Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

Csikágó félig elpusztult

Csikágó félig elpusztult! Ezer felhőkarcoló és az amerikai húsipar központja porráégett
A tűzkatasztrófát úgy fékezték meg, hogy a környező házsorokat dinamittal felrobbantották
Ezerötszáz súlyos sebesült, tizennégyezer földönfutó, százmillió dollár kár!

Newyork, május 21.

Az Egyesült Államokat pünkösdkor olyan tűzkatasztrófa érte, amelyhez hasonlót alig ismer a világtörténelem: példátlan méretű és erejű tűzvész pusztította el Csikágó egyik legnagyobb városnegyedét. A tűz szombat délután kezdődött az állat- és húsvásártelepen, ahol Csikágó lakosságának egyhatod része dolgozik.

Csikágó az Uniónak Newyork után legnagyobb városa és az amerikai húsipar központja.
Több mint ezerötszáz ház égett porrá, több mint tizennégyezer ember vesztette el hajlékát, a halottak számát eddig nem tudták megállapítani, a súlyos sebesültek száma ezerötszázra rúg. De ezek csak megközelítő számok és az is bizonytalan, hogy a kár ötven vagy százmillió dollár.
(200-400 millió pengő!) A borzalmas tűzvész emlékeztet az 1871-i tűzkatasztrófára, amikor Csikágót újjá kellett építeni.

Szombaton délután a 43. Avenue környékén, ahol óriási állatistállók és vágóhidak vannak, lángok csaptak fel egy hatalmas csarnok tetőzetéből és a tűz a száz kilométeres orkánszerű szélben percek alatt ragadt át a szomszédos épületcsoportokra.

Az istállók tele voltak állatokkal, legalább húszezer szarvasmarha és disznó pusztult el.
Irtózatos üvöltésüket túlharsogta a felvonuló tűzoltókocsik szirénáinak harsogása. Félórán belül háromezer tűzoltó volt a katasztrófa színhelyén, de semmit nem tudtak csinálni a láng- és füsttengerben, még a vízcsapokat sem közelíthették meg.

Miután a tűzoltóparancsnok megállapította a tűzoltóság teljes tehetetlenségét, kiadta a parancsot, hogy a városrész minden lakosát szólítsák fel az azonnali menekülésre és azután a tűzoltóság maga is vonuljon vissza.

Az emberek ezrei csak ekkor szereztek tudomást arról, hogy mindenük elpusztult és a csupasz életükön kívül semmit nem menthetnek meg.

Borzalmasabbnál borzalmasabb jelentek közt történt meg a városrész kiürítése, amelyet a kíváncsiak tízezrei szemléltek. Amikor a tűz a húsváros telefoncsarnokába átterjedt, amelyben százötven hivatalnok dolgozott, minden élet megbénult azon a hatalmas területen, amely
nagyobb a budapesti Belvárosnál és Lipótvárosnál.


A tűzoltók elvonulása után egyetlen lehetőség maradt csak, hogy Csikágót megmentsék a teljes pusztulástól: ha mindent lerombolnak az égő városrész körül és a környező uccák összes házait felrobbantják.

Katonai csapatok jelentek meg este félkilenckor a pusztulásra ítélt házakban és elhelyezték a dinamittal telt hordókat. Ezután olyan színjáték következett, amely mellett a világháború legszörnyűbb ütközetei is eltörpülnek.

A védelmi vonalon fekvő hatalmas felhőkarcolók, bérházak, üzleti és bankpaloták egymásután röpültek a levegőbe, a robbantásokat háromszáz kilométeres körzetben is hallani lehetett és a newyorki obszervatórium ingája veszedelmes földrengést jelzett.

Közben a tűz tovább tombolt a lángtengerbe borult városrészben és az égő Csikágótól kétszáz kilométernyire is lángpiros volt.
Villany nem égett sehol az egész városban, nem is volt szükség rá, mert a lángok harminc kilométernyire nappali fényt terjesztettek.

