Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

Az Alföld öntözése – a pénzügyi megoldás útjai

Földmívelésügyi kormányaink, a kiegyezéstől a világháború kitöréséig, több mint hatmillió kat. hold területet védtek meg az árvíz veszedelmeitől. Széchenyi István „honfoglaló” gazdaságprogramjában Paleocappa, Velence egykori miniszterének, műszakiakban alapos útmutatásai nyomán, úgy konstruálta meg gazdaságpolitikája alaptételeit, hogy a vízszabályozások nyomán következnie kell a török irtások által tönkretett Alföld gazdasági kultúrbeágyazásának és klímarendszere megjavításának.

E nélkül – írta a legnagyobb magyar – termeléspolitikánk bizonytalan marad!
Az Alföld öntözése, a termelési biztonság e leghatásosabb feltétele terén csupán annyi történt, hogy e célra huszonnégy esztendővel ezelőtt háromszázezer korona állíttatott be a költségvetésbe. Ám tervezgetéseken túl azóta sem jutottunk. A magánöntözések mérve pedig említésre alig érdemes...

Egy hét előtt lapunk első oldalán Lázár Miklós országgyűlési képviselő
ezt a történelmi helyzetet helyesen mérlegelve, – az idei háromhetes tavaszi szárazság pusztításairól szóló hivatalos termésjelentés kegyetlen tanulságaira utalva – haladéktalanul megalakítandónak tartja „az Alföld öntözési ügyét végrehajtó Nemzeti Bizottságot”. Mert „amíg a magyar föld és magyar munka értékállandóságát helyre nem állíthatjuk, pokoli szakadék szélén tántorog az ország termelése, nyugalma, biztonsága, jelene és jövője...”

Egy Nemzeti Bizottság feladatkörét
precíz biztonsággal megjelöli ma két körülmény. Az egyik az, hogy Széchenyi olasz mérnökétől kezdve Ujlaky Nagy Árpád mérnökig, ki a Magyar Mérnök és Építészegylet égisze alatt, a kormányzó jelenlétében tárta fel a kérdés genezisét, – műszaki irodalmunk rendkívül gazdag anyagot tár fel, mezőgazdasági irodalmunk is. A kérdés tehát tudományos vonatkozásaiban világosan áttekinthető.

Másodszor pedig az
(amit a tudományos megállapítások is előfeltételként reklamálnak): a pénzügyi megoldás tekintetében egyik volt pénzügyminiszterünk, Hegedüs Loránt Széchenyi elgondolásainak mélységeiben elmerülve, önzetlenül és teljes sikerrel elvégezte a jégtörés munkáját.

Nagy hiba volna ma e munka eredményéről hallgatni.
Ezelőtt két esztendővel történt, hogy Hegedüs idevágó publicisztikai tevékenysége révén sikerült mértékadó brit-birodalmi körök figyelmét a Széchenyi óta megoldatlan nagy magyar alföldi irrigációs probléma iránt felkelteni. A magyar gazdatársadalom egyik vezéregyénisége, Hadik János gróf felé is keresték és megtalálták ezek a körök az összeköttetést. És miután Bethlen miniszterelnök az akció iránt a legmelegebb érdeklődést tanusította, elhatározta az I. Pearson londoni világcég, hogy a Duna–Tisza-csatornán át megoldandó alföldi öntözés vállalkozásához huszonöt esztendő alatt amortizálandó ötmilliófontos olcsó hitelt nyujt és e munkálatok szakszerű irányítását vállalja.

A cég ajánlata még Bethlenhez nyujtatott be,
de lemondása után már utóda, Károlyi Gyula miniszterelnök fogadta a cég Budapestre küldött beltagját, Gibsont, ki évtizedek óta vezeti Egyiptomban, Indiában és Szudánban az irrigációs munkálatokat és e téren világtekintély. Gibsonék szerint Vác felett a Dunából indíttatott volna az Alföld öntözése, megfelelő medenceépítéssel és dombos vidéken haladva, a budapest-szolnoki csatornában végződve, úgynevezett „magas csatornában”.

Gibsonék ilymódon minden talajvízelvonó veszélyt
elhárítottnak vélték volna. A miniszterelnökséggel, illetve az érdekelt szakminisztériumokkal folytatott tárgyalások közben érte váratlanul az angolokat a „bankrendelet”. Ez okozta, hogy Gibson legmélyebb sajnálatára, cége ajánlatát kénytelen volt tárgytalannak tekinteni. De a már megtörtént ajánlat kétségtelenné tette, hogy a probléma úgy műszaki, mint pénzügyi vonatkozásban megoldható és a megoldást világtekintélyű tényezők nemzetgazdasági életünk alaptételének tekintik.

Gibsonék zászlót hajtottak Széchenyi lángesze előtt!

A Nemzeti Bizottság hivatásának útiránya tehát adva volna. Csak a mai lehetőségek módját kell ez útirányon megkeresni. A bankrendelet óta kialakult az új lehetőségek perspektívája. Az útépítések külföldi finanszírozásánál már felmérhetők az arányok is. Ezeket a lehetőségeket kellene egy nevezőre hozni a belföldi magánvállalkozással. Egy nemzet gazdasági életfejlődésének alapvető problémáját megoldatlanul hagyni annyit jelent, mint ennek megoldásáig lemondani az erősebb és biztosabb élet áldásairól!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Esőszerű öntözés Öntözés gémeskutakkal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Margitszigeti Labdarugók csapatának összeállítása A Margitszigeti Labdarugók csapatának összeállítása
A Margitszigeti Labdarugók Egyesületének csapata, a mely tavaly a...
Az angol parlament és a háború Az angol parlament és a háború
Az angol parlament vitái nagyban hozzájárultak ahoz a harczias...
A konfectio-iparban teljes csönd uralkodik A konfectio-iparban teljes csönd uralkodik
A téli üzlet – az idén szokatlanul korán – már egészen...
Ferencváros – Nemzeti 1:0 (1:0) Ferencváros – Nemzeti 1:0 (1:0)
Futballpremier volt vasárnap az Üllői-úton. Az őszi szezonban először...
Budapesten bujkál az isaszegi tábor főhóhéra
egnap a késő délutáni órákban izgalmas jelenetek játszódtak le a...
Vízipólózóink 10:0-ra győztek Triestben Vízipólózóink 10:0-ra győztek Triestben
Vasárnap délután volt a magyar úszók és vízipólózók utolsó...
Magyarország mezei hadi futóbajnoksága Magyarország mezei hadi futóbajnoksága
A csapatbajnokságot az FTC, az egyéni bajnokságot Gross István (FTC)...
A német – magyar úszómérkőzés A német – magyar úszómérkőzés
A német-magyar úszómérkőzés második napján a hűvös idő ellenére is...
Az Országos Képzőművészeti Főiskola kiállítása Az Országos Képzőművészeti Főiskola kiállítása
Régen volt a Műcsarnok termeiben olyan kiállítása, mint ez, amely...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98