Dtum
Login with Facebookk
1934 | Március

Rövidek

Olaszország vasárnap szavazott a korporációs parlament tagjaira

Róma, március 25.
Olaszországban vasárnap választás volt, a szavazás az egész országban a legnagyobb rendben folyt le. A szavazócédula a következő kérdést tartalmazta: Jóváhagyja-e ön a fasiszta nemzeti nagytanács által kijelölt képviselők névsorát? A választó csak igen-nel vagy nem-mel felelhetett.


Vasárnap Rómában hatalmas falragaszokat függesztettek ki, amelyek feltüntették a fasiszta nagytanács által kijelölt 400 jelölt nevét, az élen Mussolinival. A Palazzo Braschi homlokzatára óriási Igen! Szót mázoltak, ez a fasisztapárt választási jelszava. A szavazást este 7 órakor lezárták.

Vasárnap volt a Friedrich-párt új zászlóbontása

Vasárnap délután a Friedrich-párt népgyűlést tartott a Belvárosban. Friedrich szólott az állítólagos diadalokról, amelyeket az uralkodó kormányok tizenöt év óta aratnak. Beszélt Hágáról, ahol feladtuk nyugdíjköveteléseinket azért, hogy az optánsokat mentsük, beszélt Genfről, ahol uzsorakölcsönt kaptunk, mert lemondtunk hatalmas román követeléseinkről.


Ankara legfőbb diadala - mondotta Friedrich –, hogy diplomáciai összeköttetést teremtettünk az orosz szovjetköztársasággal. Éppen azért reméljük, hogy a legutóbb Rómában történt események mégis csak jobb eredményeket hoznak, mert én például azt is jobban szeretném, ha Olaszország a búzát nem Odesszában, hanem Magyarországon vásárolná.


Sokszor szememre vetették - folytatta –, hogy titkos választójogot hoztam, még a nőknek is: hát igenis, én inkább a dolgozók önrendelkezésére építem fel Magyarországot, mint egyes emberek személyére. Állandóan azt hirdetik, hogy javul a helyzet, de én ebben nem hiszek. Beteg állapot az, ahol a nemzeti jövedelem fele megy el. Ha nem herdáltak volna el könnyelműen népjóléti minisztériumra.

„Az olasz-francia együttműködés Közép-Európa megszervezésének lényeges előfeltétele!” – mondja Mussolini
Párizs, március 25.
(A Havas ügynökség jelentése.) A Paris Midi Róma tudósítója úgy értesül, hogy Mussolini, tekintettel a Párizsban az utóbbi napokban megnyilvánult nyugtalanságra. De Chambrun francia nagykövettel folytatott tegnapi megbeszélése során igyekezett megnyugtatni őt az olasz politika irányvesztése és a római jegyzőkönyvnek valódi értelme felől. Olaszország érzelmei – mondotta Mussolini – Franciaország irányában semmit sem változtak és Olaszországnak továbbra is az a felfogása, hogy az olasz-francia együttműködés Közép-Európa megszervezésének lényeges előfeltétele.

 

Pétain francia hadügyminiszter az ifjúság katonai nevelését sürgeti

Párizsból jelentik: Pétain tábornagy, hadügyminiszter, feltűnést keltő beszédet tartott az ifjúság katonai szellemben való neveléséről. Az ifjúságot – mondotta- olyan testi és lelki nevelésben kell részesíteni, hogy minden időkben helyt álljon. Az ifjúság szívében ki kell fejleszteni a katonai dolgok iránti érzéket, hogy előkészíthessük őket a legszentebb kötelességek teljesítésére, a haza védelmére.

Németországba utaznak a Gyulára internált horogkeresztesek
Hónapokkal ezelőtt történt, hogy az osztrák horogkeresztesek átlépték a magyar határt, mire a belügyi kormány Gyulára internálta őket. Azóta több ízben kifejezték azt a kívánságukat, hogy Németországba mehessenek, mivel azonban ennek az utazásnak nem voltak meg az előfeltételei a döntés elhúzódott.

 

A belügyi kormány kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy az osztrák horogkeresztesek, mint politikai menekültek, itt vendégjogot élveznek és mihelyt Németországba való utazásuknak elhárulnak az akadályai, természetesen szabadon távozhatnak. A megindított tárgyalások most eredményesen befejeződtek és a Gyulára internált horogkeresztesek – értesülésünk szerint – rövidesen elhagyják az országot és Németországba utaznak, természetesen Ausztria elkerülésével.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini Friedrich István beszédet mond Pétain
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98