Az átható füst és tűzszagtól mindenki rosszul lett hosszabb- rövidebb időre, aki az égő városrész közelébe került. A védelmi év felrobbantását tragikus jelenetek előzték meg. Az emberek, akik ezekben a házakban laktak, nem akarták megérteni, hogy hajlékuk elpusztul és minden vagyonuk odavész. Ezeknek a házaknak tízezer lakóját fegyveres erőszakkal kellett kikergetni az épületekből, mielőtt a robbantások megkezdődtek. Ezekben a közelharcokban több százan estek el.

Amikor a tűzkatasztrófa centrumát több kilométeres romtömeg vette körül és így a tűzvész terjedése meg volt akadályozva, ismét megjelent a tűzoltóság , hogy most már oltáshoz lásson.
Ezer gőzfecskendő kezdte oltani a tüzet és a lángtenger felett háromezer méter magasban repülőgépek jelentek meg, amelyek tűzoltóanyagokkal telt bombák özönét zúdították le a magasból az égő romokra.

A tűz erejét mutatja, hogy azok a repülőgépek, amelyek ezerötszáz méter magasságig ereszkedtek le, majdnem katasztrófa áldozatai lettek, mert alumíniumvázuk a nagy hőségben elgörbült.

Pünkösdi vasárnap délután három órakor sikerült a tüzet elfojtani, de a zsarátnokok még hétfőn este is izzanak.

A tűzkatasztrófa elleni offenzívában a tűzoltókon kívül 6000 katona és rendőr vett részt. Csikágó húsipara egészen megsemmisült: három négyzetkilométernyi területen, bombáktól összerombolt házak gyűrűjében üszkös romok jelzik, hogy itt állott az Egyesült Államok legnagyobb húsvárosa.

A földönfutók tízezrein pillanatnyilag a kormány fog segíteni, de beláthatatlan a csapás, amelyet a tűzkatasztrófa nyomában járó munkanélküliség és az amerikai húsipar vesztesége jelent.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A zöld tinta kiapadt... A zöld tinta kiapadt...
Remélem, az egyszerűbb igényű olvasónak tetszik a cím, mely alatt...
Semlegességből háborús részvétel Semlegességből háborús részvétel
A világháború kezdetén az Egyesült Államok valóban, őszintén a...
Vasárnap éjjel törpe gumiembert fogtak a Corvin Áruházban Vasárnap éjjel törpe gumiembert fogtak a Corvin Áruházban
Vasárnapra virradó éjszaka a rendőrség detektívjei váratlanul...
Egy hirhedt tolvajnő nevelőnőnek állt be Kemény Nándor festőmüvészhez és kifosztotta az egész lakást Egy hirhedt tolvajnő nevelőnőnek állt be Kemény Nándor festőmüvészhez...
Kemény Nándor festőművész följelentést tett a rendőrségen, hogy...
Miért sírnak a kisbabák? 1 Miért sírnak a kisbabák? 1
A nagyszálló halljában találkoztunk az amerikai hölggyel, akiről...
Nuvolari győzött az első magyar autóvilágversenyen Nuvolari győzött az első magyar autóvilágversenyen
Vasárnap délelőtt a főváros lakossága valósággal megszállta a...
A Ságody Ervin emlékverseny jéghokki körmérkőzése A Ságody Ervin emlékverseny jéghokki körmérkőzése
BKE – MAC 5:1 (2:0) Az egyik legszebb mérkőzés. A BKE egymás...
Báró Burián közös pénzügyminiszter Budapestre érkezése Báró Burián közös pénzügyminiszter Budapestre érkezése
A válságban a magyar politikai tényezőkkel tanácskozni, báró Burián...
A német császár harczias beszédei A német császár harczias beszédei
A német követnek meggyilkolásáról érkezett biztos hír hatása alatt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98