Dtum
Login with Facebookk
1934 | Augusztus

Elmosta az égiháború a sziámi király mezőkövesdi vasárnapját

Mezőkövesd, augusztus 12.

Lobogó zászlódísz, felvirágzott kapufélfák és díszbe öltözött matyók színes tömege várta vasárnap délelőtt a sziámi királypárt, akiket délelőtt tíz órára vártak. A város határában diadalkaput állítottak fel, itt gördült be pontosan tíz órakor a sziámi király és kíséretének autósora.

Szinte pontosan az érkezés pillanatában hatalmas égiháború kezdődött, valósággal ömlött az eső, amikor Borbély Matzky Emil Borsod megye főispánja, üdvözölte a felséges vendégeket, akiket az úgynevezett matyóházba kísért. A program betartásáról persze szó sem lehetett, mert az ég csatornái nem álltak e,l vad szélvihar is szántott végig az uccákon, úgyhogy a sziámi király és kísérete ki sem mozdulhatott a matyóházból.

Ilyen körülmények között a tervezett matyófelvonulást, matyólakodalmat az iskola tornatermében kellett megtartani, de a királyi vendégek így is lelkesedve adtak kifejezést tetszésüknek. Amikor az eső kissé elállt, a királyi pár a Koronaszállóban megrendezett matyókiállítást nézte meg és több száz pengőért vásárolt különböző szőtteseket és más matyó holmit.

Prajadhipok őfelsége és kísérete délután négy órakor hagyta el a Mezőkövesdet. A sziámi király és királyné a hercegekkel és kíséretükkel szombaton délután egyébként a Zsófia sétahajó fedélzetén zártkörű kiránduláson vettek részt.

Azon az útvonalon, ahol a hajó elhaladt, a Duna mentén felállított vöröskeresztes árbocokra felszaladtak a sziámi színekkel díszített viharballonok, amikor pedig a hajó a Vörös Kereszt központi parancsnoksághoz, a Szt. Margitszigethez ért, megszólaltak a viharágyuk és üdvlövéseket adtak le a király tiszteletére.

A király, aki a sziámi Vörös Kereszt legfőbb védnöke, szemmellátható nagy tetszéssel fogadta a Vörös Kereszt nem várt ünneplését és elismerését fejezte ki a kíséretében utazott Guilleaume Árpád altábornagy, vitéz Ordody Sándor orvos tábornoknak és az ünnepségeket rendező Salacz Tibornak a dunai osztály parancsnokának.

A magyar Vörös Kereszt egyébként díszjelvényt ajánlott fel a királynak, amelyet ünnepélyes keretek között fognak átnyújtani neki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98