Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

Rendelet a termelési (zöld) hitel előmozditása érdekében

A kormány 2.500-1933. szám alatt rendeletet adott ki a folyó évi mezőgazdasági munkálatok elvégzéséhez szükséges hitel előmozditása tárgyában.

A rendelet szerint a gazdatartozásokra érvényben levő halasztást nem lehet megadni:
1. az olyan kölcsönből eredő követelés tekintetében, amelyet a Pénzintézeti Központ kötelékébe tartozó pénzintézet vagy az Országos Központi Hitelszövetkezet, illetőleg annak tagszövetkezete az 1933. évi mezőgazdasági termelés céljára az 1933. évi február hó 28. napja után valósággal készpénzben folyósitott;
2. mezőgazdasági termények vételével üzletszerüen foglalkozó bejegyzett kereskedő által az 1933. évi termésre vonatkozóan a termés betakaritása előtt kötött olyan vételi szerződésből eredő követelés tekintetében, amellyel kapcsolatban a vevő a mezőgazdának az 1933. évi február hó 28. napja után valósággal készpénzben vételárelőleget folyósitott;
3. buza, rozs, kétszeres, árpa, zab, tengeri kivételével más terményre az 1933. évre kötött termelési szerződés alapján a termény átvételére kötelezettséget vállaló fél részéről szolgáltatott vetőmag és növényvédelmi szerek értékének megtéritésére, továbbá az ezek beszerzésére, valamint a szerződésben meghatározott termény termeléséhez szükséges munkabér fedezésére adott előleg visszatéritése iránt, ugyszintén a termény átvételére kötelezettnek a termény betakaritásával felmerült készkiadásai megtéritése iránt támasztott követelésekkel szemben.

A rendelet értelmében adott vételárelőleg, illetőleg termelési előleg visszafizetésére és a velük kapcsolatos mellékszolgáltatások megfizetésére irányuló követelést, amennyiben legkésőbb a sorrendi tárgyaláson bejelentették, az előre megvett, illetőleg a termelési szerződés értelmében termelt árverési vételárából a terményre, mint ingóságra vezetett végrehajtás során végrehajtási zálogjogot nyert egyéb követelések előtt, de azok után a követelések után kell kielégiteni, amelyek a fennálló jogszabályok szerint előnyös tételek, továbbá az olyan jelzálogos követelések után, amelyeknek javára a terményt végrehajtás alá vontnak kell tekinteni.

Ez megfelelően áll a haszonbérlővel szemben fennálló vételár – illetőleg termelési előleg visszafizetésére és az ezzel kapcsolatos mellékszolgáltatások megfizetése tekintetében fennálló követelés kielégitési rangsorára; az ilyen követelés a haszonbér előnyös kielégitési rangsorát megelőzi, amennyiben a haszonbérbeadó a kielégitési elsőbbségről a követelés javára irásban lemondott.

A pénzintézeti kölcsönről kiállitott kötelezvényben, váltón, vagy más okiratban utalni kell arra, hogy a követelés a jelen rendelet értelmében keletkezett.

A végrehajtási cselekmények elhalasztására, ugyszintén a kielégitési sorrendre vonatkozó rendelkezéseket a vételárelőlegek tekintetében csak abban az esetben lehet mellőzni, ha az adás-vételi ügylet feltételeit az előlegezés feltételeivel együtt kötlevélbe foglalták és a gazdaság fekvése szerint illetékes községi elöljáróság a kötlevélre vezetett záradékban igazolja, hogy az előleget felvevő mezőgazdának van akkora területü vetése (ültetvénye, szőlője), hogy az előre megadott mennyiséget terméséből előreláthatóan szolgáltatni tudja. A községi elöljáróság a kiadott igazolványokról nyilvántartást köteles vezetni, amelyet bárki megtekinthet.

A fentebb emlitett termelési szerződés alatt az olyan szerződést kell érteni, amelyben mezőgazdasági ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője vagy haszonbérlője meghatározott terménynek meghatározott nagyságu területen vagy meghatározott mennyiségben való termelésére és átadására kötelezi magát a másik szerződő féllel szemben, aki a termény átvételére vállal kötelezettséget. 

A rendelet március hó 9-én lépett életbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fényképészeti furcsaságok Fényképészeti furcsaságok
Ha valaki a 6. oldalon található 3 képet csak amugy látszólag nézi...
Liszthiány Szegeden Liszthiány Szegeden
Szegedről jelentik a Magyar Távirati Irodának: Szeged városa nagyobb...
Bratianu György a román kormányválság előterében Bratianu György a román kormányválság előterében
A kormányválság Romániában egyre akutabb. Vasárnap délután a kormány...
Megújhodás, a fürge gyík Megújhodás, a fürge gyík
Gyerekkoromban, Budavára bástyáinak lábánál, sokat leselkedtem...
Edison találmányai Edison találmányai
Bostonban történt hogy egy este a hivatalban nem volt semmi munka s a...
A BTC, a magyar futball megalapítója kiesett az első osztályból A BTC, a magyar futball megalapítója kiesett az első osztályból
III. ker. TVE-BTC 1:1 (0:0) A kiesés ellen folytatott élethalál...
Német légitámadás egy nagy angol hajókaraván ellen Német légitámadás egy nagy angol hajókaraván ellen
A Német Távirati Iroda katonai helyről ugy értesül, hogy a...
A hét legérdekesebb toalettjei! A hét legérdekesebb toalettjei!
Kis lista arról, hogy Budapest divathölgyei a héten milyen új...
Bor és muzsikaszó a földrengés elleni félelem orvossága Bor és muzsikaszó a földrengés elleni félelem orvossága
Megírtuk, hogy Eger és környéke alatt megmozdult a föld. Arról is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98