Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

Franciaország csak nyerhet a német fordulaton

Párizs, július 1.
A francia fővárost bár nem lepte meg, de rendkívül megdöbbentette a német események híre. A közönség késő éjszakáig csoportokba verődve tárgyalta a boulevardokon és a kávéházakban a müncheni és berlini véres eseményeket, még vasárnap is szétkapkodták az ujságokat és a párizsi ucca képét valósággal átformálták a németországi válságról érkező híradások.


A nagy lapok szerkesztőségei előtt egész vasárnap sokezer főnyi tömeg leste a legújabb jelentéseket. A francia katonai köröket, mint a „Chicago Tribun” párizsi kiadása jelenti, rendkívül meglepte, hogy szombaton délután váratlanul megszakadt a telefon- és távírókapcsolat Németországgal és német részről a határt lezárták, állítólag azért, hogy a bűnösök szökését megakadályozzák. A francia vezérkar erre azzal válaszolt, hogy szombaton késő délután lezárta a francia határt és a határmenti helyőrségeket riadókészültségbe helyezte.


A francia sajtó általános felfogása szerint, a német válságból Hitler került ki győztes gyanánt és ura maradt a helyzetnek. Általában a közismert hivatalos vagy félhivatalos híranyagot közlik a párizsi lapok, magánértesüléseik közül legérdekesebb az a hír, hogy a Münchenben és Berlinben elfogott S. A. vezérek valamennyien - és nem csupán Röhm - halállal bünhödtek és a kivégzettek között van Gregor Strasser is, - (Hitlerrel való szakítása miatt már régebben Prágába menekült. Szerk.) - valamint Oberwurzel kapitány. (Oberwurzel tavaly Budapesten is járt, mint a nemzeti szocialisták Magyarországra küldött bizottságának tagja. A bizottságot Deits követ vetettek, aki a horogkeresztet gazdasági programról több előadást tartott. Oberwurzel kapitány is tartott előadást és heves beszéde nagy feltűnést keltettek. Szerk.) Érdekes a párizsi lapoknak az a berlini híradása is, hogy Papen alkancellár állása megingott és a közeli napokban kénytelen lesz lemondani.


Pertinax szerint a rohamcsapatok összeesküvését a háttérből a német korzervatívek mozgatták, hogy ezzel megfosszák Hitlert egyik legfőbb hatalmi eszközétől, a barnainges hadseregtől. Ezzel revánst vettek másfél év előtti vereségükért, de egyelőre még nem lehet tisztán látni, ki kerül ki győztesen a harcból és hogyan oszlanak meg az erők Hitler, a Reichswehr és a konzervatívek között? Annyi bizonyos - folytatja Pertinax - hogy a horogkeresztes tábor hármas vezérkara - Hitler. Göring és Göbbels - még kezükben tartják a gyeplőt, a horogkeresztes zászlón még mindig a nemzeti szocializmus jelszavai olvashatók és a nemzeti szocialisták semmiesetre sem hajlandók a konzervativek előtt meghódolni és céljaik egy részének megvalósításáról lemondani. De valószínű, hogy a rohamcsapatok nem maradnak meg továbbra is vezető szerepükben. a horogkeresztes rezsim elvesztette központi idegeit és rövid idő mulva újból a junkerek, nagyiparosok és a Reichswehr ragadja kezébe a birodalom vezetését.


Az Intransigeant ezzel szemben úgy látja a helyzetet, hogy Franciaország mindenképpen csak nyerhet a német fordulaton A lap véleménye szerint Németországban most már állandósulnak a belső viszálykodások, ami arra fog vezetni, hogy az egyenetlenség teljesen legyengíti a németeket és nem lesz idejük többé „világpolitikát csinálni.” Ez fogja a lap szerint biztosítani Franciaország békéjét.


Az Excelsior azt írja, hogy egyelőre nem lehet számítani arra, hogy Németország belpolitikai nehézségei folytán a német birodalom politikai hatóereje jelentékenyen gyengül. Amennyire a szocialisták nem tudták tartani hadiállásaikat a nemzeti szocialista harcvonallal szemben. Úgy a nemzeti szocialisták szélsőséges csoportjai nem képesek az újjáéledt régi porósz katonai szellemmel megbirkózni.


A Petit Parisien berlini tudósítója megemlíti, hogy a standartenstrassei palota, amelyet Röhm kapitány néhány hónappal ezelőtt hivatalának rendezett be, a francia konzulátus közvetlen szomszédságában van. Röhm kapitány tetőkertet építtetett és rendszerint ott fogadta barátait és ismerőseit. A tudósító elmondja még, hogy Göring rendőrei, akik a barnaingesek főhadiszállását bekerítették, gépfegyverekkel és három ágyúval voltak felszerelve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Nagyon régi törekvés már, hogy a bujdosásban és hontalanságban elhalt...
Veretlenségét hagyta Kispesten a Hungária Veretlenségét hagyta Kispesten a Hungária
Kispest-Hungária 3:1 (2:1) Rekord-közönség lepte el a Kispest...
A kunmadarasi eset
A kunmadarasi esetről sokat elmélkedhetnénk, ha erre helyünk és időnk...
Budapest – Bécs 4:2 (1:1) Budapest – Bécs 4:2 (1:1)
A magyar atléták nagyszerű küzdelme és nem várt fölényes győzelme...
Orosz személyiségek képekben Orosz személyiségek képekben
Gorkij Maxim, a világhirű orosz író. A forradalmi bizottság hir...
Az ifjusági mezei futóbajnokságról Az ifjusági mezei futóbajnokságról
Egy héttel tul vagyunk már az ifjusági távfutás nagy erőpróbáján....
Mótorvasutjaink Milanóban Mótorvasutjaink Milanóban
Az arad csanádi vasuttársaság volt az első mely az országban komolyan...
Jókai Mór - Blahánéról Jókai Mór - Blahánéról
Nevezték őt csillagnak, csalogánynak, tündérnek; csak egyet nem...
Képzőművészeti irodalom
Biró József: Európa festészete. Officina. A szerző egy szinte...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98