Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

A Budapesti Nemzetközi Vásár nagy sikert aratott

Május hó 4-én nyílt meg ünnepélyes külsőségek közt a Budapesti Nemzetközi Vásár. Az idei vásárt Horthy Miklós nyitotta meg, Gömbös Gyula miniszterelnöknek, a kormány tagjainak, a budapesti diplomáciai testület képviselőinek és közéleti nagyságainknak jelenlétében. A Kormányzó Urat Fabinyi Tihamér kereskedelmi miniszter köszöntötte, majd beszédét így folytatta:

– Ez a Vásár nemcsak az érdekelt iparnak és kereskedelemnek
a seregszemléje, hanem minden magyarnak a büszkesége. Az ízlésnek, a tudásnak és a haladásnak fokmérője, büszke hirdetője és bizonyítéka annak, hogy a magyar tenni és cselekedni akar és tud is! Itt van az egész magyar ipar és a Vásár ágai felölelik a kisipar, a népművészet, a háziipar anyagát, magában foglalják a mezőgazdasági iparokat is, tehát be van kapcsolva az agrártársadalom is.

Az egész magyar gazdasági élet szívdobbanása a Vásár, és most, amikor a gazdasági romlás mélypontján túl vagyunk, lassan, amint a jelek azt mutatják, virradni kezd. Éppen ezért fokozott mértékben bontakozik ki a Vásár jelentősége, amely gyujtópontja egyuttal a magyar idegenforgalomnak is.

Ezután a kereskedelmi miniszter a Vásár megnyitására kért engedélyt.

A Kormányzó Úr néhány szóval válaszolt, megadva az engedélyt a Vásár megnyitására. Nyomban utána a diplomáciai testület tagjait és a Budapestre érkezett török delegáció tíz képviselőtagját és a török parlament alelnökét, Hassan beyt üdvözölte.

Az ünnepélyes megnyitás után megkezdődött a körséta a Vásárban.
A Kormányzó Úr először a bolgár pavillonba ment, majd az olasz pavillont kereste fel, ahol Colonna herceg fogadta. Utána az idegen nemzetek pavillonjában időzött hosszabb ideig, ahol a külföldi követek fogadták és kalauzolták a Kormányzó Urat, aki innen a magyar idegenforgalmi pavillonba ment kíséretével.

Az árkádos magyar borkert után
a gyáripari kiállítókkal teli Iparcsarnok került sorra. A Dohányjövedék gazdag, ízléses és érdekes kiállításánál Imrédy Béla pénzügyminiszter és Fattinger Sándor vezérigazgató kalauzolták a Kormányzó Urat. A MFTR pavillonjánál különösen az első Duna-tengeri hajó modellje keltette fel az érdeklődést.

A Kormányzó Úr kétórás körut után teljes megelégedését
kifejezve, a közönség ünneplése közben elhagyta a kiállítás területét. A Budapesti Nemzetközi Vásár-t óriási tömegekben kereste fel az érdeklődő közönség nemcsak belföldről, hanem külföldről is. A Vásár évről-évre lendületesen fejlődik és máris Középeurópának legjelentősebb ilyenfajta intézményévé lett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98