Dtum
Login with Facebookk
1933 | Szeptember

Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt

Az üzleti verseny egyre élesebb és ennek következtében olyan reklámeszközöket, vevőszerzési módokat is igénybevesznek, amelyeknek a nyomában tömegesen keletkeznek a perek. A gazdasági élet fejlődését, sőt a konjunktúrát is a leginkább jellemzik ezek a perek, amelyeket a tisztességtelen versenyről szóló törvény megsértése miatt indítanak.

Alábbiakban kis csokrot kötöttünk a legfrissebb és legérdekesebb jogesetekből, a közönség és a versenytársak okulására.

Az áruházak közül a Corvinnak Havas László panasza folytán keletkezett ügye a bírósággal, amelyben a feljelentő kifogásolta a Corvin bizonyos reklámeszközeit. A bíróság részben igazat is adott a felperesnek. A Magyar Divatcsarnok és a Gólya Áruház olcsó ingminőségeit tette szóvá a bíróság előtt egy erzsébetkörúti fehérnemű kereskedő. Mindkét esetben megállapították, hogy a feltűnően olcsó és prímának jelzett ing nem jelenti azt a legjobb minőséget, amelyet általában a szakemberek prímának jeleznek.

Három műselyemharisnyagyár azért pereskedett, mert az egyik a másik gyártmányát a vevő előtt boncolgatta, mosta és megállapította, hogy az csak különösen gondos kezelés eredményeként lehet tartósan szép. A versenytársnak ezt a cselekedetét nem helyeselte a bíróság sem.

Külön fejezetet érdemel a szénsav kartel és a Zwack-gyár pereskedése.
A számtalan kereset közül egyik már ítélettel is végződött, melynek megokolásában megállapította a bíróság, hogy a kartel szénsavtankjait átragasztották, ami kifogásolható cselekedet.

Egész sereg kalapkészítő perelte be a König „kalapgyárat” és végül kimondották, hogy a vállalat nem használhatja a „gyár” toldalékot.

Nagyobb érdeklődésre tarthat számot a Nagybátony-Ujlaki – Eternit számtalan bírói fórumot foglalkoztató pereskedésének az a része, amelyben ezúttal a Nagybátony-Ujlaki az elmarasztalt alperes. Eterniték kifogásolták, hogy a magyarországi Eternit Műveket osztrák cégként aposztrofálja az egyik versenytárs, és azt hirdeti, hogy legalább olyan, sőt jobb anyagot készít, mint az Eternit. Ez utóbbi publikációk abbahagyását tartja helyénvalónak a bíróság, bár a tárgyalás során a Nagybátony-Ujlaki számos műszaki vizsgálat kedvező eredményét dokumentálta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98