Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Tisztességtelen verseny cimén elitéltek több fővárosi kereskedőt

Egész sor tisztességtelen verseny cimén meginditott érdekes per foglalkoztatja a biróságokat, amelyek az első ilyen perekben az elmult héten hozták meg a marasztaló itéletet. Emlékezetes, hogy a Fenyves áruházat a Fővárosi Kereskedők Egyesületének feljelentésére körülbelül egy évvel ezelőtt elmarasztalták, mert kirakatában egy müselyem-kelmére azt irta ki, hogy mosóselyem.

Miután Fenyves-cég meggyőződött arról, hogy a legelőkelőbb fővárosi cégek is, amelyek fontos szerepet játszanak a Fővárosi Kereskedők Egyesületében, gyakran hirdetik a müselymet tiszta selyemnek, Szegő Izsó ügyvéd dr. utján 65 fővárosi céget perelt tisztességtelen verseny cimén, amit részben ugy követett el, hogy müselymet selyemnek adtak el, másrészt ugy, hogy pamutárut vászonként hoztak forgalomba. Ötvenöt ügyben törvényszéken indult meg az eljárás és ezekben már meg is történt a perfelvétel, mig 10 cég ellen a kamara választott biróságánál indult meg a per. 

A kamara választott birósága három ügyben most hozta meg a marasztaló itéletét.
Az egyik elmarasztalt cég a Fischer Simon és Társai, amelyet azért pereltek Fenyvesék, mert müselyem-ruhakelmére azt irták ki, hogy selyem, müselyem harisnyát, mint mosóselymet, müselyem köpenyanyagot, mint selyemt és pamutárut, mint vásznat adott el. 

A választott biróság, amelynek elnöke Mayer Géza, a Szabadalmi biróság elnöke volt, mind a négy panaszpont miatt elmarasztalta a Fischer-céget, amelyet Bodrogi József dr. ügyvéd a OMKE ügyésze képviselt és esetenként 500 pengő pénzbirság terhe mellett tiltotta el hasonló reklámtól. 

A másik két ügyben Szobonya Béla dr. kartel biró volt a választott biróság elnöke. A Steiner és Klinger-céget, amelyet Lénárt Béla dr. ügyvéd képviselt, ugyancsak elmarasztalta, amiért női müselyemnadrágokra azt irta ki, hogy selyemből készültek, a Varga Arnold harisnya-céget pedig, amelyet Schmidt Sándor dr., a Fővárosi Kereskedők Egyesületének ügyésze képviselt, azért marasztalta el, mert müselyem harisnyát, mint selymet hirdetett, sőt egyikre azt irta ki, hogy nehéz selyem. Mind a két céget ugyancsak 500 pengő pénzbirság terhe mellett tiltotta el a biróság hasonló esetektől. 

A perek során a Fenyves-cég közjegyzői okiratokkal igazolta egyrészt azt, hogy a kirakatokban a sérelmezett kiirások voltak, másrészt, hogy a vevő kifejezetten abból az áruból kért és kiszolgálták anélkül, hogy felvilágositották volna, tehát abban a tévedésben hagyták, hogy csakugyan selyemárut vásárolt. 

A választott biróság döntése elvi jelentőségü, miután most már birói határozat van arra, hogy a müselymet nem szabad selyemnek, sőt még mosóselyemnek sem hirdetni. Kereskedői körökben ezek után fokozott érdeklődéssel várják a többi perekben az itéletet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hiányzik a magyar népből a közgazdasági kérdések iránt való érdeklődés Hiányzik a magyar népből a közgazdasági kérdések iránt való...
Az hittük eddig, hogy mi vagyunk csak abban a véleményben, hogy a...
A fény gyógyító ereje A fény gyógyító ereje
Költői képzelettel megáldott tudósok egész serege irta le és mondta...
Az elzülött fiu Az elzülött fiu
Budapesten egy jómodú ferenczvárosi családban márczius 5-ikén...
A fejérmegyei gazdasági alkalmazottak kollektiv szerződése A fejérmegyei gazdasági alkalmazottak kollektiv szerződése
A fejérmegyei gazdák és mezőgazdasági alkalmazottak között a...
Tintagiles halála Tintagiles halála
A szimbolista drámairodalom egyik reprezentiv alkotását akarta...
Szociáldemokraták és a Mitteleurópa Szociáldemokraták és a Mitteleurópa
A német kormány Mitteleurópa-terve, melyet, mint hadicélt, a...
Elítélt zsidórejtegetők
A kassai rendőrfőnökség most fejezte be a nyomozást egy zsidószöktető...
Vörösmarty családja és utódai Vörösmarty családja és utódai
A holt nagyok megünneplése nem csupán a népek hiúsága és dicsekedése,...
Automobilizmus és életbiztositás Automobilizmus és életbiztositás
Az utóbbi időben sajna egyre növekedik az automobil...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98