mozdony Különös villamos mozdony
Bányaüzemekben, bizonyára tudják olvasóink, hogy a tárnákból kikerülő...
Peyer Károly a legnagyobb bűnnek mondotta a passzivitást Peyer Károly a legnagyobb bűnnek mondotta a passzivitást
A szociáldemokrata párt vasárnap és hétfőn rendezte ugynevezett...
Rövidek Rövidek
Vasárnap érkezett a hír Budapestre, hogy Madzsar Józsf dr. fogorvos,...
Megalakult a Magyar Labdarugók Szövetsége Megalakult a Magyar Labdarugók Szövetsége
A megalakulás f. hó 19-én történt az István főherczeg szállóban...
A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, egészségvédelmi szolgálat A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, egészségvédelmi...
Végignéztünk egy iskolavizitet: Első elemista kisfiú és kisleányok...
Feltűnő kijelentések a földreformról az OMGE- ban Feltűnő kijelentések a földreformról az OMGE- ban
Vasárnap délelőtt tartotta közgyűlését az Országos Magyar Gazdasági...
Újabb adatok a ködfoltok spectrálvizsgálatáról
A csillagspectrumok osztályozásánál, mint ismeretes, bizonyos...
Bányai Kornél versei Bányai Kornél versei
Testvérem: ragyogó hang, égbe zendülő madár, ámulva hallgatlak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98