Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

Tizenkétezer tornász gyakorlataival véget ért a világbajnokság

Hiába esik az eső, mégis megtartják a tornász-világbajnokság befejező ünnepségeit. Az ügetőpályán a külön épített toronyban a főrendezők: Kmetykó János és Sós Géza fürdőköpenybe burkolózva adják megafónon az utasításokat. Közben egymásután jönnek a külföldi tornászok és a közönség is szállingózik.

Négy óra után pár perccel felcsendül a himnusz, megérkezik a kormányzó feleségével és két fiával. Elfoglalja helyét a díszpáholyban és zuhogó esőben a leventék zászlógyakorlatokat mutatnak be.

Utána megkönyörül az ég és eláll az eső. A díszpáholyban foglal helyet Städing, a német sportdiktátor helyettese, rohamosztagos uniformisában, horogkeresztes karszalaggal.

A pálya két oldalán mentősátrakat ütöttek fel és a derék mentőknek ez alkalommal is elég dolguk akadt. A leventegyakorlatok után felvonultak a versenytornászok, a győztes svájciak, a németek, olaszok, bolgárok, franciák, lengyelek és a többi csapatok.

1500 német jött el a versenytornászok buzdítására és most hatalmas horogkeresztes lobogóval vonulnak el a tribünök előtt. Kecsesen mennek az algíri nők, akik Franciaországot képviselik.

Ezután olyan jelenet következik, amilyet Magyarországon még nem láttak: tizenkétezer tornász tüneményes szabadgyakorlatokat mutat be impozáns fegyelemmel, méltóságteljes pontossággal.

A 70 éves Andor Endre államtitkár ősz szakállával éppúgy végzi a gyakorlatokat, amint a jövő bajnoka, a 18 éves Balogh János, aki az asztalosmesterséget igyekszik elsajátítani a Mester utcában. A résztvevők már régóta tanulják ezeket a gyakorlatokat, melyeket Kuncze Géza testnevelési tanár szerzett.

Olyan munka, amellyel világbajnokságot lehetne nyerni. Alkalmazkodik a tömegek erejéhez, sokat lendül magasba a kéz, összecsapódnak a tenyerek, változatos fordulatok, amelyek mind-mind színessé, szemet gyönyörködtetővé teszik az egész bemutatót. A legszebb szakmunka Kuncze tanáré.

Ezután Herpich Rudolfné vezetésével nők libegnek be a pályára és most már az ólomszürke felhők mögül rájuk mosolyog a nap is. A nagykanizsai, berettyóújfalusi, debreceni és vecsési gyermektornászok, a győztes világbajnokok mind a javát szolgálják ennek az impozáns ünnepségnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Péter ollója lovon Lencz Rezső lovon Lencz gyakorlata korláton Boros Péter nyújtott testű kézállásba lendül a korláton A megnyitó ünnepség Sopronyi Thurner Mihály sopron polgármestere átadja a tornászzászlót Budapestnek A díszpáholy közönsége köztük Gömbös Gyula miniszterelnök, aki éppen az osztrák-magyar futballmérkőzés tudósítását hallgatja fülhallgatón A nyújtó világbajnokságát a német Winter nyerte Romeo Neri olasz világbajnok lélegzetállító szaltója a nyújtón A svájci Wezel remek egykezes állása korláton Az összetett verseny világbajnoka a svájci Mack A svájci Miez, világbajnok gyakorata lovon Alvarez a mexikói csapat sztárja Több ezer diák egyszerre tornázott
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az atomok és elektronok mérete Az atomok és elektronok mérete
Alig néhány esztendeje még, hogy a tudomány a test legkisebb részeül...
A hajdudorogi gör. kath. püspök körlevele A hajdudorogi gör. kath. püspök körlevele
Elmondja a püspök, hogy a székhely kérdése a papság egyértelmű...
Egy egri lakatossegédből lett régész világraszóló fölfedezése 2 Egy egri lakatossegédből lett régész világraszóló fölfedezése...
Vissza is hozta Lóczy professzor a különös csontot és az azóta is a...
Az építőipar rendezése Az építőipar rendezése
Immár két törvény mondta ki, hogy az építőipar rendezéséről külön...
Vatikán békeakciója Vatikán békeakciója
A római pápa mint Szentatya hivatásánál fogva és valószínűleg a...
A dohányfüst összetétele a dohány nikotinmentesítése, tulajdonságai A dohányfüst összetétele a dohány nikotinmentesítése,...
A dohányfüstben szereplő anyagok között, mint erősen mérgező...
Uj sulycsoport az olimpiai birkozó versenyen Uj sulycsoport az olimpiai birkozó versenyen
Az olimpiai versenyen eldöntésre kerülő görög-római birkózó verseny...
Rakovszky belügyminiszter beszéde Balatonfüreden Rakovszky belügyminiszter beszéde Balatonfüreden
Rakovszky Iván belügyminiszter a balatonfüredi hősök emléktáblájának...
A MÁV. Gépgyári sportkör és az Újpesti IKK versenye A MÁV. Gépgyári sportkör és az Újpesti IKK versenye
A MÁV. Gépgyári sportkör és az Újpesti IKK közös versenyén a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98