Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

Harci gázok és harci baktériumok, hatásfokuk

A tüdőt ingerlő, fojtó harci gázokkal és maró harci gázok gőzével gondoljuk fogékonnyá tenni. E harci gázok u. i. a tüdőben bővérűséget, vérzést, vizenyőt hurutos tüdőgyulladást okoznak. A kültakarón a maró harcigázok cseppfolyós halmazállapotban nyitnak kaput a fertőzésnek, mert ott súlyos gyulladást – emberen hólyagot is – ekcémát, elhalást mélyreható, oldalt is terjedő és nagyon nehezen gyógyuló kráteres fekélyeket okoznak.

Szempontunkból legnagyobb jelentőségűek a maró harci gazok, azok közül is a dichlordiaethylsulfid. Ez a harci gáz ugyanis nagy területet támad meg, illetőleg hajlamosít: mint láttuk, közvetve a szemet és tüdőt, közvetlenül a szemet és az egész kültakarót; közvetlen hatása ellen tulajdonképen még nem tudunk védekezni; emberre ingerlő hatása nincs s ezért észre sem vesszük, hogy vele fertőződünk; kémiailag állandó (robbanáskor, mechanikai hatásra állandó, víz jelenlétében igen lassan bomlik, fémekkel szemben, raktározás közben állandó, bomlási hőfoka magas); úgyszólván minden időjárási viszonyok között alkalmazható; maradó harci gáz s mint ilyen a terepet sokáig veszélyezteti.

A támadás akkor lesz eredményes, ha a harci baktériumok és a harci gázok térben és időben egyszerre hatnak (a tífusz és a kolerabacillusok felhasználásakor, ha csak új fertőzési formákat nem teszünk fel ennek nincs jelentősége!) bár ilyenkor számolni kell a harci gázok esetleges baktériumölő hatásával, igaz, hogy valamely vegyi anyag a baktériumokat elpusztítsa, megfelelő hőmérséklet mellett kellő töménységűnek kell lennie.

A klórról például tudjuk, hogy zárt térben és kellő töménységben is csak elég nedvesség jelenlétében, aránylag hosszú idő alatt öli meg a baktériumokat és hatása csak felszínes. A harci baktériumok olyan időjárási és terepviszonyok között mindig alkalmazhatók, mint a harci gázok. A támadás időpontjának megválasztásánál, a várható hatás kiaknázására való tekintettel a baktériumok lappangó hatását, éppúgy, mint a lappangó hatású harcigázok hatását is csak számításba kell venni. A lappangó hatás e harci eszközök értékéből semmit sem von le.

Ma még nem állíthatjuk, de nem is tagadhatjuk, hogy lehetne-e a harci gázokat baktériumokkal kombinálva felhasználni. Ennek a feladatnak teljes megoldása fontos kísérleteket tesz szükségessé. Tisztázni kell a megbetegedések járványszerű, természetes továbbterjedésének a kérdését.

Meg kell állapítani, hogy harci baktériumok és egyes betegségeket közvetítő rovarok, hogy viselkednek a harci gázokkal szemben. Meg kell vizsgálni, hogy a harci gázok csakugyan minden esetben elősegítik-e a baktériumok megtelepedését és betegségokozó hatását. És nyílt kérdés még a támadó saját csapatának és mögöttes országrészeinek veszélye is.

Bármily komor kép tárul elénk, ha ennek az új, még ki nem próbált öldöklő fegyvernek szörnyű következményeire gondolunk és lelkünkben megborzadva utasítjuk vissza, az emberi elme egyik legáldásthozóbb termékének, a bakteriológiának ilyetén felhasználását, az emberiség mai önmagával meghasonlott állapotban számolnunk kell vele és védekezni kell ellene.

Horváth Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr Ramon baktériummérgekkel kísérletezik Baktériumkísérletek - dr. Zoelter Schuhmacher felfedezte a rákbetegség baktériumát
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország 1928. évi úszóbajnokságai Magyarország 1928. évi úszóbajnokságai
A magyar úszóbajnokságok második napja a szombatinál jóval értékesebb...
A berlini Lindbergh béby mamájával A berlini Lindbergh béby mamájával
Berlinből jelentik: Szombat este a potsdami helyiérdekű vasuton a...
Kosztolányi szerzői estje Kosztolányi szerzői estje
A nyilvánosság iránti ellenszenvemen áttört egyetlen mély érzés: a...
Méregkeverő asszonyok Méregkeverő asszonyok
Ujvidékről írják: Piterec községben tömeges mérgezés nyomára jött rá...
Apróságok Apróságok
Ezt a nevet vették fel Gráser Ágost német költő, felesége és két kis...
A legnagyobb fogaskerék A legnagyobb fogaskerék
Nem hiába zudul föl a semleges államok minden alattvalója, velünk...
A Potemkin matrózai is szítják a romániai zavargásokat A Potemkin matrózai is szítják a romániai zavargásokat
Újabb jelentések szerint Hadeu tábornok, a csernovitzi...
Az Egyesült-Államok a marokkói rablóvezér ellen Az Egyesült-Államok a marokkói rablóvezér ellen
Marokkóban Raisuli nevű rablóvezér elfogta Perdikarisz nevű gazdag...
Vasárnapdéli magyaros ruhabemutatót az Operaházban Vasárnapdéli magyaros ruhabemutatót az Operaházban
Aki végignézte a vasárnapdéli magyaros ruhabemutatót az Operaházban,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98