Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Menekülés "póttüdővel" a tenger fenekéről

A búvárhajók legénysége csupa halálra-szánt és életet minden pillanatban kockáztató emberből áll. Hiába minden technikai tökéletesítés, hiába minden óvatossági rendszabály, a világ legveszélyesebb „közlekedőeszköze” ma is a búvárhajó marad.

Elég egy csavar meglazulása, elég az, hogy a kormányos egy pillanatra figyelmetlen legyen, elég a legapróbb technikai hanyagság és a búvárhajó hajóból koporsóvá változik. Évente átlag egy tucat tragikus és izgalmas búvárhajó-katasztrófáról érkezik hiradás. Amerikai, francia, japán és angol tengeralattjárók - a technika minden raffinált újításával felszerelve a végtelen víz martalékává válnak abban a pillanatban, amikor elvesztik felemelkedőképességüket.

És ki tudja, milyen tragédiák játszódnak le az elsüllyedt tengeralattjáró belsejében. Levegő egyelőre van, élelmiszer is, erős, bátor emberek mégsem tehetnek mást, minthogy ölbetett kézzel várják a halált. Múlnak az órák s a levegő lassan fogyni kezd, a tenger fövenyén nyugszik az acélhajó, kíváncsi halak úszkálják körül.

Odafönn talán már keresik is a tengeralattjárót a búvárok talán már le is ereszkedtek a tenger fenekére, talán már meg is találtak a fövényben a hajót, talán már kopogtatna is kívülről az acéllemezen, hiábavaló munka ez mégis, mert szilárdan és féltékenyen zárja magába áldozatait az acélkoporsó.

A menekülés szinte lehetetlen a tengeralattjáróból, mert egérfogóvá vált a tenger fenekén. A levegő elfogy és az emberek, akiket csak vékony acélfal választ el a meneküléstől, megfulladnak, mert az elsüllyedt tengeralattjárót lehetetlen gyorsan kiemelni. Utólag persze - hetek munkájával - sikerül végre a hajót kiemelni, de ekkorra már csak halottakat találnak belsejében.

Az utóbbi időben száz meg száz feltaláló kísérletezett búvárhajók számára való mentőkészülékekkel. A legfantasztikusabb találmányokat jelentették be, a torpedókamrából kilőtt matróztól az automatikus emelőig.

Most egy új és egyszerű találmány, a „póttüdő”, úgylátszik bátorságosabbá teszi a tengeralattjárók legénységének életét. A „póttüdő” semmi más, mint egy oxigénfejlesztő készülék, melyet a menekülő matróz testére erősít. A készülék csövét szájába veszi és orrát két kis rugós lemezzel zárja el.

A készülék lényeges újítása, hogy a kilélegzett levegő egy kis gumiövbe kerül, melyet a matróz nyakába akaszt. Amint a gumiöv kezd megtelni a kilélegzett levegővel, szinte úszóhólyaggá, mentőövvé változik át és emeli magával a vízben az embert.

Ezekután a menekülés egyetlen problémája tengeralattjáróból való kikerülés marad. Az elsüllyedt hajó fémajtaját kinyitják, kimásznak rajta és a mentőkészülékkel felszállnak a tenger felszínére. Az új találmány: tengeralatti póttüdő egy lépés a tengeralattjáró legénysége életének bátorságosabbá való tételére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megbosszult szégyen Megbosszult szégyen
Goda Sándor asztalos-segéd Budapestről haza ment Érsek-Ujvárra a...
Magyarország teniszbajnoksága Magyarország teniszbajnoksága
Amikor a magyar teniszgárda a párisi olimpiász alkalmával már az első...
Zadravetz püspök szenzációs vallomása a frankügyben való szerepéről Zadravetz püspök szenzációs vallomása a frankügyben való...
Zadravetz István tábori püspök, frankhamisitás előkelő vádlottja...
Csak fél percig tartott a Phöbus pünkösdi királysága Csak fél percig tartott a Phöbus pünkösdi királysága
Hungária – Phöbus 6:2 (1:1) A mérkőzés előtt az öltözőben a...
Az amerikai uj vámtörvény még inkább elmérgesiti az európai országok gazdasági harcait Az amerikai uj vámtörvény még inkább elmérgesiti az európai országok...
A Népszövetség közgazdasági bizottsága, amely tudvalevően két évvel...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A budapesti kikötő épitése serényen folyik. Elsősorban azokat a...
Kelen országos rekordot futott 5000 méteren Kelen országos rekordot futott 5000 méteren
A Budapesti Egyetemi Atletikai Club vasárnap délután a lágymányosi...
A királyi kéziratok A királyi kéziratok
Mint föntebb irtuk, a hivatalos lap január 18-iki száma közölte a...
Svédország atletika bajnokságai Svédország atletika bajnokságai
Szeptember végén rendezte a svéd atletikai szövetség 1917. évi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98