Dtum
Login with Facebookk
1934 | Március

Jókai- regénybe illő körülmények között eltűnt a budapesti görögkeleti főpap 200.000 pengős hagyatéka

Az egyház feljelentésére a rendőrség kinyomozta, hogy a főpap vagyona öt női néven van különböző bankokban elhelyezve

A görögkeleti román egyház budapesti elnöke Orz György ny. főkapitány helyettes és titkára dr. Alexis György egyetemi tanár az egyház nevében bejelentették a főkapitányság bűnügyi osztályán, hogy a múlt hét végén elhunyt Bogoeviczi Ghenádie György görögkeleti főesperes mintegy kétszázezer pengős hagyatékát ismeretlen tettesek ellopták.

A bejelentés szerint a gazdag görögkeleti főpap ingó és ingatlan vagyonát az egyházra hagyta,de a végrendelet titokzatos körülmények között eltűnt, és nyoma veszett Bogoeviczi vagyonának is.
A feltűnést keltő feljelentés alapján a rendőség azonnal elrendelte a nyomozást: a lopási osztályon Szathmáry detektívcsoportja látott munkához s kihallgatta Orz főkapitány helyettest, Alexis tanárt és a görögkeleti egyház többi vezető tényezőjét.

Ezek a tanuk egyhangúlag azt állítják, hogy Bogoeviczi Ghenádie György ismételten és ünnepélyesen kijelentette, hogy vagyonát a görögkeleti egyházra hagyja. A főpap titkos fali pénzszekrényben tartotta készpénzvagyonát és értékpapírjait.

Az egyház képviselői a hagyatéki tárgyaláson be is akarták jelenteni igényüket a pénzszekrény tartalmára, a tárgyaláson azonban kiderült, hogy a pénzszekrény üres. A készpénznek, takarékbetétkönyvnek nyoma veszett.

Ekkor megállapították, hogy a főpap takarékbetétkönyvei Bogoeviczi unokahúgához, Bradovka Béláné, Bogoeviczi Máriához kerültek, aki azt állította, hogy haldokló nagybátyja személyesen adta át neki betétkönyveit, hogy így még életében gondoskodjék róla. Ezzel szemben az egyházi tényezők határozottan állítják, hogy Bogoeviczi már régebben gondoskodott unokahúgáról, mert amikor arról beszélt, hogy az egyházra hagyja a vagyonát, kijelentette azt is, hogy rokonait már régebben kielégítette.

Kihallgatták a főesperes unokahúgát, Bradovka Bélánét, aki elmondotta, hogy mialatt nagybátyja válságos állapotban az Erti- szanatóriumban feküdt, ő és férje önfeláldozóan ápolták az idős főpapot, minden percüket mellette töltötték. A menthetetlen Bogoeviczit a mentők betegségének utolsó fázisában visszaszállították Holló ucca 10. szám alatti lakására.

A halálos beteg utolsó napjai egyikén váratlanul felkelt ágyából s ezután regényes jelenet következett: a főpap, aki érezte, hogy halála közeledik, a lakásból a görögkeleti kápolnához vezető folyosóhoz vezette húgát. A folyosó falán egy kép függött. A képet leakasztották a szögről, mögötte a falban látszott a beépített pénzszekrény titkos zára. Ezt kinyitotta a főpap és átnyújtotta húgának a rekeszben őrzött két takarékbetétkönyvet, melyek közül az egyik 24 ezer, a másik 43 ezer pengőről szólt.

Átadott egy elismervényt is, melyet Bradovkáné adott nagybátyjának egy ötezer és egy ezerötszáz pengős kölcsönről. Azt mondta a nagybácsi, hogy azt a nyugtát is megsemmisítheti. A nagybeteg ezután bezárta a pénzszekrényt, a képet vissza akasztották helyére és a bőröndöt Bogoeviczi halálos ágya mellé tették.

A rendőrség a további nyomozás során azután megállapította, hogy Bradovkáék öt betétkönyvben összesen hatvanhétezer pengőt helyeztek elkülönböző budapesti bankokban. Bogoeviczi halála után ugyanis Bradovkáné kivette a két betétkönyv értékét és Aurora, Lívia, Ilona, Zsófia és Mária jelszavak alatt újra elhelyezte a pénzt pesti pénzintézeteknél.
Az öt betétkönyv természetesen a főkapitányság osztályának letétjébe került. Bradovkáék vallomása alapján kihallgatták még Botos Frigyest, az elhunyt főpap volt alkalmazottját és feleségét, akik azt vallották, hogy Bradovka és Bradovkáné előadása megfelel a tényállásnak.

A rendőrség azonban Botosék vallomásával nem tekinthette tisztázottnak a görögkeleti főpap hagyatékának titokzatos ügyét, mert a nyomozás adatai szerint a főesperes életének utolsó heteiben teljesen elvesztette testi és szellemi erejét, betegsége súlyosan megtörte és a haldokló ember elhatározásra és cselekvésre képtelen volt. Egyébként is más érdekes vallomás is elhangzott Bogoeviczi utolsó napjainak megrázó lefolyásáról. Az egyik tanú szerint a főesperes ugyanis rövid idővel halála előtt felült ágyában és unokahúgát szólította:
- Rica, Rica, - suttogta a haldokló -hol vannak a papírjaim?
Hogy ezután mi történt, azt nem tudta a tanú megmondani.
Egy másik tanú meg éppenséggel azt állítja, hogy hónapokkal azelőtt látta a főesperes végrendeletét, mely az egyház javára szólt.

A rendőrség most a budapesti nagybankoknál igyekszik megállapítani, hogy Bogoeviczinek a Bradovkánéhoz került két takarékbetétkönyveken kívül voltak-e más hasonló nagy összegről szóló betétei. Ugyanakkor a főkapitányság nyomozást folytat az irányban is, hogy Bradovkáné koronatanújának, Botos Frigyesnek előéletét feltárja...

A görögkeleti román egyházközség hívei nagy izgalommal várják, hogy a bűnügy befejezése után az egyház birtokába kerül-e az elhunyt főesperes vagyona, vagy pedig le kell mondani a hagyatékról, melyet a főpap életében egyházának ígért s állítólag arra is hagyományozott....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rembrandtról Rembrandtról
A titokzat, mely Rembrandt művészetében Rembrandtot, az embert,...
A kormány felhívása a papsághoz A kormány felhívása a papsághoz
A magyar köztársaság kormánya az alábbi felhívást intézte a...
A hannoveri gummi A hannoveri gummi
A Hannoveri Gummi-Kamm Co 1900. évi árjegyzéke most jelent meg. A...
Megszületett George Gallup Megszületett George Gallup
1901. november 18-án megszületett George Gallup amerikai...
Komjádi Béla, a magyar úszósport vezére meghalt Komjádi Béla, a magyar úszósport vezére meghalt
Vasárnap reggel percek alatt futott szét az egész pesti...
Vessünk géppel Vessünk géppel
Növényeink egyenletes fejlődéséhez és a talaj egyforma jó...
A csikót hogyan szoktatjuk kantárhoz, hámhoz? A csikót hogyan szoktatjuk kantárhoz, hámhoz?
A multkor „hogy bánjunk a lóval” cím alatt arról...
A malmok nem hajlandók téritést adni a 79 kg-nál nagyobb sulyu buza után A malmok nem hajlandók téritést adni a 79 kg-nál nagyobb sulyu buza...
A gazdák körében általános a panasz, hogy a malmok nem hajlandók...
Furcsa háboruság a Béke –utcában Furcsa háboruság a Béke –utcában
Vasárnap délután különös események játszódtak le a Béke- utcai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98