Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

Franciaország csak nyerhet a német fordulaton

Párizs, július 1.
A francia fővárost bár nem lepte meg, de rendkívül megdöbbentette a német események híre. A közönség késő éjszakáig csoportokba verődve tárgyalta a boulevardokon és a kávéházakban a müncheni és berlini véres eseményeket, még vasárnap is szétkapkodták az ujságokat és a párizsi ucca képét valósággal átformálták a németországi válságról érkező híradások.


A nagy lapok szerkesztőségei előtt egész vasárnap sokezer főnyi tömeg leste a legújabb jelentéseket. A francia katonai köröket, mint a „Chicago Tribun” párizsi kiadása jelenti, rendkívül meglepte, hogy szombaton délután váratlanul megszakadt a telefon- és távírókapcsolat Németországgal és német részről a határt lezárták, állítólag azért, hogy a bűnösök szökését megakadályozzák. A francia vezérkar erre azzal válaszolt, hogy szombaton késő délután lezárta a francia határt és a határmenti helyőrségeket riadókészültségbe helyezte.


A francia sajtó általános felfogása szerint, a német válságból Hitler került ki győztes gyanánt és ura maradt a helyzetnek. Általában a közismert hivatalos vagy félhivatalos híranyagot közlik a párizsi lapok, magánértesüléseik közül legérdekesebb az a hír, hogy a Münchenben és Berlinben elfogott S. A. vezérek valamennyien - és nem csupán Röhm - halállal bünhödtek és a kivégzettek között van Gregor Strasser is, - (Hitlerrel való szakítása miatt már régebben Prágába menekült. Szerk.) - valamint Oberwurzel kapitány. (Oberwurzel tavaly Budapesten is járt, mint a nemzeti szocialisták Magyarországra küldött bizottságának tagja. A bizottságot Deits követ vetettek, aki a horogkeresztet gazdasági programról több előadást tartott. Oberwurzel kapitány is tartott előadást és heves beszéde nagy feltűnést keltettek. Szerk.) Érdekes a párizsi lapoknak az a berlini híradása is, hogy Papen alkancellár állása megingott és a közeli napokban kénytelen lesz lemondani.


Pertinax szerint a rohamcsapatok összeesküvését a háttérből a német korzervatívek mozgatták, hogy ezzel megfosszák Hitlert egyik legfőbb hatalmi eszközétől, a barnainges hadseregtől. Ezzel revánst vettek másfél év előtti vereségükért, de egyelőre még nem lehet tisztán látni, ki kerül ki győztesen a harcból és hogyan oszlanak meg az erők Hitler, a Reichswehr és a konzervatívek között? Annyi bizonyos - folytatja Pertinax - hogy a horogkeresztes tábor hármas vezérkara - Hitler. Göring és Göbbels - még kezükben tartják a gyeplőt, a horogkeresztes zászlón még mindig a nemzeti szocializmus jelszavai olvashatók és a nemzeti szocialisták semmiesetre sem hajlandók a konzervativek előtt meghódolni és céljaik egy részének megvalósításáról lemondani. De valószínű, hogy a rohamcsapatok nem maradnak meg továbbra is vezető szerepükben. a horogkeresztes rezsim elvesztette központi idegeit és rövid idő mulva újból a junkerek, nagyiparosok és a Reichswehr ragadja kezébe a birodalom vezetését.


Az Intransigeant ezzel szemben úgy látja a helyzetet, hogy Franciaország mindenképpen csak nyerhet a német fordulaton A lap véleménye szerint Németországban most már állandósulnak a belső viszálykodások, ami arra fog vezetni, hogy az egyenetlenség teljesen legyengíti a németeket és nem lesz idejük többé „világpolitikát csinálni.” Ez fogja a lap szerint biztosítani Franciaország békéjét.


Az Excelsior azt írja, hogy egyelőre nem lehet számítani arra, hogy Németország belpolitikai nehézségei folytán a német birodalom politikai hatóereje jelentékenyen gyengül. Amennyire a szocialisták nem tudták tartani hadiállásaikat a nemzeti szocialista harcvonallal szemben. Úgy a nemzeti szocialisták szélsőséges csoportjai nem képesek az újjáéledt régi porósz katonai szellemmel megbirkózni.


A Petit Parisien berlini tudósítója megemlíti, hogy a standartenstrassei palota, amelyet Röhm kapitány néhány hónappal ezelőtt hivatalának rendezett be, a francia konzulátus közvetlen szomszédságában van. Röhm kapitány tetőkertet építtetett és rendszerint ott fogadta barátait és ismerőseit. A tudósító elmondja még, hogy Göring rendőrei, akik a barnaingesek főhadiszállását bekerítették, gépfegyverekkel és három ágyúval voltak felszerelve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szegedi sportünnep Szegedi sportünnep
Péter és Pál napján a Szegedi Torna Egylet jól sikerült sportünnepet...
A kormány sürgeti a fölmentést A kormány sürgeti a fölmentést
Deczember 1-én délután több óráig tartó miniszteri tanácskozás volt a...
Barátságos mérkőzések Barátságos mérkőzések
MTK – Vas és fémmunkások 4:0 (2:0) – Hungária-ut. Bíró:...
Az osztrák kormány bukása
A Gautsch-miniszterium hosszas vergődés után befejezte pályafutását....
Az Ampére-féle moleculáris mágnesek kisérleti kimutatása Az Ampére-féle moleculáris mágnesek kisérleti kimutatása
Ha a mágnest akármilyen apró részekre osztjuk, mindegyik rész önálló...
Ferencváros – FTC 7:5 Ferencváros – FTC 7:5
Meglepő nagyszámú közönség vonult ki vasárnap délelőtt az FTC A...
Erzsébet királynénk meggyilkolásáról Erzsébet királynénk meggyilkolásáról
Rómából jelentik, hogy Ciancabilla a ki vezetője volt azoknak a...
Berény Róbert és mások Berény Róbert és mások
Az Ernst-múzeumban bukkanik föl művészetével hosszú évek multán...
Nagy Vince, Rupert Rezső és Vámbéry Rusztem beszédei a debreceni beszámolón Nagy Vince, Rupert Rezső és Vámbéry Rusztem beszédei a debreceni...
Dr. Nagy Vince nemzetgyűlési képviselő vasárnap délelőtt ˝ 11 órakor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98