Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1934 | Július

A balkezesség, a szemhasználat

Igen érdekes, de csak mintegy 30 éve fölfedezett jelentés, hogy az ember nézéskor nem egyformán használja a szemeit, akkor sem, ha azok egyformán jók, sőt igen gyakran éppen a rosszabbikat használja fontosabb szerepben.

Először Humphry G. M említi 1861-ben, de korszerű kutatása Wray, valamint Rosenbach vizsgálataival kezdődik (1903). A jelenség lényege az, hogy két szemmel nézéskor a két szem szerepe különböző. Ha valamely tárgyat két szemmel lézünk, voltaképen minden más tárgynak, mely közelebb vagy távolabb áll, kettőzötten kellene mutatkoznia.

Ez azonban nincsen így, mert egyik szemünkkel nyert fölösleges képeket egyszerűen nem vesszük tudomásul és velük szemben élettani lelki vakságban szenvedünk. Amelyik szemnek a rögzített ponton kívüli térről nyert képei tudatba jutnak, az a vezető szem.

Érdekes vizsgáló eljárások egész sora áll rendelkezésünkre a vezető szem megállapítására. Pl. ha egy papírtölcséren (csonkakúpon) keresztül nézünk egyszerre két szemmel valamely tárgyra, voltaképen mindig csak egyik szemmel nézünk, amit objektíve elárul a tölcsér tartása, szubjektíve a váltogatott szemzárás próbája. (Parso-féle „manuskop”.)

A tárgyat nem egyforma konvergentiával rögzítik szemeink, hanem csak az egyik, a vezető szem, néz reá a legtermészetesebb tartással, míg a másik csak megfelelő fordulattal csatlakozik a nézéshez.

Az emberek háromnegyede jobbszemes, kb. egynegyede balszemes, de talán úgy 2 % mindkét szemét egyformán tudja használni. Innen van, hogy a legtöbb ember, ha félszemmel akar nézni, a bal szemét csukja le; teleszkópba, mikroszkópba a jobb szemével néz, stb. Minden amellett szól, hogy a szemoldalasság a kézoldalassággal szorosan kapcsolt s valóban a legtöbb balkezes ember a bal szemét használja.

A szemhasználat, úgy látszik, szoros kapcsolatban van a mimikával s arcfelek különböző használatával is, ami az arc nyugalmi helyzetében is visszatükröződik az egész arckifejezésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A MASz bajnoki viadalai A MASz bajnoki viadalai
Július hó 13-án és 20-án, mindkétszer az FTC sporttelepén, úgy első...
A nagy vágy – Hogyan lehet bejutni a filmstudiókba? A nagy vágy – Hogyan lehet bejutni a filmstudiókba?
Ha hinni lehet az amerikai statisztikusoknak, akkor a föld...
A BTC, a BBTE és a TFSC nyerték Budapest tornászbajnokságait A BTC, a BBTE és a TFSC nyerték Budapest tornászbajnokságait
A Testnevelési Főiskola Sport Klub vasárnap rendezte a kerületi...
Ötvenmilliós csalás Ötvenmilliós csalás
A budapesti államrendőrség főkapitányságát egy méreteiben hatalmas...
Harmadik napja fekszik temetetlenül a ráckevei vályog- halottasházban Ernst Lajos Harmadik napja fekszik temetetlenül a ráckevei vályog- halottasházban...
Hat gyönyörű ezüst kandelláber a büszkesége és a ritkasága volt Ernst...
Wollemann István, a Cytroen volt vezérigazgatója lapkiadó Buenos-Ayresben. Wollemann István, a Cytroen volt vezérigazgatója lapkiadó...
Nagy föltünést keltett a fővárosban néhány hónappal ezelőtt, hogy...
Esterházy herceg díjai Esterházy herceg díjai
Herceg Esterházy Pál három ötezerpengős díjat tűzött ki a...
A kormány munkanélküliségen nem szükségmunkákkal akar segiteni A kormány munkanélküliségen nem szükségmunkákkal akar segiteni
A multheti munkástüntetést megelőzőleg kormánykörökben élénk...
Víz-és levegőtisztitás Víz-és levegőtisztitás
Ismeretes az ózonnak az a tulajdonsága, hogy a szerves testekre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98