Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Egy asszony, akinek multja van

László Aladár vígjátékának van állandó, egyenletes színvonala. Nem magasabb, de nem is alacsonyabb, mint a modern szórakoztató vígjátékoké, de kielégíti azt az igényt, amit az átlag-közönség támaszt az ilyen darabokkal szemben, azzal a rokonszenves szerénységgel, amellyel a szerző a maga feladatát kijelöli.

 

A kokott, aki pénzzé teszi multját, elhiteti, hogy emlékiratokat ír, amelyekben szerepelni fognak az összes férfiak, akik kegyeiben részesültek, épkézláb és elég eredeti s még jobb ötlet is fejleszthető belőle: a kompromittálódástól rettegő előkelő állású férfiak, akik valóságos kongresszusra gyülnek a nő házában, hogy az emlékirat megjelenését megakadályozzák. Ebben egészséges komikum van s a szerző jól kihasználja. A tucatnyi férfi mind máskép és mind a komikus oldalával a nézőtér felé fordulva vesz részt a nagy tanakodásban, amelynek végén a gangster megzsarolja az egész társaságot.

A veszedelmet, hogy az a két szereplő, akik a vonalat tartják, a kokott és a gangster tulajdonképpen közönséges csirkefogók, bizonyos tapintattal kerüli meg: nem akarja őket rokonszenvessé tenni, de egyenest ellenszenvessé sem válnak. A darabnak vannak hatás-szünetei, a szerző nem mindig a legjobb vígjátéki alkalmakat aknázza ki, de végeredményben épkézláb dolgot csinált s eléri célját: mulattatja az embereket. Ebben segít a Belvárosi Szinház előadása is; különösen Lázár Mária, aki széles jókedvvel, elmésséggel játssza meg a kokott felelőtlenségét és Páger Antal, aki valóságos férfi-pendantja. A másod- és harmadsorban álló szereplők közül Z. Molnárt, Baróthyt, Borayt, Bársony Istvánt kell kiemelni.

*

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98